24 Aralık 2021 17:33

Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenler İzmir’de anıldı

Maraş Katliamı'nın 43. yılında basın açıklaması düzenleyen Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri, "Tüm katliamlarla yüzleşilmeli. Laik, demokratik ve özgürlükçü bir Türkiye inşa edilmeli” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri, Maraş Katliamı'nın 43. yılında, katliamda yaşamını yitirenleri anarak basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de katıldı.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada "Maraş'ı unutma, unutturma", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı. Birleşenler adına açıklamayı Narlıdere Alevi Bektaşi Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Aslan okudu.

19-26 Aralık’ta Maraş'ta devlet eliyle bir katliam yaşandığını söyleyen Aslan, “Devletin karanlık güç odakları tarafından tezgâhlanan, ırkçı ve dinci çevrelerin de aktör olarak kullanıldığı bu vahşetin açtığı yara aradan geçen 43 yıla rağmen hâlâ kapanmadı” dedi.

“TÜM KATLİAMLARLA YÜZLEŞİLMELİ”

Aralık ayının katliamların, yolsuzlukların, hırsızlıkların yaşandığı bir süreç olduğunun ifade eden Aslan, şunları dile getirdi:

“Maraş, Sivas, Çorum, Roboski, Suruç ve 19 Aralık katliamları ve diğer tüm katliamlarla toplum vicdanında bir yüzleşme olmadan yeni Maraşların olmayacağını kim garanti edebilir ki. Eğer hâlâ bu ülkede kapılara kırmızı çarpılar konuluyorsa; inancından, etnik kimliğinden, düşüncesinden dolayı insanlar linç edilip bir baskıya maruz kalıyorsa; her türlü antidemokratik uygulamanın icra edilmeye çalışıldığı, kayyum mantığı ile toplumun tercih iradesine kelepçe vuruluyorsa; kendi dışındakilerine tahammül edemeyecek kadar pervasızlaşan tekçi ve faşizan dilin dinlendirilerek toplumsal ayrışmanın gittikçe derinleştiği bir ortamda, yeni Maraşların olabileceği noktasındaki kaygılarımız da ne kadar haklı olduğumuzun bir göstergesidir."

“LAİK, DEMOKRATİK VE ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR TÜRKİYE İNŞA EDİLMELİ”

Laik, demokratik ve özgürlükçü bir Türkiye inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Aslan, “Başta Maraş Katliamı olmak üzere, Sivas'ı, Çorum'u, Gazi'yi, Dersim'i, 19 Aralık'ı, Roboski'yi, Reyhanlı'yı, Gezi'yi, Suruç'u ve Ankara Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız, affetmeyeceğiz. Bu katliamlar da kaybettiğimiz canlarımızı, yoldaşlarımızı saygıyla anıyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam