01 Aralık 2021 07:42

Milli Eğitim Şûrası değil dini eğitim şurası!

Eğitim Sen ve Eğitim İş'in boykot ettiği Milli Eğitim Şûrası başlıyor. Cemaat ve gerici vakıfların katılacağı şûrada bilime, laikliğe ve anayasaya aykırı dini eğitim düzenlemeleri tartışılacak.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

7 yıl aradan sonra düzenlenen, Eğitim Sen ve Eğitim İş'in boykot ettiği 20. Milli Eğitim Şûrası, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bugün saat 14.00'te AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapacağı konuşmayla başlayacak. İlk iki gün Saray'da, üçüncü gün de lüks bir otelde devam edecek şûraya cemaat ve gerici vakıflar katılacak. Şûrada bilime, laikliğe ve anayasaya aykırı dini eğitim düzenlemeleri tartışılacak.

KUR'AN KURSLARINDAKİ EĞİTİMİ, "OKUL ÖNCESİ EĞİTİM" SAYMA HAZIRLIĞI

Şûrada gündeme gelmesi beklenen düzenlemeler arasında okul öncesi eğitimin zorunlu olması önerisi yer alıyor. Bu öneri, 4-6 yaş grubu çocukların gönderildikleri Kur'an kurslarında verilen "eğitimin" de okul öncesi eğitim sayılması düzenlemesiyle birlikte gündeme getiriliyor. Söz konusu kurslar, camilerde bulunuyor ve Diyanet çatısı altında faaliyet gösteriyor. Bu kurslarda çocuklara dini eğitim veriliyor.

Eğitim Sen, bu öneriye dair "Diyanet İşleri Başkanlığı eğitimin en temel ilkelerini, çocukların gelişim evrelerini ve bilimi yok sayarak okul öncesi kurumlardan başlamak üzere örgün eğitimde Kur’an kursları açılması için çabalamakta, bu kursların örgün eğitimin bünyesinde yer almasını istemektedir. Diyanet İşleri Başkanlığının bu arzusunun gerçekleşmesi, anayasal suçtur” demişti.

Diyanet de "Amaçlanan, Kur'an kurslarının zorunlu hale getirilmesi değil, Diyanet İşleri Başkanlığı 4-6 yaş Kur'an kurslarını tercih eden velilerin çocuklarının da zorunlu olarak düşünülen okul öncesi eğitimi almış kabul edilmeleridir" savunmasını yapmıştı.

Öğrenci Veli Derneği tarafından yapılan açıklamada da "Okul öncesi eğitimin oldukça pahalı olduğu ve birçok mahallede okul öncesi eğitim kurumunun olmadığı ama onlarca Kuran kursunun olduğu bir gerçeklikte çocuklarımız ve aileleri okul öncesinde Kur'an kurslarına mecbur bırakılacaktır. Soyut bilgi döneminde olmayan çocuklarımıza okul öncesinde Kur'an kurslarının dayatılması eğitim hakkı ve çocuk hakkı ihlalidir" denilmişti.

Antep’te Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve İl Müftülüğü arasında imzalanan protokolle projenin ilk adımları atılmıştı.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİME DİN DERSİNİN EKLENMESİ TALEBİ

Eğitim-Bir-Sen de şûra öncesi açıkladığı raporda okul öncesi eğitime din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin eklenmesini talep etti.

AKP iktidarının bir süredir 4-6 yaş arası çocukların gittiği Kur’an kursları için müfredat ve materyal hazırlığı içinde olduğu da biliniyor.

KHK İLE YAŞ KOTASI KALDIRILMIŞTI

Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun’a 1999 yılında eklenen 3. madde ile Kur’an kurslarındaki yaygın eğitime getirilen yaş sınırı, 17 Eylül 2011 tarihinde kanun hükmünde kararnameyle kaldırılmıştı. Böylece küçük çocuklara dini eğitim vermenin önü açılmıştı.

KATILIMCILAR: CEMAATLER, GERİCİ VAKIFLAR, İMAM HATİPLİLİLER…

MEB’in internet sayfasında yer alan açıklamaya göre; şûraya TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu başkanı ve üyeleri, Milli Eğitim bakan yardımcılarının yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler ile yurt içi ve yurt dışından meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, basın ve yayın kuruluşları, öğretmen, öğrenci ve veli temsilcileri ile eğitim alanında şûra konularıyla ilgili çalışmalarıyla tanınmış uzmanların davet edildi.

Eğitim Sen Örgütlenme Uzmanı Erkan Aydoğanoğlu ise katılımcılar arasında Şuurlu Öğretmenler Derneği, Önder İmam Hatip Mezunları, TÜGVA, İlim Yayma Cemiyeti gibi iktidar çevreleri, cemaatler, yine iktidara yakın öğrenci ve veliler ile dernekler bulunduğunu belirtti.

DİNİ EĞİTİM DAYATMALARI 7 YIL ÖNCEKİ ŞURADA DA GÜNDEMDEYDİ

Aydoğanoğlu, “Şûra görünürde 3 gün ama aslında 1-1,5 gün sürecek. İlk gün açılış, ikinci gün komisyonlar, üçüncü gün komisyonların oylanması ve kapanış şeklinde olacak” bilgisini paylaştı.

2014 yılında düzenlenen 19. Milli Eğitim Şûrasında alınan dini eğitim kararlarını anımsatan Aydoğanoğlu, "Kur’an-ı Kerim ve din derslerinin zorunlu olması kabul edildi. Komisyon kararı deftere yazıldı. Çocukların yemek yerken dua etmesi bu da deftere yazıldı. Biz meslek örgütü olarak oradaki bilgileri kamuoyu ile paylaşınca bu, o dönem bir infial yarattı. Gece yarısı alınmış kararı Bakanlığın müdahalesi ile sildiler” dedi.

EĞİTİM SEN VE EĞİTİM İŞ ŞÛRAYA KATILMAYACAK

Eğitim Sen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul’un şuraya katılmayacağını duyurdu: "Genel Başkanımız Nejla Kurul, Eğitim Sen’in ‘Cumhurbaşkanının hikayesinde’ yapılacak Milli Eğitim Şûrası’na katılmama kararı aldığını belirtti."

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay da şuranın “Cumhurbaşkanlığı himayesinde" yapılmasına tepki gösterip “Bir eğitimciye ‘himayesinde’ demek yakışıyor mu? ‘Şura sarayda toplanacak.’ Yok mu bizim öğretmenevlerimiz?​” dedi. Özbay, sendika olarak Şura’ya katılmayacaklarını açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankasından döviz kuruna satış müdahalesi

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Yüksek faizden ne kadar rahatsız olduğumu cümle alem bilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...