24 Kasım 2021 14:43
Son Güncellenme Tarihi: 24 Kasım 2021 23:06

"Geçinemiyoruz" diyen emekçiler pek çok ilde alanlara çıktı

Dolardaki yükseliş, TL'deki büyük değer kaybı, ardı ardına gelen zamlar ve uygulanan ekonomi politikalarına karşı emekçiler pek çok kentte "Geçinemiyoruz" diyerek alanlara çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dolardaki yükseliş, TL'deki büyük değer kaybı, ardı ardına gelen zamlar ve uygulanan ekonomi politikalarına karşı emekçiler pek çok kentte "Geçinemiyoruz" diyerek alanlara çıktı. Eylemlerde hükümet istifaya çağırıldı.

İSTANBUL

İstanbul'da polisin yasak ve engellemesine rağmen yurttaşlar "Geçinemiyoruz, hükümet istifa" diyerek sokağa çıktı. Çeşitli ilçelerde çok sayıda kişi gözaltına alındı.


ANKARA

Ankaranın çeşitli mahallelerinde eylemler düzenlendi.

Mamak Mutlu Mahallesi’nde “Geçinemiyoruz” yazan pankartla sokağa çıkanlar “Hükümet istifa” sloganlarıyla yürüdü. Sokağa çıkanlara polis müdahale etti. 6 kişi gözaltına alındı.

Tuzluçayır Mahallesi'nde de yurttaşlar sokağa dökülüp AKP iktidarının kendilerini açlığa ve yoksulluğa mahkum eden ekonomi politikilarını tencere tava çalarak protesto etti. Geçinemediklerini söyleyen mahalleli, "Hükümet istifa" ve "Krizin yükü patronlara" sloganları attı. Polis açıklama ve yürüşü engelledi. Gerekçe olarak ise Ankara Valiliğinin uzun süredir toplantı, yürüyüş ve basın açıklaması yasağının olduğunu öne sürdü. Mahalleli, ıslık, sloganlar ve tencere tavalar çalarak polise tepki gösterdi.

ODTÜ'DE KİTLESEL YÜRÜYÜŞ

ODTÜ öğrencileri zamlara ve geleceksizliğe karşı yürüyüş gerçekleştirdi.

Yurtlar bölgesinde gerçekleşen yürüyüşün ardından basın açıklamasını gerçekleştirmek için A4 kapısına yürüyen ODTÜ’lüler polisle karşılaştı. Öğrenciler basın açıklamasının gerçekleştirilmesi için polisin çekilmesini talep etti. Bekleyiş sürerken "Hükümet istifa", "Parasız eğitim istiyoruz", "Patronlara değil eğitime bütçe", "Krizin yükü patronlara" sloganları atıldı.

BİLKENT ÖĞRENCİLERİNDEN EYLEM

Türk lirasının ruhuna fatiha okuyan Bilkent öğrencileri, krize ve yoksulluğa karşı 76. Yurt önünde buluşarak Bilkent kapısına yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş esnasında Bilkent öğrencileri, ODTÜ öğrencilerine selam göndererek "Gençlik yürüyor mücadele büyüyor", "AKP'den hesabı gençlik soracak" sloganlarını attı.

Yüzlerce Bilkent öğrencisi, nizamiyede çevik kuvvet ile karşılaştı. Öğrenciler "Polis defol, üniversiteler bizimdir" sloganlarıyla çevik kuvvete tepki gösterdi. Bilkent öğrencilerinin kapıda beklemesinin ardından çevik kuvvet kampüsü terk etti. Ardından öğrenciler ıslıklar ve alkışlarla kampüse döndü. (Ankara/EVRENSEL)


İZMİR: ARTIK YETER BU İKTİDARA VE DÜZENE MECBUR DEĞİLİZ

İzmir’in farklı ilçelerinde halk “Geçinemiyoruz” diyerek eylemler yaptı. Buca Emek ve Demokrasi Güçleri, kurdaki yükselmeden sonra ekonominin kötü gidişatına dikkat çekerek, “Bu iktidara, bu düzene mecbur değiliz” dedi.

Şirinyer Migros önünde yapılan açıklamada, kurdaki dalgalanmalardan dolayı halkın daha da yoksullaştığı ifade edildi. 2022 bütçesinde patronlara destek için 68,9 milyar lira kaynak ayrıldığı hatırlatılan açıklamada, “Bizleri karanlığa, açlığa mahkum etmek isteyenler tek seçeneğin kendileri ve bu çürümüş düzenleri olduğunu vurguluyorlar. Oysa dün ve bugün gerçekleştiren eylemler ve vatandaşların haklı tepkisi bir kez daha göstermiştir ki seçeneksiz değiliz. Seçenek işçi, emekçi, üretici tüm halkın birleşerek sorunlarının çözümü için taleplerini hep birlikte güçlü bir şekilde dile getirmesi, mücadele etmesidir” ifadelerine yer verildi.

KESK İzmir Şubeler Platformu ise Karşıyaka İZBAN önünde açıklama yaptı. “Artık yeter” diyen KESK, geçinemiyoruz diyen herkesi mücadeleye çağırdı.

Basın açıklaması okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam, “Bizim cebimizden alanlarla milyonlar yoksullaşırken, bir avuç şirket şahlanmaktadır. Bizim cebimizden alınanlar, eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe değil silahlanmaya ve iktidarın destek beklediği silah tüccarı devletlere aktarılmaktadır. Bizim cebimizden alınanlar, bir avuç yandaşın aldığı beş rakamlı üçer beşer maaşa, itibar adı altındaki şatafata, yandaş vakıflara-cemaatlere aktarılmaktadır” dedi. Bütçenin işçiler, emekçiler, işsizler, emekliler, küçük esnaf, çiftçiler, dar gelirliler, yani bu halkın ‘geçinemiyoruz’ diyen büyük çoğunluğunun nefes alması için kullanılması gerektiğine dikkat çeken Beyazadam, 2022 bütçesi ve asgari ücreti belirlenirken “geçinemiyoruz” diye haykıran milyonları ortak mücadeleye çağırdı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İzmir İl Örgütü "Hükümet istifa" diyerek erken seçim çağrısı yaptı. Karşıyaka İskele karşısında bir araya gelen TİP İzmir İl Örgütü, "Batırdınız yargılanacaksınız Hükümet istifa" pankartı açtı. Açıklamayı ise Aslıhan Keleş okudu. Her geçen gün yoksullaşan halkın, atanamayanların, işçilerin, gençlerin Erdoğan tarafından görmezden gelinirken yandaş patronların, ihale baronlarının ve TÜGVA gençlerinin düşünüldüğünü ifade eden Keleş şunları kaydetti: "Bu böyle gitmez. Hükümet derhal istifa etmeli ve hemen erken seçime gidilmelidir. Emekçi halkımızı Saray'ın ihanetine karşı birlikte mücadeleye çağırıyoruz."

TÜM BEL-SEN VE GENEL-İŞ'TEN EYLEM

Tüm Bel Sen 1 No'lu Şube ve Genel-İş 3 Nolu şubeler örgütlü iş yerinde “Geçinemiyoruz” diyerek basın açıklaması yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi içinde yürüyüş yaparak bina önünde bir araya gelen şube yöneticileri ve emekçiler, “Paramızın yettiği kadar değil, İnsanca yaşamak istiyoruz” dedi.

Basın açıklamasını okuyan Tüm Bel Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Buse Engin, "Türk lirası günden güne değersizleşmektedir. Maaşlarımızın enflasyon karşısında erimesine ve bu olumsuz gidişata dur demek için hepimiz sesimizi yükseltiyoruz, yetkilileri ve sorumlulara sesleniyoruz, görevlerini yapmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Ocak ayında başlayacak toplu iş sözleşmesi görüşme süreçleri  yaklaşırken, tüm bu olumsuz ekonomik gidişatın dikkate alınmasını talep ettiklerini söyleyen Engin, “Bizleri yoksulluğa ve açlığa mahkum edenlerin servetine servet katmasına seyirci kalmayalım. Siyasi iktidara buradan bir ses yükseltiyoruz: Paramızın yettiği kadar değil, İnsanca yaşamak istiyoruz. Yalnız ve çaresiz değiliz geçinemeyen milyonlarız birlikte güçlüyüz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)


ADANA'DA "GEÇİNEMİYORUZ" DİYEN EMEKÇİLER SOKAĞA ÇIKTI

Pahalılığa ve zamlara karşı insanca bir yaşam için emekçiler Adana'da Barajyolu'nda bir araya geldi. Emek Partisi ve Türkiye Komünist Partisi'nin çağrı yaptığı eyleme TİP, TÖP, SOL parti Halkevleri ve TÖP de destek verdi.

Gençlik Meydanı'nda yürümek için İşbankası önünde toplanan vatandaşların yapmak istediği yürüyüş polis tarafından engellendi. Baraj Yolunda bulunan TKP binası ablukaya alındı. Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine Eylem Gençlik Meydanı'nda yapıldı. Vatandaşlar "İş Ekmek Özgürlük", AKP istifa" sloganları ile hükümeti protesto etti.

Ortak açıklamayı okuyan Eylül Çapar, "Erdoğan, 'ekonomide kurtuluş savaşı veriyoruz' dese de onun verdiği savaş, kurduğu tek adam düzeni için çalışan ve üçer beşer maaş alan bürokratların cebi, bu iktidardan nemalanan havuz medyası, ihaleler yoluyla servetine servet katan inşaat şirketleri ve tekelci sermaye güçlerinin çıkarlarını koruma savaşıdır. Mevcut koşullarda bir kurtuluş savaşına ihtiyaç vardır. O da tek adam yönetimi ve onun sömürü, yağma ve baskı politikalarına karşı verilecek olan hak ve özgürlükler savaşıdır" dedi.

Emekçilerin seçeneksiz olmadığını vurgulayan Çapar, “Bekleyin ekonomiyi düzelteceğiz” diyenler de, “bekleyin biz gelince düzelecek” diyenler de çare değildir. Seçenek, işçi, emekçi, üretici halkın birleşik mücadelesidir. Krizden çıkışın ağır faturasını ödemeyi reddedip, İş, ekmek, özgürlük talepleri için hep birlikte mücadele etmeliyiz" diye konuştu. (Adana/EVRENSEL)


BURSA: DÜŞÜK ÜCRETLERE VE YOKSULLUĞA KARŞI ORTAK MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM

Bursa Demokrasi Güçleri zamlara, düşük ücretlere ve yoksulluğa karşı yaptığı basın açıklaması düzenledi. Fomara Meydanı’nda bir araya gelen Bursa Demokrasi güçleri, “Düşük ücretlere ve yoksulluğa karşı ortak mücadeleyi büyütelim” dedi.

Bursa Demokrasi Güçleri adına açıklamayı okuyan Yiğit Can Karahan, “Biz sefalet ücretiyle geçinmeye çalışırken, kendisi üç beş ayrı yerden, 80-100 bin lira maaş alan gözü doymayanlara öfkeliyiz” dedi. Son birkaç ayda emekçilerin alım gücündeki erimeye dikkat çeken Karahan, halkın kat kat yoksullaştını, iktidarın ise büyüme rakamları, "ekonomik kurtuluş savaşı" söylemleri ile hamasi nutuklar atmayı sürdürdüğünü kaydetti.

"Bugün içinde bulunduğumuz kriz ne basitçe hükümetin değişmesiyle çözülebilir ne de sermayenin çıkarlarına dayalı başka bir ekonomik planla" diyen Karahan, çözümün halk iktidarı, devrim ve sosyalizmde olduğunu belirterek mücadele çağrısı yaptı. (Bursa/EVRENSEL)


DİYARBAKIR: MİLYONLAR YOKSULLAŞIRKEN, BİR AVUÇ ŞİRKET ŞAHLANIYOR

Amed Emek ve Demokrasi Platformu olarak Dağkapı Meydanında artan zamlar ve doların yükselişiyle birlikte "GEÇİNEMİYORUZ" diyerek basın açıklaması yaptı. Öncesi meydanda yüzlerce polis ve onlarca zırhlı araçla meydanı ablukaya aldı. Açıklama  öncesi meydanda bir araya kitle "hükümet istifa, faşizme karşı omuz omuza sloganları atıldı. Açıklamaya Emek ve Demokrasi Platformu, CHP, Emek Partisi, HDP, TİP il örgütlerinin yanı sıra  kentteki sivil toplum örgütleri de katıldı. Açıklama Amed Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Mehmet Ceylan, "Ülkeyi yönetenler büyüme rekorlarından, şahlanan Türkiye’den bahsediyor. Bir avuç sermayedar için, yandaş şirketler için dedikleri doğru olabilir. Ama emekçiler için halk için işsizlik büyüyor, pahalılık artıyor, borçlar kabarıyor, faturalar şahlanıyor.Alım gücümüzün düştüğünü her gün çarşıda, pazarda, markette yaşadıklarımızla biliyoruz" dedi. Ceylan, bütçenin sermaye ve silaha değil halk için kullanılması çağrısında bulundu. (Diyarbakır/EVRENSEL)


SAMSUN

Samsun’da, Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri Süleymaniye Geçidi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklama boyunca “AKP elini cebimizden çek, hükümet istifa”, “AKP mezara halk iktidara”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atıldı. Kitle adına konuşan Betül Aksoy, “Elimizdeki parayla kirayı mı, faturaları mı ödesek; okul masraflarını mı karşılasak yoksa mutfak masraflarını mı karşılasak diye kara kara düşünenleriz. Geçinemeyen milyonlar olarak öfkeliyiz” ifadelerini kullandı. (Samsun/EVRENSEL)


DENİZLİ

Denizli Emek ve Demokrasi Güçleri, “Geçinemiyoruz, hükümet istifa” diyerek Merkez Bankası Denizli Şubesi önünde eylem yaptı. Eylemde, “Denizli uyuma ekmeğine sahip çık”, “Sermaye mezara halk iktidara”, “Genel grev genel direniş” sloganları atıldı. Basın açıklamasını okuyan Havva Meşe, Saray rejiminin ülkeyi A'dan Z'ye batırdığını ifade ederek, “Hükümetin, 80 milyonu felakete sürüklemesine izin vermeyeceğiz” dedi. (Denizli/EVRENSEL)


DERSİM

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu zamlara, düşük ücretlere ve yoksulluğa karşı mücadeleye talebiyle Dersim merkezde bulunan Sanat Sokağı’nda bir açıklama yaptı. Platform adına açıklamayı yapan Emek Partisi Dersim İl Yöneticisi Orhan Kurul,  “Zamlara, yoksulluğa, bu soygun ve yağma düzenine karşı tüm halkımızı, işçi ve emekçileri artık yeter demek için birlikte mücadeleye çağırıyoruz” dedi. (Dersim/EVRENSEL)


ANTALYA

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Kapalıyol Halk Bankası önünde “Geçinemiyoruz” diyerek basın açıklaması düzenledi. Saat 18.00’de Attalos Heykeli'ne yürümek isteyen kitle polislerce engellendi.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Tüm Bel-Sen Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt, polis engellemeleriyle halkın mücadelesinin bastırılamayacağını vurguldı. Karakurt, “Sermayedarı her yerde alkışlayanlar bugün halkın önüne polis engeli çıkarıyorlar. Dün İstanbul’da, Ankara’da ve yurdun her yerinde olduğu gibi biz de 'Hükümet istifa' sesini yükseliyoruz” dedi.

Basın açıklamasını okuyan Devrim Mol, “Türk lirası, döviz karşısında her gün değer kaybediyor. Soframızdaki ekmek her geçen gün küçülüyor.  Gıdaya, giyime, ulaşıma, yakıta, iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. İşsizlik artıyor. 21 yüzyılda bu ülke açlığı, kıtlığı, yokluğu ve evsizliği yaşıyor” dedi.

Halkın bütün kesimlerini birleşip mücadele etmeye çağıran Mol, "Tüm bu sorunların ve ekonomik krizin sebebi AKP ve ucube tek adam rejimidir. Buradan haykırıyor, Artık yeter diyoruz! Yönetemiyorsunuz istifa edin. Yirmi yıldır bu kötülük iktidarına teslim olmayan bütün ilerici, yurtsever emekçi halkımıza sesleniyoruz, gelin kadınlar, gençler, işçiler, memurlar, köylüler omuz omuza verelim haramilerin saltanatını hep birlikte yıkalım bu köhnemiş iktidara birlikte son verelim” dedi. (Antalya/EVRNESEL)


ÇANAKKALE’DE POLİS "GEÇİNEMİYORUZ" EYLEMİNDE ÇOK SAYIDA KİŞİYİ GÖZALTINA ALDI

Çanakkale’de yoksulluk, artan döviz kurları ve zamlara karşı “Hükümet istifa” sloganıyla toplanan halka, yapılan basın açıklamasından sonra polis müdahale etti. Toplanan kitlenin dağılmasına izin vermeyen polis, abluka altına alınanlara sert müdahale etti.

Çanakkale de Mümtaz Prinçciler meydanında toplanan halka müdahale eden polis 14 kişiyi darbederek gözaltına aldı. Darp edilerek gözaltına alınanlar arasında HDP il yöneticileri ve EMEP ilçe yöneticisinin de olduğu bildirildi. Gözaltına alınanlar gözaltı sırasında bir kadına cinsel saldırı tehdidinde bulunulduğunu, başka bir kadının da aynı polis tarafından taciz edildiği ifade ettiler. (Çanakkale/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da "Geçinemiyoruz" diyerek sokağa çıkan çok sayıda kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

HSK üyeliğine Havvanur Yurtsever seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...