28 Aralık 2021 22:11

Gözlerindeki ışığı görüyoruz: Bizden çaldıklarınız

"Bakan Nebati geçen bir gazeteciye 'Gözlerimdeki ışığı görmüyor musun?' sorusunu yöneltmişti. O ışığı biz de işçiler olarak gördük ama sorun şudur ki o ışık bizim gözlerimizden çaldığınız ışıktır."

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

Antep’ten genç bir fabrika işçisi

Asgari ücret artışı ile beraber Türkiye’nin bir çok farklı yerinden aynı bahane ile işçi çıkarma haberleri gündeme gelmeye başladı. ‘Yeni Nebati’ modelinde işçiler patronların insafına bırakılmış, enflasyona ezdirilmiş ve kendi vergileri ile servet sahiplerinin faizlerini ödemeye mecbur kılınmıştır. Bakan Nebati geçen bir gazeteciye “Gözlerimdeki ışığı görmüyor musun?​” diye bir soru yöneltmişti. O ışığı biz de işçiler olarak gördük ama sorun şudur ki o ışık bizim gözlerimizden çaldığınız ışıktır. Geleceği ile oynadığınız gençlerin, düşük maaş ile 1 ay geçinmeye çalışan emeklilerin ve işsiz bıraktığınız bir sürü insanın gözlerinden çaldığınız ışıktır. O ışığı aynı zamanda memleketteki bütün patronlarda görüyoruz.

Geçen yılbaşında 1 dolar 7 veya 8 lira civarı iken bu ay içerisinde 18 liraya kadar fırladı. Şu an 11 liradan işlem gören dolar için düştü diye bizden sevinmemizi bekliyorlar. Kendi mahvettikleri kuru düzeltmek için bizlerin parasından yok edilen milyarları ve bu son düşüşten sonra birçok vatandaşın, Bakan Nebati’nin deyimiyle “100-200 dolarlık yatırımı olan vatandaşın” cebinden bütün birikimini büyük bir aldatmaca ile alarak büyük servet sahiplerine verdiler. Patronlar ise en az masraf ile en çok nasıl kazanabilirimin peşinde. İşçi çıkarmak için bahane aramaya başladılar bile. Kendi çalıştığım fabrikadan örnek vereyim.

İşçilerin çoğu çocuk işçi olarak tanımlayabileceğimiz 15 ile 17 yaşındaki işçilerden oluşuyor. Haliyle çocuk işçi olunca maaşı da patronlar asgari ücretten daha da az veriyorlar. Fabrikanın geneli ilk 2 ay boyunca 2 bin 500 TL maaş ile başlıyor ‘Sonra asgari ücret yapacağız’ diyorlar ama çocuk işçiler sürekli olarak çıkıp girdiği için veya onları kovdukları için kimseye sigorta yapmıyorlar. 6 gün 8 saat yerine 5 gün 9 saat, 1 gün ise 5 saat çalışıyoruz. Bunun nedeni ise hafta sonu yemek masrafından kaçınmaları. Yani hafta sonu işçi kendi yemeğini yiyor. Bu soğukta düzgün bir ısıtma sistemi olmayan bir fabrikada titreyerek çalışıyoruz ve bu yazıyı hasta bir şekilde yazıyorum.

Konunun özüne gelirsek patronların büyüklüğü çaldıkları ile doğru orantılıdır ve AKP patron partisidir, Bakan Nebati de patron temsilcisidir.

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de üzerine trafo parçası düşen İşçi Ali Kalaycı hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: Saldırıdan en başta İçişleri Bakanı sorumludur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...