01 Aralık 2021 07:17
Son Güncellenme Tarihi: 01 Aralık 2021 13:11

Merkez Bankasından döviz kuruna satış müdahalesi

Merkez Bankası, rekordan rekora koşan döviz kurlarına müdahale için piyasaya satım uygulamaya başladığını açıkladı.

Fotoğraf: Aytaç Ünal/AA

Paylaş

Merkez Bankası (TCMB), "Doğrudan Döviz Müdahale" konulu basın duyurusu paylaştı. Açıklamada, "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" denildi.

Merkez Bankası, faiz indirimleri başta olmak üzere uygulanan ekonomi politikaları sebebiyle rekordan rekora koşan döviz kurlarına piyasaya doğrudan satış yoluyla müdahaleye başladı.

Merkez Bankası, bir diğer açıklamasında da "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle Borsa İstanbul A.Ş. Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası nezdinde işlem yapılmaya başlanmıştır" duyurusunu yaptı.

YILLARA GÖRE DÖVİZ MÜDAHALESİ

Merkez Bankası, son olarak doğrudan döviz müdahalesini Ocak 2014'te 3,15 milyar dolarlık satışla yapmıştı.

Merkez Bankasının yıllara göre döviz müdahaleleri şöyle:

  • 2002: 12 milyon dolar
  • 2004: 9 milyon dolar
  • 2006: 2,1 milyar dolar
  • 2011: 750 milyon dolar
  • 2014: 3,15 milyar dolar

Öte yandan siyasiler, "128 milyar dolar nerede" sorsusuyla gündeme gelen elden çıkarılan Merkez Bankası döviz rezervlerinin de yükselen dolar kuruna müdahale için satıldığını söylemişti.

DOLAR/TL 13,50 SEVİYELERİNDE

Dolar kuru dün Erdoğan'ın konuşmalarının ardından 13,90'ı da aşarak 14 lira sınırına dayanmıştı. Sabah saatlerinde 13,60 bandında işlem gören kur, Merkez Bankasının açıklaması sonrası 13,21'e kadar geriledi.

ERDOĞAN, "FAİZ SEBEP ENFLASYON NETİCEDİR" SÖYLEMİNİ SÜRDÜRMÜŞTÜ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam konuk olduğu TRT yayınında düşük faiz mesajını yinelemişti.

Erdoğan, "Faizi düşürmek suretiyle yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme. Bu dört tane ana başlık bize büyümeyi getirecek. Bizim tahminimiz asgari 10 ama bunun üzerine de çıkabilir. Yıl sonu itibariyle enflasyon da kendisini gösterecek. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Faizi şu anda düşürüyoruz, enflasyonun da düştüğünü hep birlikte göreceğiz" demişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

“Ne yapmalı” sorusuna cevabın 400 sayılık yolculuğu

SONRAKİ HABER

Milli Eğitim Şûrası değil dini eğitim şurası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...