01 Aralık 2021 09:02

İktisatçılar, MB'nin dolara müdahalesini yorumladı: Bedelsiz değil, zararı halka

Merkez Bankası'nın döviz kurlarına müdahale için piyasaya satım uygulamaya başlamasını iktisatçılar değerlendirdi: Zarar yoksulluk ve enflasyon olarak halka ve sabit gelirliye fatura edilecektir.

Fotoğraf: Aytaç Ünal/AA

Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini duyurdu. İktisatçı Doç. Dr. Oğuz Demir söz konusu müdahaleye ilişkin “Zaman kazanma çabası” yorumunda bulunurken, Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, “Döviz kuru yükseldiği yerde dengelenecektir. Zarar ise yoksulluk ve enflasyon olarak halka ve sabit gelirliye fatura edilecektir” ifadesi kullanıldı. Prof. Dr. Alaattin Aktaş ise, “Merkez Bankası ‘Hem karnım doysun, hem pastam dursun’ diyor” değerlendirmesinde bulundu.

TCMB’den doğrudan döviz müdahalesine ilişkin yapılan duyuruda, “Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir” ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçime kadar “ciddi manada faiz düşüşü” açıklamasının ardından 13.95 seviyesine ulaşarak rekor kıran dolar/TL, TCMB’nin doğrudan döviz müdahalesi açıklaması sonrasında 12.50 seviyesinin altını görüp yeniden 13’ün üzerine tırmandı.

İKTİSATÇILAR YORUMLADI

Merkez Bankasının dövize müdahalesini değerlendiren İktisatçı Doç. Dr. Oğuz Demir, “Döviz satarak kuru tutmak zaman kazanmaktır. Giden rezerv olur, rekor seviyeler biraz gecikir... O arada doğru adımı atmaz, yanlışta ısrar ederseniz bir işe yaramaz” ifadelerini kullandı.

BORÇLA MÜDAHALE

Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken ise şu yorumda bulundu: “Hükümetin çağrısıyla faizi indiren TCMB döviz kurunu aşağı çekmek için doğrudan satışla dövize müdahalede bulundu. Bu durum tabiri caizse akıntıya karşı kürek çekmektir. Nitekim döviz satışıyla 14 seviyesinden 12.4 seviyesine düşen dolar kuru tekrar 13.5 seviyesine yükseldi. TCMB tarafından döviz satışına devam edilmesiyle kur düşüp inmeye devam edecek ve oynaklık da artacaktır. Net rezervleri -50 milyar dolar iken TCMB kimin dövizleriyle müdahale ediyor? SWAP vb. araçlarla borç şeklinde aldığı dolarlarla, avrolarla. TCMB vadesi gelen döviz borçlarını ödemek için yine dolar almak zorunda kalacaktır. Sonuçta döviz kuru yükseldiği yerde dengelenecektir. Zarar ise yoksulluk ve enflasyon olarak halka ve sabit gelirliye fatura edilecektir. Yani elin taşıyla elin kuşunu vuramazsın.”

Prof. Dr. Alaattin Aktaş ise, “Merkez Bankası ‘Hem karnım doysun, hem pastam dursun’ diyor.Hem faizi düşürmeye devam edeceksiniz, hem kuru aşağı çekeceksiniz, öyle mi! Üstelik sattığınız döviz de sizin değilken, size emanet edilmiş dövizken... Merkez Bankası kağıtlarını göstere göstere kumar oynuyor” ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da enflasyon 18 yılın zirvesinde

SONRAKİ HABER

Meclis’te İmralı çağrısı: Hukuki hakları sağlansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...