27 Kasım 2021 01:51

B/S/H işçileri: Para pul oldu, taslak öldü; yenilenmeli

MESS grup toplu iş sözleşmesi kapsamında olan B/S/H işçileri “Taslak öldü, mutlaka yenilenmeli” diyor.

Ekran görüntüsü BSH Group Turkey YouTube kanalında yayımlanan tanıtım filminden alınmıştır.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ

Türk lirasında bu hafta yaşanan rekor erime işçiler arasında kaygı ile birlikte öfkeyi de büyüttü. MESS grup toplu iş sözleşmesi sürecinde olan metal işçileri taslağın yenilenmesini daha yüksek ses ile dillendirdi. MESS grup toplu iş sözleşmesi kapsamında olan B/S/H işçileri “Taslak öldü, mutlaka yenilenmeli” diyor.

MESS grup sözleşmesi öncesi Türk Metal Sendikası tarafından ağustos ayında açıklanan taslakta işçi ücretlerine ortalama yüzde 27 oranında zam istedi. Taslak açıklandığında dolar 8.38 iken şimdi 13 lirayı geçti. Ücretlerdeki erime dövizin rekor seviyelere ulaşması hızlandı. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ve düşürülen faiz, Türk lirasında erimeyi hızlandırdı.

Dövizdeki artışa bağlı olarak ücretlerde gerçekleşen erime işçi ve emekçiler arasında kaygı ile birlikte öfkeyi de artırdı. “Yaz ayından beri döviz sürekli artıyor. Her şeyin fiyatı dövize bağlı olduğu için iğneden ipliğe her şeye sürekli zam geliyor. Bir aldığımızı aynı fiyata tekrar alamıyoruz. Ama bizim ücret bırak aynı kalmayı vergiden dolayı düştü. Artık geçinemez noktaya geldik” diyen B/S/H işçisi, “Önümüz karanlık. Kimse yarın ne olacağını bilmiyor. Kendimize göre kurduğumuz düzen bozuluyor. Artık borçlarımızı çekip çeviremiyoruz. Durumumuz kötüydü ama daha kötü günler bizi bekliyor gibi” dedi.

TASLAK DEĞİŞMEZSE ÇOCUK ÖLÜ DOĞAR

“AKP hep zengine patronlara çalıştı. Ezilen hep biz olduk” diyen işçi, “Şimdi durum daha da kötü. Zengin daha zengin oluyor. B/S/H malını döviz üzerinden satıyor. Bu gidişattan hiç etkilenmiyor. Hatta kârı daha da artmış. Ama bizim ücretler eridikçe eridi. Artık buna sesimizi yükseltmeliyiz” diye konuştu.

Taslağın daha imzalanmadan eridiğini belirten B/S/H işçisi “Taslak zaten imzalanmadan erimişti. Şimdi ise öldü. Taslak değişmezse bu çocuk ölü doğar” dedi.

‘YÜZDE 29 ALSAK NE OLUR ALMASAK NE OLUR’

Fabrikada işçiler arasında konuşulan konuların başında dövizdeki rekor artışlar ile birlikte taslağın yenilenmesi gerektiği konuları geldiğini belirten B/S/H işçisi, “Önceden fabrikada herkes taslağın yenilenmesini istiyor ama çok dillendiremiyordu. Şimdi her şey açıktan konuşulur oldu. Herkes taslağın yenilenmesini istiyor. İstenilen yüzde 29 alsak ne olur almasak ne olur. Taslak mutlaka gerçek enflasyona göre yenilenmeli” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Belçika’nın ilk Omikron varyantı vakası Türkiye üzerinden Mısır’a seyahat etmiş

SONRAKİ HABER

Mahkeme, Sungurlu Barajı'nın ÇED raporunu iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...