05 Ocak 2022 16:24

Almanya'da Steinmeier ikinci kez cumurbaşkanlığına aday

Almanya'da mevcut Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, 13 Şubat’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci kez aday olacak.

Frank Walter Steinmeier | Fotoğraf: Bodow/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Almanya'nın mevcut Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, 13 Şubat’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olacak.

SPD tarafından yeniden aday gösterilen Steinmeier’i koalisyon ortağı FDP ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU) da destekleyeceğini açıkladı. Koalisyonun diğer ortağı Yeşiller ise henüz net bir tavır belirlemiş durumda değil ancak ilerleyen haftalarda destek vermesi bekleniyor.

SEÇİLMESİNE KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Steinmeier’in hükümet partilerinin oylarıyla ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

65 yaşındaki Steinmeier, daha önce Dışişleri Bakanlığı görevinde de bulunmuştu.

Almanya’da cumhurbaşkanını seçen Federal Temsilciler Meclisi (Bundesversammlung) toplam 1472 üyeden oluşuyor.

Temcilciler Meclisinin yarısını federal parlamento milletvekilleri, yarısını da eyaletlerden gelecek temsilciler oluşturuyor.

1472 üyenin 446'sı CDU ve CSU, 389'u SPD, 234'ü Yeşiller, 154'ü AfD, 153'ü FDP, 71'i Sol Parti, 18'i Hür Seçmen ve 2'si Südschleswigsche Seçmenler Birliği (SSW) temsilcilerinden olacak. Ayrıca Federal Meclis ve eyalet parlamentolarından 5 bağımsız üye var.

Alman Anayasa'nın 54. maddesine göre cumhurbaşkanlığı için ilk iki oylamada salt çoğunluk gerekiyor. Bu ise 737 oy demek. SPD, Yeşiller ve FDP'nin toplam oy sayısı bundan 39 fazla.

Koalisyon ortaklarının ilk turda hep birlikte Steinmeier’e oy vermemesi durumunda, ikinci turda en fazla oy alan iki aday yarışacak. İkinci oylamada da adaylardan birisi salt çoğunluğu gerektiren oyu alamadığı takdirde üçüncü oylamada basit çoğunlukla Steinmeier’in yeniden seçilmesine kesin gözüyle baklılıyor.

YEŞİLLER DE ADAY ÖNEREBİLİR

Yeşiller, Steinmeier'in ikinci görev dönemi için henüz bir tavsiyede bulunmadı. Ancak ilk kez bir kadının devlet başkanlığına seçilmesine sıcak bakıyor ve bu nedenle Yeşiller’in, Steinmeier’in dışında geniş kesimlerden destek alabilecek bir kadın aday önerme ihtimali bulunuyor.

Yine mecliste gurubu bulunan Sol Parti ve aşırı sağcı AfD'nin de ilk turda kendi adaylarını göstermesi bekleniyor. (Köln/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Pozitif vakaların karantina süresi 7 gün oldu, 5. günde yapılacak test negatifse karantina sona erecek

SONRAKİ HABER

CHP'li Bakan'dan askeri akademide özel yetkili imam iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...