DİSK’ten asgari ücret eylemleri: Artık yeter, geçinemiyoruz

Çeşitli illerde eylem ve basın açıklamaları düzenleyen DİSK üyesi işçiler, "Geçinemiyoruz" diyerek "Asgari ücret net 5 bin 200 lira olsun" talebini haykırdı.

26 Kasım 2021 09:02
Son Güncellenme Tarihi: 26 Kasım 2021 20:50
Paylaş

Asgari ücret görüşmeleri yaklaşırken DİSK, Türkiye'nin farklı bölgelerinde ortak basın açıklamaları düzenledi.

Gebze'de yaklaşık 1500 işçiyle kitlesel bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Sokakların "Vergide adalet istiyoruz”, “İşçiler açken patronlara huzur yok”, “Hükümet istifa”, “Patronlara değil emekçiye bütçe”, “Direne direne kazanacağız”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarıyla yankılandığı mitinge metal ve lastik işçileri yoğun katılım sağladı.

Mitinge DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş (BMİS) Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı, Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı ve Genel Başkan Yardımcısı Ziya Ünal, BMİS Genel Merkez yöneticileri Ali Gündüz ve Hami Baltacı, BMİS Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çifçi, Lastik-İş Gebze Şube Başkanı Özay Bektaş, BMİS Gebze 2 No’lu Şube yöneticileri, Eğitim-İş Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Bülent Metin, Eğitim-Sen Gebze Şube Kadın Sekreteri Meryem Meriç, EYT Gebze Derneği ile EMEP ve CHP de katıldı.

Mitingde konuşan Arzu Çerkezoğlu, "Memleketimize, emeğimize sahip çıkıyoruz" dedi.  İşsizlik, pahalılık, zamlar, faturaların işçilerin belini büktüğü kaydeden Çerkezoğlu, özetle şunları söyledi:

"TÜRKİYE İŞÇİLERİN PATRONLARDAN FAZLA VERGİ ÖDEDİĞİ BİR ÜLKE HALİNE GELDİ"

"Biz çalışıyoruz, bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini biz üretiyoruz ve bizim ürettiğimiz değer üzerinden bu ülke kalkınıyor, büyüyor. ‘Bu kadar büyüdü Türkiye ekonomisi’ diyenler şunu bilsinler ki hepimizin alın teriyle olan bu büyümeden işçi ve emekçiler olarak payımıza düşeni almıyoruz. Sürekli yoksullaşıyor ve borçla yaşamak zorunda kalıyoruz. Türkiye vergide dünyanın en adaletsiz ülkelerinden. Bu yük belimizi büküyor. Türkiye işçilerin patronlardan fazla vergi ödediği bir ülke haline geldi."

"ASGARİ ÜCRET EN AZ 5 BİN 200 LİRA OLMALI"

"Milyonlarca işçi, emekçi, emekli adına, EYT’liler, geçinemeyenler, barınamayanlar adına meydan meydan haykırıyoruz. Ekonomik krizin ve pandeminin ağır koşullarını biz ödüyoruz. Gebze Meydanı’ndan çok açık çağrı yapıyoruz: İşçi sınıfının emeğiyle, ekmeğiyle, aklıyla dalga geçemezsiniz. Türk Lirası değer kaybettikçe alım gücümüz düşüyor. 2022 yılı asgari ücretinin en az net 5 bin 200 lira olması için mücadeleyi hep birlikte büyütüyoruz."

"SOSYAL DEVLET OLMAK ASGARİ ÜCRETİ VERGİ DIŞI BIRAKMAK, TEMEL TÜKETİM ÜRÜNLERİNDEN VERGİ ALMAMAKTIR"

"Türk lirasının değersizleştirilmesi, enflasyonun yükselmesi ve emeğin ucuzlamasına dayalı politikalar derhal terk edilmelidir. Sayın Bakan dün, ‘Türkiye sosyal bir devlettir. Türkiye’nin işçisi sahipsiz değildir’ dedi. Sosyal devlet olmak, asgari ücreti ve bütün ücretlerin asgari ücret kadar olan miktarını vergi dışı bırakmakla mümkündür.  Sosyal devlet olmak temel tüketim ürünlerinde KDV’nin sıfırlanmasıyla mümkündür."

"ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANACAĞIZ"

"Bize kara kışı yaşatmak isteyenlere karşı ülkemize baharı hep birlikte, omuz omuza mücadelemizle getireceğiz. Üretimden gelen gücümüzü kullanmak dahil demokratik her türlü yöntemle, sendikamız ve örgütlülüğümüzle bu mücadeleyi hep birlikte büyüteceğiz."

"EYT'LİLERİN MAĞDURİYETİNE SON VERİLMELİ"

Eyleme katılan Gebze EYT Derneğine de teşekkür eden Arzu Çerkezoğlu, "EYT’li arkadaşların mağduriyetine son verilmesi için bu mücadeleyi hem konfederasyon ve bağlı sendikalarımız olarak hem de EYT mücadelesini veren kurumlarla omuz omuza yürüttük. Belli bir süre çalışmayı tamamladıktan sonra emekli olmak ve emeklilik sonrası insanca yaşayabileceğimiz bir ücret almak bu ülkede yaşayan herkesin vatandaşlık hakkıdır. Bunu sağlamak devletin de temel görevi, sorumluluğudur. Bu mağduriyete derhal son verilmeli, en düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesinde olmalıdır” dedi. (Gebze/EVRENSEL)


İSTANBUL

İstanbul'da Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan DİSK üyesi işçiler, "Geçinemiyoruz" diyerek asgari ücretin net 5 bin 200 lira olmasını istedi.

Düzenlenen basın açıklamasına işçiler Kadıköy Boğa Heykeli'nden İskele Meydanı'na sloganlarla yürüyerek geldi.

Yüzlerce işçinin toplandığı meydanda "Hükümet istifa", "Saraya değil, emekçiye bütçe", "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganları atıldı.

DİSK'in açıklamasına KESK üyeleri de destek verdi. Açıklamayı DİSK üyeleri adına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı.

"İĞNEDEN İPLİĞE HER ŞEYE ZAM"

İşsizlik, pahalılık ve zamların işçilerin belini büktüğünü söyleyen Çerkezoğlu, "1 Ekim’den beri geçinmemiz için alınması gereken önlemleri işyeri işyeri, meydan meydan anlatıyoruz. Milyonlarca işçi adına, emekçi adına, emekli adına, geçinemeyenler, barınamayanlar, iş bulamayanlar adına haykırıyoruz. Ekonomik krizin ve pandeminin ağır yükü altında kara kışa girerken geçinebilmek için ülkeyi yönetenleri önlemler almaya çağırıyoruz. Tüm bu çağrılarımıza ve somut taleplerimize yanıt verilmedi. Üstüne üstlük yaşadığımız döviz krizi ile geçinmek giderek daha imkânsız hale geliyor" dedi.

Kurlardaki artışa değinen Çerkezoğlu, "Ülkeyi yönetenler 'dövizden size ne' diyor. Biz Türk Lirası kazanıyoruz, ancak döviz kuru arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Türk Lirası değer kaybettikçe her gün daha da yoksullaşıyoruz. Ayrıcalıklı 3-5 müteahhit şirketiniz gibi döviz üzerinden geçiş garantili ihalelerle yaşamıyoruz. Döviz artıkça milyarlarımıza milyarlar katmıyoruz. Aksine Türk Lirası değer kaybettikçe, emeğimiz ucuzluyor, satın alma gücümüz azalıyor. Ülkeyi yönetenler Türk Lirasının değer kaybetmesi ile övünüp buna 'kurtuluş savaşı' diyorlar. Oysa paramız değer kaybettikçe bu ülke daha yoksul ve daha bağımlı hale geliyor" diye konuştu.

AVRUPA'NIN EN DÜŞÜK ASGARİ ÜCRETİ

Türkiye'de işçilerin Avrupa'nın en düşük asgari ücretine çalıştığını söyleyen Çerkezoğlu, "TL’nin hızla değer kaybetmesi ile Avrupa’nın en düşük asgari ücreti bugün artık Türkiye’de. Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir. Uluslararası pazarlarda kelepire satılığa çıkarılacak şahsa ait bir mal değildir. TL’yi ucuzlatarak, işçi sınıfını yoksullaştırarak rekabet gücü kazanmaya, yabancı sermaye çekmeye çalıştığını kendi ağzıyla itiraf eden bir iktidarı uyarmak görevimizdir. TL’nin ve emeğin değersizleştirilmesi politikasından derhal vazgeçilmelidir. TL’nin değersizleşmesi nedeniyle yaşanan tüm kayıplar asgari ücret artışıyla telafi edilmeli, bu artışta işçiler büyümeden de pay almalıdır" ifadelerini kullandı.

"ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRAKILMALI"

Asgari ücretin vergi dışı bırakılması gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, "Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere bin lira iyileştirme yapılmalıdır. İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır. Yoksulluğa ve emeğimizin ucuzlatılmasına teslim olmayalım, kara kışı işçi baharına çevirelim: Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir! Emeğimizi ve memleketimizi savunmak için omuz omuza!" diye konuştu.

(İstanbul/EVRENSEL)


BURSA

DİSK’e bağlı sendikalar Bursa’da, TL’nin değersizleştirilmesiyle yaşanan kayıplara ve yoksullaşmaya karşı açıklama yaptı.

Birleşik Metal*İş Bursa Şubesinde yapılan açıklamaya Birleşik Metal-İş, Genel İş 1 ve 2 No’lu şubeleri, Gıda-İş ve DİSK Emekli-Sen temsilcileri.

Açıklamayı okuan Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı İsmail Kocaman "Paramız değer kaybettikçe bu ülke daha yoksul ve daha bağımlı hale geliyor. TL’nin hızla değer kaybetmesiyle Avrupa’nın en düşük asgari ücreti bugün artık Türkiye’de” dedi.

"Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir" diyen Kocaman, "TL’nin değersizleşmesi nedeniyle yaşanan tüm kayıplar asgari ücret artışıyla telafi edilmeli, bu artışta işçiler büyümeden de pay almalıdır. Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere 1000 lira iyileştirme yapılmalıdır. İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır” taleplerini dile getirdi. Sözlerini mücadele çağrısıyla tamamladı.

“EMEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM”

İktidar sözcülerinin yapılan zamların haber yapılmasını dahi cezai işlem tehdidiyle karşıladığını ifade eden Genel-İş Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Selahattin Atak, "Sizden istediğim ekmeğimize sahip çıkalım, emeğimize sahip çıkalım. Bugün bizim çocuklarımıza en ufak kötülük yapıldığında biz canımızı verebilecek kadar üstüne gidebilecek bir anne babaysak, çocuklarımızın geleceğini almaya çalışan bu insanlara gerekeli söylemleri dışarda, yanımıza eşimizi çocuğumuzu alarak söyleyip sahip çıkalım” dedi.

“ASGARİ ÜCRET MESS SÖZLEŞMESİNE BASAMAK OLACAK”

1 Aralık itibarıyla asgari ücret görüşmelerinin resmen başlayacağını anımsatan Gıda-İş Bursa Bölge Temsilcisi Nuri Aysever, "Konfederasyonumuzun bildirdiği 5 bin 200 lira talebinde ısrarcıyız. 2021-2022 yılını kapsayan MESS toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, asgari ücret görüşmelerinden sonra sonuçlanacak gibi görünüyor. Asgari ücret görüşmelerinden ne kadar iyi bir sonuç alabilirsek MESS grup sözleşmelerinde bizim için iyi bir basamak olacaktır. Onun için bugünden itibaren iş yerlerimizde ve hayatın her alanında çalışmayı yükselterek insanca yaşanabilecek bir ücret ve sosyal güvence için mücadelemizi sürdürmeliyiz” dedi. (Bursa/EVRENSEL)


AMASYA

Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde DİSK’e bağlı Genel-İş'e üye işçiler açıklama yaptı. Genel-İş Samsun Şube Başkanı Mutlu Karabacak ve işçiler, art arda gelen zamlar nedeniyle geçinemediklerini vurguladı. Eylemde "İnsanca yaşamak istiyoruz" talebi dile getirildi.

(Amasya/EVRENSEL)


KIRKLARELİ

DİSK Genel İş Sendikası tarafından Kırklareli'de Özgürlük Parkında eylem yapıldı.

Açılış konuşmasını DİSK Trakya temsilcisi Salim Şen yaptı. Ardından DİSK adına konuşan DİSK Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, yağan yağmurun altında yaptığı konuşmada, “Bu kış işçiler, emekçiler, yoksullar için kara kış olacak. Eğer mücadele edersek bu iktidarın kara kışı olacak demiştik. Her geçen gün daha da yoksullaşıyoruz. Artık yeter geçinmek istiyoruz, biz çalışıyoruz biz üretiyoruz ama geçinemiyoruz. Borçla yaşamaya çalışıyoruz, patronlardan

daha çok vergi veriyoruz ama geçinemiyoruz” diyerek iktidara mesaj verdi. Aslan açıklamasında  AKP’nin artık ülkeyi yönetemediğini belirterek, tüm emek ve meslek örgütlerini ortak mücadeleye çağırdı. Aslan şunları söyledi: “TL’nin değersizleşmesi nedeniyle yaşanan tüm kayıplar asgari ücret artışıyla telafi edilmeli, bu artışta işçiler büyümeden de pay almalıdır. Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere 1000 lira iyileştirme yapılmalıdır. İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır.” dedi. DİSK  tarafından hazırlanan basın açıklamasını ise DİSK Trakya Temsilcisi Salim Şen okudu Açıklamaya çok sayıda işçi, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. (Kırklareli/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin davası görüldü

SONRAKİ HABER

JMO İzmir Şube Başkanı Sonuvar: Bina yıkımlarında risk artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...