06 Aralık 2021 05:42
Son Güncellenme Tarihi: 06 Aralık 2021 12:38

Sağlık emekçileri birçok ilde iş bıraktı: Maaş zammı ve ek göstergede ayrım yapılmasın

Sağlık emekçileri, hekimlere yönelik maaş artışının ve yıllardır sözü verilen ek göstergenin ayrım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçilerine uygulanması talebiyle birçok ilde iş bıraktı.

Cerrahpaşa Kardiyoloji | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İktidar, Mecliste görüşülen torba yasaya ek bir madde koyarak pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimler ve diş hekimlerine ise 5 bin lira zam yapıldığı duyurdu. Düzenlemenin kabul edilmesiyle pek çok sağlık çalışanı sosyal medya hesabından tepki gösterip iş bırakacağını söyledi. Başta ebe ve hemşire gibi hekim olmayan sağlıkçılar zam dışı kaldıkları için düzenlemeyi eleştirirken hekimler de nasıl bir zam alacaklarını anlamadıklarını kaydetti. Tepkiler üzerine, Meclisteki düzenleme, sorunun giderilmesi için geri çekildi ve görüşülmesi 22 Aralık’a ertelendi.

Kamu sözleşmesinde düşük zamma mahkum edilen ve ek gösterge zammında ayrımcılığa uğrayan sağlık emekçileri birçok ilde iş bıraktı.

İstanbul'da pek çok hastanede SES'in çağrısıyla eylem yapıldı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstütüsü, Çapa Tıp Fakültesi ve İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri hastanelerde açıklama yaptı.

CERRAHPAŞA'DA KİTLESEL KATILIM

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri hastane içersinde yürüyüş yaptı. Türk Sağlık Sen şubesinin ortak eylem yapmama yönünde direncine rağmen eylem SES ve Türk Sağlık Sen üyesi sağlık emekçilerinin çabasıyla ortak eyleme dönüştü.

Dev Sağlık-İş ve Sağlık-İş üyesi işçilerinin destek verdiği eylemde konuşan SES İşyeri Temsilcisi Aydın Erol şunları söyledi:

"Biz sağlık emekçileri olarak, yıllardır ekip içerisinde sağlık hizmeti veren temizlik görevlisinden hasta bakıcısına, teknisyeninden laborantına, hemşiresine ve hekimine kadar sistemin bütün açıklarını kapattık. Her türlü olumsuzluğa rağmen nitelikli sağlık hizmeti vermeye devam ediyoruz. Pandemide hastanenin kapsından girmeye korkanlar varken hastaları biz ellerimizle besliyorduk. Refakatçi gelmiyordu, hastalara dokunamıyorlardı ama biz onlara temizlikten tut yemeğine kadar her türlü hizmeti veriyorduk. Birçok arkadaşımızı kaybettik, hastalandık iyileştik tekrar sağlık hizmeti vermeye devam ettik. Bu süre içerisinde ne aldık, dediler ki hakkınız ödenmez, ödemedile de. Sağlık bakanının Mecliste alkışlatması var, balkonlarda alkışlamalar ama hemen akabinde hepimiz zılgıt yemeye fırça yemeye devam ettik. Tehdit edildik, fiziksel şiddete uğradık. Haklarımız için bugün Sağlık-Sen katılmasa da Türk Sağlık-Sen ile iş bırakma kararı aldık. İktidarın dikkatini çekmek istiyoruz, yeter artık diyoruz. Ocak ayında aldığımız maaşı aralık ayında almıyoruz. Zam yapıyoruz diyorlar, gelen zamlarla cebimizdeki para erimeye devam ediyor."

Sağlık emekçilerinin ve hastaların alkışlarıyla sözlerine son veren Erol, bir kez daha ortak mücadele çağrısı yaptı.

TÜM SABİT ÜCRETLERE ENFLASYON ORANINDA ZAM YAPILSIN

Hastane içerisinde alkışlar ve sloganlarla yürüyen sağlık emekçilerine hastalar da destek verdi. Hastane içerisindeki yürüşün ardından basın açıklamasını SES Aksaray Şube Yöneticisi Birsen Seyhan yaptı. Sağlık emekçilerinin her geçen gün daha da fakirleştiğini söyleyen Seyhan taleplerini sıraladı:

  • "Tüm sabit ücretlere gerçek enflasyon oranında ek zam verilsin,
  • Vergi dilimi soygununa son verilsin,
  • Asgari ücretten vergi alınmasın… Asgari ücretin üstündeki gelirimizde vergi %10 da sabitlensin,
  • 3600 ek gösterge seçim vaadi olmaktan çıkarılsın biran önce düzenleme yapılsın,
  • Gıda, elektrik, doğalgaz gibi, temel ihtiyaç maddelerinden alınan dolaylı vergiler kaldırılsın,
  • Sağlık iş kolunda 5 yıla 1 yıl yıpranma düzenlemesi yapılsın erken emeklilik düzenlensin,
  • 12 Saat üzeri çalışma yasaklansın mesai sonrası çalışma iki kat ücretlendirilsin,
  • 4-B süresiz sözleşmeli, 3+1 sözleşmeli kadroya alınsın istiyoruz."

"YETER ARTIK, AYRIMCI UYGULAMALARDAN VAZGEÇİLMELİ"

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstütüsünde iş bırakan sağlık emekçileri ise hastane önünde açıklama yaptı.

Türk Sağlık Sen ve Sağlık Sen üyelerinin de destek verdiği eylemde konuşan SES İşyeri Temsilcisi Türkan Aydoğmuş, "14 kalemde alınan katkı, katılım payları, ilave ücretler, sağlıkta artan şiddet, değersizleştirme politikaları ile sağlık emekçileri tükeniyor. Üstüne bir de sağlık emekçileri ayrıştırılıyor. Yeter artık, bu ayrımcı, iş barışını bozan uygulamalardan vazgeçilmelidir. Halkımızın eşit, nitelikli sağlık hakkı almasını istiyoruz. Biz sağlıkçılar geçiriyoruz ve artık yetee diyoruz" dedi.

ÇAPA

SES üyeleri Çapa’da yaptığı açıklamada “Geçinemiyoruz, insanca yaşayacak ücret istiyoruz” dedi.TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı emeğin değersizleştirildiği, görünmez kılındığı dönemlerden geçildiğini vurgulayarak, “Bu değersizleştirmeye karşı mücadele etmeye ve bu mücadeleyi birleştirmeye kararlıyız. Bizi bölmek isteyenler, bizi birbirimize karşı kışkırtanlar için bir kez daha hatırlatalım, bu bir hürriyet kavgasıdır. Bu kavganın kime karşı olduğu son derece açıktır, bu kavga emeğinizin sömürenlere, bizi yok sayanlara karşıdır” dedi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ise, “Bugün sağlığın ekip işi olduğunu söylemek için buradayız. Kovid zamanında olağanüstü koşullarda hemşiresi, doktoru, hasta bakıcısı, laborantı ile birlikte çalıştık. Maalesef ek ödemeler tamamen adaletsiz biçimde dağıtıldı” diye konuştu.

Çapa’da yapılan açıklamadan sonra İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürümek isteyen SES üyelerine polis izin vermedi.Müdürlük önünde sendika adına ortak açıklamayı Ses Anadolu Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Yayla yaptı.

BAKIRKÖY: HAKKIMIZ ÖDENİR, ÖDEYİN!

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’ndeki sağlık emekçileri de iş bıraktı. SES'in çağrısıyla hastane önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, tüm iyileştirmelerin ayrımsız olarak tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yapılmasını talep etti. “Tükeniyoruz, sessiz kalma” pankartı taşıyan sağlık emekçileri,  "Hakkımız ödenir, ödeyin" dedi.

SES İşyeri Temsilcisi Nuran Güngör, "Biz sağlık emekçileri Kovid ile mücadele ederken, hastalanırken, hayatımızı kaybederken 'Emekleriniz ödenmez' edebiyatı yapanlara cevabımız netti. Hakkımız ödenir, ödeyin! 2022 yılı TİS masasına 100 den fazla talebi konfederasyonumuz KESK üzerinden yollamıştık. Ancak birçok talebimiz ne hükümet tarafından ne de yetkili sendika tarafından tartışmaya dahi açılmamıştı" dedi.

SAMATYA

Samatya'da eylem yapan sağlık emekçikeri hastane içinde yürüyüş yaparak iş bırakma çağrısı yaptı. Eylem sonrası sağlık çalışanları Cerrahpaşa'ya geçti.

OKMEYDANI

Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde iş bırakma eylemine Sağlık-Sen haricinde tüm sendikalar katıldı.

SEYRANTEPE

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Seyrantepe ek hizmet binasındaki sağlık emekçileri de iş bıraktı.

EYÜP

Eyüp Devlet Hastanesinde maaş artışının ve ek göstergenin ayrım gözetilmeksizin tüm sağlık emekçilerine uygulanması talebiyle iş bırakan sağlık emekçileri ile sorunlarını ve taleplerini konuştuk.

GOP EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki eyleme ses Türk Sağlık Sen ve Genel Sağlık İş katıldı.

 

KÜÇÜKÇEKMECE KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN HASTANESİ

SES’in çağrısıyla Küçükçekmece Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, yapılan tüm iyileştirmenin ayrımsız  olarak tüm sağlık çalışanlarına yapılmasını talep etti.

“Geçinemiyoruz” pankartı açan sağlık emekçilerine İstanbul Tabip Odası Temsilcileri de destek verdi.

KARTAL

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesinde emekçiler de hastane önünde açıklama yaptı.

MALTEPE

Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde emekçiler alkış ve sloganlarla taleplerini dile getirdi, basın açıklaması yaptı.

(İstanbul/EVRENSEL)


ANKARA

Başkentte çeşitli hastanelerde iş bırakan sağlık emekçileri, ayrımcı ek gösterge zammına tepki gösterdi. Yeterli atama yapılmaması nedeniyle artan iş yükü, ücretlerin erimesi, ilaç krizi ve halkın sağlık hizmetine erişiminin zorlaşması gibi sorunlara dikkat çeken sağlıkçılar, taleplerinin bir an önce kabul edilmesini istedi.

SES Ankara Şubesi’nin çağrısıyla Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan eyleme, Ankara Tabip Odası ve Dev Sağlık İş de katıldı.

TÜM SAĞLIKÇILARIN ÜCRETİ ARTIRILSIN”

Türk Sağlık Sen üyelerinin eylem adresi ise İbni-Sina Hastanesi oldu. Burada yapılan açıklamada, “Doktorlarımız zammı hak ediyorlar. Bizim istediğimiz tüm sağlık çalışanlarının ücretlerinin artırılmasıdır. Çünkü tüm sağlık çalışanlarımızın ücretleri erimiştir” denildi. Sağlık kurum ve kuruluşlarının tamamında görev yapan çalışanları kapsayan makul bir ücret artışı talep edilen açıklamada, “TBMM’de bu konuda düzenleme yapılacağı yetkililer tarafından ilan edilmişse de biz bunu bir an önce hayata geçmesini, kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)


İZMİR

İzmir’de birçok hastanede sağlık emekçileri hakları için iş bıraktı.

SES ve Türk Sağlık-Sen’in çağrısıyla iş bırakan sağlık emekçileri “Sağlık ekip işidir” diyerek yapılan ayrımcılığa tepki gösterdi. Ücretlerinde iyileştirme, yıpranma payı, ek gösterge gibi taleplerini dile getiren sağlık emekçileri gün boyu hastane bahçelerinde ya da bölümlerde bekleyişlerine devam ederken hizmet üretmedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık emekçileri yoğun bakım ve acil servisler dışında sabahın ilk saatlerinden itibaren iş bırakma eylemi başlattı.

Hastanenin AMATEM binası önünde toplanan SES, Türk Sağlık Sen, Sağlık-İş, Genel Sağlık-İş ve TÜMRAD-DER üyesi sağlık emekçileri, taleplerini dile getirdi. Hastane bahçesinde yapılan yürüyüşe vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde özellikle ameliyathaneler başta olmak üzere birçok bölümde iş yavaşlatıldı.

ORTAK MÜCADELE VE EYLEM

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde SES ve Türk Sağlık-Sen “Tüm sağlık emekçilerine yoksulluk sınırının üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret istiyoruz” yazılı ortak pankartla iş bıraktı.

HASTALARDAN SAĞLIK EMEKÇİLERİNE DESTEK

Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ise klinikler gezilerek iş bırakma eylemine çağrı yapıldı. Acil olmayan hizmetlerin çoğu dururken, hekimler poliklinik hizmeti verse de hastalar diğer işlemlerini yaptıramadı. Hastaların bir kısmı tepki gösterse de çoğunluğu sağlık emekçilerinin haklarının verilmesi gerektiğini söyleyerek eyleme destek verdi.

Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de iş bırakmaya yüzde 50 civarında oldu.

İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesinde de genelde olduğu gibi işler yavaşladı. Acil vakalar dışında hizmetin verilmediği hastanede sağlık emekçileri taleplerini dile getirerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de ortak eylem yapıldı. İzmir Tabip Odası, SES, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, Demokratik Sağlık Sen üyesi emekçilere Suat Seren Göğüs Hastanesi'nden emekçiler de desteğe geldi. "Ek ödeme tek ödeme", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atan sağlık emekçileri, “Yoksul olmak istemiyoruz. Biz gelirlerimizin yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyacak şekilde gelecek kaygısı yaşamadan insanca yaşamak istiyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


MANİSA

SES Manisa Şubesi, Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi önünde basın açıklaması ve iş yavaşlatma eylemi yaptı.

Hastane içerisinde alkışlarla yürüyüş yapan sağlık emekçileri, “Sağlık ekip işidir! Yapılan iyileştirmeler ayrımsız olarak tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yapılmalıdır” yazılı pankart açarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Merkez Efendi Devlet Hastanesi önünde ise Türk Sağlık-Sen ve SES ortak açıklama gerçekleştirdi. (Manisa/EVRENSEL)


ESKİŞEHİR

Eskişehir’de iş bırakan sağlık emekçileri Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası önünde buluştular. Eyleme sendika ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Sendika temsilcileri de yaptıkları konuşmada sağlık emekçilerinin grevlerine desteklerini iletti. Öte yandan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de eyleme katılarak destek verdi.

Vatandaşlar da alkışlarla sağlık emekçilerine destek verdi.

Eskişehir Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, eğitim ve bilim emekçileri olarak her zaman sağlık emekçileriyle dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Günay Ayaz da konuşmasında hayat pahalılığının her geçen gün arttığına, emekçilerin yaşam koşullarının kötüleştiğine dikkat çekerek şimdi “işçi memur el ele genel greve demenin zamanıdır” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise Meclis’te bütçe görüşmelerinin sürdüğünü söyledi ve “bu görüşmelere bugünden itibaren sağlık emekçilerinin mücadelesi damga vurmalıdır” dedi. Sağlık emekçilerinin taleplerinin bir an evvel karşılanması gerektiğinin altını çizen Çakırözer “Düzenlemenin tüm sağlık emekçilerini kapsaması gerekir” diyerek sözlerini tamamladı. (Eskişehir/EVRENSEL)


BURSA

Bütün sağlık çalışanlarına müjde olarak sunulan yasadan yalnızca hekimlere düzenleme çıkması Bursa’da sağlıkçılar tarafından iş bırakılarak protesto edildi.

SES üyeleri Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesinde, Türk Sağlık Sen ve Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Uludağ Üniversitesi Hastanesinde iş bırakarak ayrı ayrı basın açıklaması gerçekleştirdi. (Bursa/EVRENSEL)


KOCAELİ

Kocaeli Üniversitesi Araştırma Ve Uygulama Hastanesi önünde bir araya gelen SES üyesi emekçiler kötü çalışma koşullarına karşı açıklama yaptı.

SES Kocaeli Şubesi taleplerini şöyle sıraladı:

  • Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için döner sermaye performans uygulamalarının kaldırılarak yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret verilmesi
  • 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200 ek gösterge verilmesi
  • Kovid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı sayılması
  • Yıpranma payı düzenlemesi yapılsın

ADANA'DA SAĞLIKÇILAR TALEPLERİ İÇİN BİRLEŞTİ

Adana’da Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi, Ekrem Yok Ruh Sağlığı Hastanesi ve Çukurova Devlet Hastanesinde sağlık emekçileri iş bırakma eylemleri gerçekleştirdi.

Sabah saatlerinde bir araya gelen SES ve Dev Sağlık İş üyesi işçi ve emekçiler, “Sağlık ekip işidir”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganlarıyla eylemler düzenledi. İnsanca yaşamaya yetecek ve emekliliğe yansıyacak ücret uygulanmasını, yıllardır sözü verilen ek göstergenin 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulanmasını talep ettiler.

Adana’da eylemlere Türk Sağlık-Sen ve Sağlık-Sen merkezi düzeyde destek vermezken iki sendikaya üye işçi ve emekçiler eylemlere katıldı.

Emekçiler 12.30’da da Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde bir araya gelecek. Buradaki eylemde Adana Tabip Odası da yer alacak.

(Adana/EVRENSEL)



MERSİN

Mersin Şehir Hastanesi, Silifke Devlet Hastanesi ve Tarsus Devlet Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri “insanca yaşayacak ücret, insanca çalışma koşulları istiyoruz.” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi’nin çağrısıyla Mersin Şehir Hastanesinde iş bırakan sağlık emekçileri, T1 kule girişi önünde basın açıklaması düzenledi.

Tarsus ve Silifke devlet hastanelerinde de eş zamanlı olarak iş bırakma eylemi ve basın açıklaması yapıldı.

Tarsus Devlet Hastanesinde SES ve Türk Sağlık Sen ortak basın açıklaması düzenledi. (Mersin/EVRENSEL)


ANTALYA

SES Sağlık Bakanlının ek ödemede adaletsizliğini protesto için bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi H blok önünde toplanan SES üyeleri buradan A Blok önüne yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. (Antalya/EVRENSEL)


KAYSERİ

Kayseri’de SES ve Türk Sağlık Sen üyeleri, “sağlık ekip işidir” diyerek iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

SES Kayseri Şube, Erciyes Üniversitesi Fakülte poliklinikler önünde açıklama yaparken, Türk Sağlık Sen Kayseri Şube, şehir hastanesi ve fakülte poliklinikleri önünde açıklama yaptı.

(Kayseri/EVRENSEL)


DİYARBAKIR'DA SAĞLIKÇILAR İŞ BIRAKTI

Amed Sağlık Platformu üyeleri, hastanelerde iş bırakma eylemi yaptı.

Eylem kapsamında sağlık emekçileri, Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı.

(Diyarbakır/MA)


MARDİN'DE SAĞLIKÇILARIN EYLEMİNE "YASAK" ENGELİ

Sağlık emekçilerinin Mardin’deki eylemi, valiliğin “eylem ve etkinlik yasağı” gerekçe gösterilerek engellenmek istendi.

SES Mardin Şubesi üye ve yöneticileri, iş bıraktıkları Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapısına eylemle ilgili pankartlar asarken, polisler, Valiliğin yasağını gerekçe göstererek pankartların kaldırılması istedi. Sağlık emekçilerinin talebi reddetmesi üzerine tartışma yaşandı.

Sağlık emekçilerinin hastane önündeki bekleyişi sürerken, SES Mardin Şubesi, yaşananlara dair sosyal medya hesabında şu paylaşımda bulundu:

"Mardin Valiliği haksız ve hukuksuz yasaklama kararlarını bahane ederek Artuklu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde devam eden iş bırakma eylemimizi engellemeye çalışmaktadır. Ayrımcılıkları ve siyasileşmiş yönetim anlayışıyla tanıdığımız Mardin Valiliğinin baskıcı uygulamalarını kınıyoruz!" (Mardin/MA)


DERSİM

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yıllardır “sağlıkta dönüşüm” adı ile ifade edilen, halk ve emekçiler lehine olmayan uygulamalara karşı bugün iş bıraktı, öğlen saatlerinde de Sağlık Müdürlüğü binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan SES Şube Eş Başkanı Serap Kahraman "Bu güne kadar uygulanan bu politikalara karşı dediğimiz her konuda maalesef haklı çıktık. Hizmeti üretenlerin ve halkın temsilcilerinin içinde yer olmadığı bir programın başarı şansı olmadığını söyledik. Kapitalist üretim-tüketim ilişkilerine indirgenen sağlık ve sosyal hizmetlerde başarı olmaz dedik." diye konuştu.

Kahraman, sağlık emekçilerinin kısa vadede acil taleplerini şöyle sıraladı;

  • Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için döner sermaye performans uygulamalarının kaldırılarak yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret verilmesi,
  • 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200 ek gösterge verilmesi,
  • Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı sayılması
  • Yıpranma payı

Bu gün bunlar için iş bıraktık ve alanlardayız. Bu bir uyarı grevidir. Taleplerimiz hayata geçinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz. Tekrarhaykırıyoruz; kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!" (Dersim/EVRENSEL)


HOPA

Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri iş bırakarak Hopa Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. (Hopa/EVRENSEL)


YALOVA

Ses Yalova Şubesi üyeleri iş bırakarak Yalova Devlet Hastanesi bahçesinde insanca çalışma koşulları ve insanca yaşayacak ücret talebi ile basın açıklaması yaptı.

Bir günlük iş bırakan sağlık emekçileri "Sağlık Ekip İşidir" diyerek ayrımcılığa tepki gösterdi. (Yalova/EVRENSEL)​​​​​​


“HAKKIMIZ ÖDENİR, ÖDEYİN”

Elazığ'da SES üyesi emekçiler Fethi Sekin Şehir Hastanesinde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı SES Elazığ Şube Eş Başkanı Fulya Yeğin okudu. Yeğin, “Bıçak kemikte! Biz sağlık emekçileri COVID ile mücadele ederken, hastalanırken, hayatımızı kaybederken ‘emekleriniz ödenmez’ edebiyatı yapanlara cevabımız netti. Hakkımız ödenir, ödeyin” dedi. Yeğin taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri için döner sermaye performans uygulamalarının  kaldırılarak yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret verilmesi,
  • 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200 ek gösterge verilmesi,
  • Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı sayılması ve yıpranma payı (Elazığ/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Çağlar Ertuğrul’dan Altın Kelebek ödül töreninde Tamer Karadağlı göndermesi

SONRAKİ HABER

Renewed crisis in medical devices: Even emergency trauma surgeries may stop

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...