24 Aralık 2021 07:14
Son Güncellenme Tarihi: 24 Aralık 2021 14:44

Taşçı, RTÜK'ün yıllık karnesini açıkladı: RTÜK, iktidar medyasına kör

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün 2021 yılında, 100 bin şikayete karşın iktidarı öven kanallara ceza vermediğini "sıfır çektiğini" duyurdu.

Görsel: İlhan Taşçı

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşçı, RTÜK’ün 2021 yılında, İktidarı eleştiren televizyon kanallarına 21 milyon 500 bin lira tutan 71 ceza verilirken, öven televizyon kanallarına 100 bin şikâyete rağmen hiç ceza almadığını duyurdu. Taşçı, “Ebubekir Şahin RTÜK’ün başkanı değil de, sanki bu televizyon kanallarının temsilcisi, hamisi, koruyucusu gibi davranıyor” dedi. 

CHP’li RTÜK Üyesi İlhan Taşçı Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, RTÜK’ün yıl sonu karnesini açıkladı. Twitter hesabından tabloyu paylaşan Taşcı, “RTÜK, 2021 yılında sıfır çekti! İktidarı eleştiren kanallara 21 milyon 500 bin lira tutan 71 ceza verilirken, öven kanallar 100 bin şikayete rağmen hiç ceza almadı! 800 personel yalnızca 4 kanalı izliyor! Liyakatsizliğin, adaletsizliğin, keyfiliğin ve ayrımcılığın tablosu” ifadesini kullandı. 

‘SIFIR RTÜK BAŞKANINA AİT’

İlhan Taşçı, paylaştığı tabloya dair Evrensel'e değerlendirmede bulundu.  RTÜK açısından bu yılki tabloya bakıldığında görülmemiş bir tablo ile karşı karşıya olduklarını belirtti. 1 Ocak ile 24 Aralık tarihleri arasında RTÜK’ün toplam 50 üst kurul toplantısı yaptığı bilgisini veren Taşçı devamla şunları söyledi: “Bu toplantılarda iktidarı, sorgulayan, yeri geldiğinde eleştiren ve öznel yayıncılık ve özgür yayıncılık yapmaya çalıştıkları için televizyonlara toplam 71 ceza kesildi. Bu da 21 milyon 500 bin lira demek. Ama öbür tarafta iktidar lehine yayın yapan, iktidarı öven televizyon kanallarına ise RTÜK sıfır ceza verdi. Hatta daha vahim bir şey var. Bir yıl boyunca tek bir ceza kesilmemesinden vahim olan şey şu: Bir yıl boyunca bu televizyon kanallarıyla ilgili tek bir rapor yazılıp, üst kurula getirilmedi. Şunun için söylüyorum: bazen bir yayıncı ile ilgili rapor yazılır, ama üst kurul ceza vermeyebilir. Biz bunun tek bir raporunu da okumadık, görüşmedik bile. Bu da daha da vahim olan. Bunun bir nedeni var. O da şudur: Belli televizyon kanalları bunların isimleri de belli. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in koruması altındadırlar. Ebubekir Şahin RTÜK’ün başkanı değil de, sanki bu televizyon kanallarının temsilcisi, hamisi, koruyucusu gibi davranıyor. Tabloya baktığınızda televizyon kanalları sanki sıfır almış gibi gözüküyor. Buradaki sıfır RTÜK başkanına aittir. Bu yayıncılardan çok, RTÜK Başkanı açısından, adalet, eşitlik, konularında sınıfta kalmıştır.” 

RTÜK BAŞKANI KAMUOYUNA AÇIKLAMA YAPSIN 

RTÜK Başkanının iktidarı eleştiren televizyon kanallarına hasım olarak baktığını söyleyen Taşçı, ortaya çıkardığı tabloyu şu ifadelerle anlattı: “Bu tablo bize onu gösteriyor. Buradaki amaç şu değildir: Hükümeti eleştiren yayın yapan televizyonlara verilen 71 cezanın, ‘Hükümete yakın televizyon kanallarına da 71 ceza verilsin’ diye bir bakış açısı yok, benim de yok. Ama el insaf! Eğer bu televizyon kanalları yayın ilkelerine uydularsa ve haklarında işlem yapılmıyorsa o zaman RTÜK Başkanının kamuoyuna şunu açıklaması gerekiyor: RTÜK’e 2021 yılında en çok şikayet edilen ve haklarında on binlerce şikayet olan televizyon kanalları sıralamasında bu televizyon kanalları ilk üç sırada. Ben bunu söylemiyorum: RTÜK’e gelen şikayetler ve RTÜK’ün istastikleri ve kayıtları bunları söylüyor. Çıksın bunu açıklasın. On binlerce şikayet varken, nasıl olur da yayıncılarla ilgili bir tek rapor dahi düzenlemez. Çünkü bakış açısıyla ilgili bir mesele. Aslında bu RTÜK’teki adaletsizliği, liyakatsizliği, keyfiliğin, ayrımcılığın, görevi kötüye kullanma tablosudur.  Belki bugün için bunun bir hukuki sonucu yok gibi gelebilir birilerine. Ama yarın bunun mutlaka hukuki sonucu olacaktır. Bunun bir de ironik tarafı var. RTÜK’te toplam 800 personel var. Yani 800 personel hepi topu 4 televizyon kanallını izlemek için mi istihdam edilmiş.” 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün 2021 yılında, 100 bin şikayete karşın iktidarı öven kanallara ceza vermediğini duyurdu.

İlhan Taşçı Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, "RTÜK, 2021 yılında sıfır çekti! İktidarı eleştiren kanallara 21 milyon 500 bin lira tutan 71 ceza verilirken, öven kanallar 100 bin şikâyete rağmen hiç ceza almadı! 800 personel yalnızca 4 kanalı izliyor! Liyakatsizliğin, adaletsizliğin, keyfiliğin ve ayrımcılığın tablosu" ifadesini kullandı.

Taşçı paylaşımını, Halk TV, Tele 1, Fox TV, KRT ve Haberturk'e toplam 71 ceza verildiğini; iktidar yanlısı kanallara ise hiç ceza verilmediğini gösteren görsel ile yaptı.

ÖNCEKİ HABER

İtalya'da açık havada maske kullanımı zorunlu hale getirildi

SONRAKİ HABER

Duygu Delen'in ölümüne ilişkin Adli Tıp'tan detaylı rapor gelmedi, duruşma ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa