21 Aralık 2021 22:37

Tunceli Gazeteciler Derneği Başkanı Ferit Demir: Soru sormayan gazeteci olmaz

Abdülhamit Gül’ün Dersim ziyareti sırasında Valilik Özel Kalem Müdür Vekili Umut Ömer Karaduman’ın gazetecilere ‘Gülistan Doku’yu sormayın’ dediği iddia edildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül geçtiğimiz günlerde Dersim’e geldi. Çeşitli ziyaretlerde bulunan Bakan Gül, ardından çeşitli açıklamalarda bulundu. 5 Ocak 2020’den beridir kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku sosyal medya hesabından Bakan’ın Dersim ziyaretinde Valilik Özel Kalem Müdür Vekili Umut Ömer Karaduman’ın gazetecilere Gülistan Doku’nun sorulmaması yönünde söylemde bulunduğunu iddia etti. Tunceli Gazeteciler Derneği Başkanı Ferit Demir iddiayı doğruladı. Demir, Dersim’de gazetecilik yapan bir gazetecinin valilik özel kalem müdür tarafından arandığını gazetecinin ‘Soracağım’ dedikten sonra Bakan’ın programının basına kapatıldığını söyledi.

“2 YILDIR O AÇIKLAMA HİÇ YAPILMADI”

Gazeteci Ferit Demir, programı basına kapalı olan Bakan’a, AKP il binası çıkışında Gülistan Doku’nun durumunu sordu. Demir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e 2 yıldır kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun durumunu sordum. Soruşturmada gelişme var mı dedim verdiği cevap şu oldu; ‘Cumhuriyet savcıları gerekli açıklamayı yapar.’ Ama maalesef ki 2 yıldır o açıklama hiç yapılmadı...” ifadelerini kullandı.

“GAZETECİLER SORU SORMA HAKKINA SAHİPTİR”

Gazeteci Ferit Demir, valilikten gelen “Gazeteciler Gülistan Doku’yu sormasın” talimatına ilişkin Evrensel’e konuştu. Demir, gazetecilerin bir siyasetçiye ya da herhangi bir mülki amire soru sorma hakkına sahip olduklarını belirterek “Gazeteciye şu soruyu sor ya da sorma demek kesinlikle kabul edilemez ve basın özgürlüğüne müdahaledir. Adalet Bakanı Dersim’e gelmiş ise kentteki gazeteciler bakana istedikleri soruyu sorma hakkına sahipler. Valilik ya da bakanın basın müşaviri bu konuda müdahale etme hakkına sahip değil.” dedi.

“GAZETECİNİN TEMEL GÖREVİDİR”

Demir, Gülistan Doku’nun 2 yıla yakındır kayıp olduğu hatırlatmasında bulunarak “Hakkında kimse bir şey bilmiyor. Devam eden bir soruşturma var ve hala sorgulanmayan erkek arkadaşı var. Gülistan Doku’ya ne oldu? Bu soruyu tabi ki Adalet Bakanı’na soracağız. Gazetecinin temel görevidir bu soruyu sormak. Zaten Dersim’e gelen Adalet Bakanı’na sorulması gereken ilk soru ‘Gülistan Doku dosyasında bir gelişme var mı? Ya da Gülistan Doku’ya ne oldu sayın bakan?​’dır. Bu soruları sormayan gazeteci olamaz.” diye konuştu.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE DOĞRUDAN YAPILAN BİR MÜDAHALE”

Demir, Tunceli Gazeteciler Derneği Başkanı olarak Valilik özel kalem müdürünün bir gazeteciye ‘Gülistan Doku sorusunu bakana sormayacaksın’ söylemini kınadığını ifade ederek “Bu basın özgürlüğüne doğrudan yapılan bir müdahale ve aynı zamanda kafalarda ciddi soru işaretleri yaratan bir durumdur.” diye konuştu.

“AKLIMDA SORU İŞARETLERİ BIRAKTI”

Gülistan Doku’nun ablası Aygün Doku’nun sosyal medya hesaplarında birtakım açıklamalar yaptığını ve Valilik özel kalem müdür vekilinin bir gazeteciyi arayarak “Adalet Bakanı’na Gülistan Doku ile ilgili soru sorma” söyleminde bulunduğunu hatırlatan Demir şöyle devam etti: “Bu arkadaşımız ‘Soruyu soracağım’, dedikten sonra bakanın o anki programı basına kapatılmış. Valilik özel kalem müdürü, Gülistan Doku kaybolduğu zaman dönemin valisi Tuncay Sonel idi. Bu kişi Sonel zamanında gerçekten de Valilik kozmik büro sorumlusuydu, birçok gizli bilgiyi biliyordu. Dolayısı ile Özel Kalem Müdürünün ‘Gülistan Doku sorusunu sormayacaksın’ demesi benim aklımda soru işaretleri bıraktı. Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuda kesinlikle soruşturma başlatmalıdır. Biz gazeteciler toplumu ilgilendiren ya da toplumun bilgilenmesi gereken konularda tabi ki siyasetçilere soru sormalıyız ve soracağız. Bizim görevimiz bu. Sormadığımız zaman görevimizi yapmamış oluruz. Ben bu durumu öğrenince; Adalet Bakanı, AKP il binasında bulunuyordu, çıkışta kendisine bu soruyu sordum. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül sadece ‘Bu konuda cumhuriyet savcıları gerekli açıklamayı yapar’ dedi. Oysa 2 yıldır kendisinden haber alınmayan bir kardeşimiz kayıp. Gülistan nerede ne oldu? Devlet bu sorunun cevabını bulmak ve vermek zorunda.”

ÖNCEKİ HABER

Kandıra Cezaevi'ni ziyaret eden HDP: Tüm hasta tutsaklar amasız fakatsız tahliye edilmeli

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası, dövizden TL vadeli hesaplara geçenlere verilecek garantinin şartlarını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...