03 Aralık 2021 23:52

"Ekmek bile alamayacak hale getirdiler"

Ekmek ve gevreğe gelen zamları konuştuğumuz İzmirliler, ekmek sayısını düşürdüklerini, pazar alışverişine çıkarken tane hesabı yaptıklarını, ek iş yapmadan da geçinemediklerini söyledi.

Fotoğraf: Eda Aktaş

Reklam

Dilek OMAKLILAR
Eda AKTAŞ
İzmir

Temel gıda ürünlerine art arda zam gelirken, “Geçinemiyoruz” sesleri de çoğaldı. Vatandaşlar evine ekmek götürürken artık sayıyı düşürdüklerini, pazar alışverişine çıkarken tane hesabı yaptıklarını, ek iş yapmadan da geçinemez olduklarını söyledi. Özellikle son günlerde ekmek ve gevreğe gelen zamları konuştuğumuz İzmirliler, “Ekmek bile alamayacak hele getirdiler. Bunlar gitmedikçe hiçbir şey düzelmez” dedi.

"YARIM GEVREK SATMAYA BAŞLADIK"

Yarım gevrek 1.25 TL yazısını camına asarak sosyal medyada da çokça duyulan 15 yıllık Simitçi Mahmut Karatay, insanların alım gücünün giderek zorlaştığı için böyle bir satışa geçtiğini söyledi. Karatay, “Parası çıkışmayan oluyor, alamayan derken bunlara yöneliyorlar. Kimi ettiğimiz ikramımızı da istemiyor, küçümsendiğini hissediyor. Yarım gevrek olunca bu anlamda da kişiler için iyi oldu” diye konuştu.

"ÖĞRENCİ OLMAK KOLAY DEĞİL"

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrencisi Hayat Çıtır, “Esnafın sorumlu olduğunu düşünmüyorum. Bunlar en temel olarak tükettiğimiz gıdalar. En acıktığımızda bile ekmeğe yağ dürüp yersin. Ama ekmeğe de kısıtlama gelmiş olacak. Her şey çok pahalı. Bir dışarı çıktığınızda sadece karnınızı doyurmak istediğimizde cebinizdeki bütün para bitiyor” dedi.

"BORÇ DA TÜKENDİ, HERKES İSTEMEYE BAŞLADI"

Bir gelirinin olmadığını söyleyen Hanım isimli kadın, eşinin 3 aydır işsiz olduğunu, borçlarla geçinmeye çalıştıklarını belirtti. Hanım, “Borç da tükendi, herkes şimdi borcunu istiyor. Ekmeğe gelen zamları da indirsinler insaf. 2 aydır evime peynir girmedi. Zeytin alamıyoruz” diye konuştu.

"KAZANAMAZSAK EKMEĞİ ISLATIP YİYORUM"

Zülfiye Sepetçioğlu ise Konak’ta yem satıyor. Kışın işlerinin kötüye gittiğini söyleyen Sepetçioğlu, “Zamlardan hiç memnun değiliz. Ben 1 kişiyim de 10 kişi olanlar ne yapsın. 2 buçuk oldu ekmek hadi benim için zor olmasın ama düşün ki evi daha kalabalık olan ne yapacak. Bunun yemeği var, tuzu var, tüpü var, gideri var. Kazanıyorsam yiyeceğim, kazanamıyorsam işte ekmeği ıslatıp yiyorum” dedi.

"3 EKMEK YERİNE 2 EKMEK ALIYORUM"

Ekmek fırınının önünde konuştuğumuz Funda Aydın da “4 kişiyiz, çok zor geçiniyoruz. 3 tane ekmek alacağıma 2 tane alıyorum. 2 çocuğum var, zor geçiniyoruz” diye konuştu.

Yıldız isimli kadın da önceden pazar alışverişine 100-130 TL ile gittiğini, şimdi ise 200 TL’nin bile yetmediğini belirterek, “Kiracılar ne yapacak ne yiyecekler ne içecekler” dedi.

"GEVREK 2.5 TL, BEN 2 TL’YE VERİYORUM"

21 yıldır fırında çalışan Fırat ise, “Geçen sene bu zamanlarda unun çuvalı 120 TL’ydi şimdi 474 TL. Katı yağ 82 TL’ydi şimdi 325 TL olmuş 10 kilosu. İnsanlar isyan ediyor ama alıştı. Şu gevrek 2.5 TL ama ben 2 TL’ye veriyorum. Maliyetini kurtarmıyor, kafa kafaya gidiyor” dedi.

Reklam