13 Aralık 2021 07:39

Sokak röportajı yapan 3 YouTuber hakkında ev hapsi kararı

Sokak röportajı yapan 3 YouTuber hakkında ev hapsi kararı verildi. CHP'li Levent Gök, "Erdoğan’ın tehdidi sonrası gözaltılar tesadüf müdür?" diyerek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: @sadevatandasyt Twitter hesabından alınmıştır

Paylaş

Sokak söyleşileri yapan İlave TV'nin sahibi Arif Kocabıyık, Kendine Muhabir’ın sahibi Hasan Köksoy, Sade vatandaş hesabının sahibi Mehmet Koyuncu ve Turan Kural gözaltına alındı. İYİ Parti Merkez Disiplin Kurulu Üyesi ve avukat Ömer Faruk Dağ, Arif Kocabıyık, Hasan Köksoy ve Turan Kural hakkında ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı verildiğini duyurdu. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Antalya’da ‘Kendine Muhabir‘ isimli Youtube kanalı üzerinden sokak söyleşileri yayınlayan Hasan Köksoy şafak baskınıyla gözaltına alındı. İlave TV’den Arif Kocabıyık ve Turan Kural, ‘Sade vatandaş’ hesabının sahibi Mehmet Koyuncu da gözaltına alınanlar arasındaydı.

İYİ Parti Merkez Disiplin Kurulu Üyesi ve avukat Ömer Faruk Dağ, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Savcılık; Arif Kocabıyık, Hasan Köksoy ve Turan Kural için ev hapsi talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti. Arif Kocabıyık, Hasan Köksoy ve Turan Kural hakkında ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı verildi" dedi. 

GÖZALTINA ALINAN SOKAK RÖPORTAJI YAPANLAR TBMM GÜNDEMİNDE

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Gök, soru önergesinde “AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medyayı demokrasiye bir tehdit olarak tanımladığı konuşmasının ertesi günü youtuberların gözaltına alınmış olması bir tesadüf müdür?​” diye sordu. 

"ÖZGÜR DÜŞÜNCE BASKI REJİMİNE BOYUN EĞMEYECEK"

Gök, iletişim yöntemlerinin değiştiğini, basına uygulanan baskıların da etkisiyle internet ve sosyal medya platformlarının halkın haber alma özgürlüğünü yoğunlukla kullandığı alanlar haline geldiğini belirterek "Son dönemde gerçekleştirdikleri sosyal, politik ve ekonomi içerikli sokak röportajlarını internette bir video paylaşım sitesi üzerinden yayınlayarak özellikle sanal platformlarda oldukça popüler olan, çağdaş tabir ile youtuber olarak anılan gazetecilerimiz sokaktaki yurttaşlarımızın sesini milyonlara ulaştırmaktadır.” dedi.

Gök "Siyasi iktidarın halkımızı içerisine soktuğu sosyal, politik ve ekonomik sıkışmışlığın dillendirilmesini engellemeye yönelik girişimleri boşunadır, özgür düşünce tarihin her döneminde olduğu üzere baskı rejimlerine boyun eğmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

"SUÇ DELİLLERİ NELERDİR?"

Levent Gök’ün, Soylu’nun cevaplaması istemiyle verdiği sorular ise şöyle:

  • Hasan Köksoy, Mehmet Koyuncu, Arif Kocabıyık ve Turan Kural’ın gözaltına alınmalarının sebeplerini açıklar mısınız? Youtuberların ifadeye çağrılmamasının ve şafak baskınlarıyla gözaltına alınmasının sebepleri nelerdir?
  • Gözaltına alınan youtuberların el konulan iletişim araçlarında hangi suç delilleri saptanmıştır?
  • Youtuberların son dönemde taciz skandalıyla gündeme gelen AKP MKYK Üyesi Mücahit Birinci’nin şikayetiyle gözaltına alındığı iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise Mücahit Birinci’nin youtuberlara ilişkin şikayetlerini açıklar mısınız?
  • AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medyayı demokrasiye bir tehdit olarak tanımladığı konuşmasının ertesi günü youtuberların gözaltına alınmış olması bir tesadüf müdür? 
  • 2010 – 2021 döneminde sanal platformlardaki paylaşımları sebebiyle gözaltına alınan sosyal medya kullanıcılarının sayısını işledikleri suçlara göre yıllık temelde açıklar mısınız? (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Yazarımız Ender İmrek’e bir soruşturma daha

SONRAKİ HABER

Bakan Özer: Öğretmenlik meslek kanunu teklifi bu ay içinde TBMM'ye gelecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa