04 Ocak 2022 15:38

Filistinliler, açlık grevindeki tutuklu Ebu Hevaş için ayakta

İsrail’in 'idari tutukluluk' uygulamasını protesto etmek için 141 gündür açlık grevini sürdüren ve sağlık durumu kötüleşen Hişam Ebu Hevaş için Batı Şeria ve Dura'da grev ve boykot başlatıldı.

Fotoğraf: Mamoun Wazwaz/AA

Paylaş

İsrail’in “idari tutukluluk” uygulamasını protesto etmek için 141 gündür açlık grevini sürdüren ve sağlık durumu giderek kötüleşen Filistinli tutuklu Hişam Ebu Hevaş’ın serbest bırakılması talebiyle işgal altındaki Batı Şeria’nın el Halil’in güneyinde bulunan memleketi Dura beldesinde grev ve boykot başlatıldı. 4 aydan uzun süredir açlık grevinde olan Ebu Hevaş ile dayanışma içinde olan esnaf ile sivil ve resmi kurumlar kapılarını kapattı.

Filistinli tutuklunun kardeşi Said Ebu Hevaş, AA’ya yaptığı açıklamada, tıbbi raporlara göre, kardeşinin sağlık durumunun kritik seviyede olduğunu; konuşma, görme ve duyma gücünü kaybettiğini ifade etti. Said Ebu Hevaş, Filistin halkını kardeşini ve tüm Filistinli tutukluları desteklemek için sokaklara çıkmaya çağırdı.

"ACİL ULUSLARARASI MÜDAHALE" ÇAĞRISI

Öte yandan, Batı Şeria’nın Ramallah kentine bağlı el-Bireh bölgesindeki Filistinliler de Uluslararası Kızılhaç Komitesinin kentteki binası önünde toplanarak protesto gösterisi düzenledi. Filistin bayrakları ve Ebu Hevaş’ın fotoğraflarını taşıyan göstericiler, Ebu Hevaş’ın serbest bırakılması ve hayatının kurtarılması için “acil uluslararası müdahale” çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Filistin Ofisi, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in idari tutukluluk siyasetini sonlandırmasını istedi. Açıklamada, “İsrail hapishanelerindeki idari tutukluluğu protesto amacıyla 140 gündür açlık grevi yapan Hişam Ebu Hevaş’ın sağlık durumuna ilişkin oldukça endişeliyiz” ifadeleri yer aldı. Gözaltındaki kişilere kendilerine yöneltilen suçlamaların bildirilmesinin kişisel hak olduğu kaydedilen açıklamada, bu kişilerin makul bir süre içinde yargılanmaları ya da serbest bırakılmaları gerektiğinin altı çizildi.

DURA'DA İSRAİL ASKERLERİ, FİLİSTİNLİLERE PLASTİK MERMİ VE GAZLA MÜDAHALE ETTİ

Filistinliler, Dura beldesi girişinde Ebu Hevaş'a destek amacıyla gösteri düzenledi. İsrail askerleri göstericileri dağıtmak için plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı. İsrail askerlerine taşla karşılık veren Filistinliler, araç lastiklerini yakarak Dura beldesi girişini kapattı.

NE OLMUŞTU?

El Halil’in güneyindeki Dura beldesinde ikamet eden 5 çocuk babası Ebu Hevaş (40), 27 Ekim 2020’den bu yana “idari tutuklu” olarak İsrail hapishanesinde tutuluyor. Ebu Hevaş, İsrail işgaline karşı siyasi faaliyetlere ve direniş faaliyetlerine katıldığı gerekçesiyle geçmişte de birkaç kez tutuklandı. 2003’ten bu yana İsrail hapishanelerinde toplam sekiz yıl geçirdi ve bunun 52 ayı idari tutukluluk adı altında yapıldı.

Ebu Hevaş, İsrail’in “idari tutukluluk” uygulamasını protesto etmek için 17 Ağustos 2021’de açlık grevine başladı. İsrail Askeri İstinaf Mahkemesi 12 Aralık 2021’de Ebu Hevaş’ın tutukluluk kararına karşı sunulan itirazı reddederek, idari tutukluluk halinin 4 ay daha uzatılmasına hükmetti.

İsrail hapishanelerinde toplam 4 bin 650 Filistinli mahkum bulunduğu tahmin ediliyor, idari tutukluluk ile tutulan en az 550 Filistinli olduğu biliniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

KESK'ten Boğaziçi Direnişi'nin 1. yılında açıklama: Yaşasın özerk demokratik üniversite

SONRAKİ HABER

ÇAYKUR işçileri ve üreticiler 9 Ocak'ta Rize'de bir araya geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...