24 Kasım 2021 13:56
Son Güncellenme Tarihi: 25 Kasım 2021 00:31

İstanbul'da "Geçinemiyoruz" diyerek sokağa çıkan çok sayıda kişi gözaltına alındı

İstanbul'da polisin yasak ve engellemesine rağmen yurttaşlar "Geçinemiyoruz, hükümet istifa" diyerek sokağa çıktı. Polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Beylikdüzü | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul'da TL'nin yaşadığı rekor değer kaybı ve art arda gelen zamlarla yükselen enflasyona karşı "Geçinemiyoz", "Hükümet istifa" diyerek sokağa çıkan yurttaşlar, polis engeliyle karşılaştı.

Avcılar ve Bakırköy ilçelerinde polis, kaymakamlıklar tarafından 1 aylık eylem yasağı kararı alındığını bildirdi. Bakırköy'de 1 kişi gözaltına alındı.

Öte yandan Kadıköy'de birçok noktayı abluka altına alan polis, yurttaşlara müdahale etti. Eylemde gözaltına alınanlar oldu.

Beylikdüzü'ndeki eylemde de en az 10 kişi gözaltına alındı.

EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, "Tüm halkımızı; ekmek, özgürlük ve insanca yaşam talepleriyle birlikte sermaye iktidarına, tek adam yönetimine karşı işyerlerinde, fabrikalarda, mahallelerde ve her yerde ses çıkarmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" çağrısında bulundu.

AVCILAR'DA YASAĞA RAĞMEN EYLEM YAPILDI

Kaymakamlığın yasak kararına rağmen Havuz Meydanı'nda toplanan Avcılar Emek ve Demokrasi güçleri, polisin engellemelerine rağmen açıklama yaptı.

Kitle adına açıklamayı okuyan Aylin Doğan, "Ülkede 10 milyon civarında işçi ve emekçi, asgari ücret düzeyinde yani açlık sınırının bile altında bir gelirle yaşamaya çalışıyor. Tek adam yönetimi 'Ekonomide kurtuluş savaşı veriyoruz' dese de bunun halk içerisinde hiçbir karşılığı yok. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyguladığı politikalarla işçi ve emekçi halk kitleleri her gün yeni bir krize uyanıyor" dedi.

Doğan, "İktidar, ittifak ortağıyla birlikte hayata geçirdiği politikalarla işçi ve emekçilerin cebinden alıp sermaye sınıfının kasasını dolduruyor. Yandaş şirketlerin, patronların vergi borçları bir kalemde silinirken, işçi ve emekçiler perişan halde yaşam savaşı veriyor. Tek adam yönetimi, kapitalistlerin ve zenginlerin çıkarlarını savunmak ve bunun karşısında halkı susturmak içinse baskı ve şiddet politikalarını arttırıyor" diye konuştu.

Tek adam iktidarının halkı sefalete, geleceksizliğe, yoksulluğa, sömürüye ve baskıya mahkum etmek için elinden gelen her saldırıyı hayata geçirdiğini belirten Doğan sözlerini şöyle tamamladı:

"Tüm bu politikalara karşı dün akşam yurdun farklı yerlerinde 'Hükümet istifa' sloganları ile yurttaşlar sokaklara döküldü. Yokluğa ve yoksulluğa mahkum edilen halkın seçimleri bekleyecek sabrı ve vakti kalmadı. Diğer bir yandan sermaye muhalefeti ise halk hareketini frenlemek için çaba göstermeye devam ediyor. Enflasyonu, zam yağmurunu, derinleşen yoksullaşmayı izlemeden işçi ve emekçiler olarak bir an önce harekete geçmeliyiz. Tüm halkımızı; ekmek, özgürlük ve insanca yaşam talepleriyle birlikte sermaye iktidarına, tek adam yönetimine karşı işyerlerinde, fabrikalarda, mahallelerde ve her yerde ses çıkarmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Artık yeter hükümet istifa."

BAKIRKÖY'DE 1 GÖZALTI

Bakırköy'de yurttaşlar saat 19.00'da Zuhuratbaba top sahasında bir araya geldi. "Artık yeter geçinemiyoruz , yönetemiyorsunuz; istifa edin" çağrısıyla yapılmak istenen açıklama Kaymakamlık kararıyla yasaklandı.

Polis açıklama yapmanın anayasal hak olduğunu ifade eden yurttaşlara sözlü olarak eylemin kaymakamlık kararıyla yasaklandığını bildirdi, açıklama yapmaları halinde de gözaltı yapılacağını duyurdu.

Polis anonsunun ardından tencere tava ile yasak kararını protesto eden yurttaşlara polis müdahale etti 1 kişi gözaltına alındı.

Eylem sonrası vatandaşlar yürümek istedi ancak polis bir kez daha engel oldu.  "70 yaşındayım, geçinemiyoruz" diyen vatandaşı polis gözaltına almaya çalıştı. Bunun üzerine tepki gösteren vatandaş, "Geçemeyeceğimizi de söylemeyeceğiz. Bu devran böyle gitmez" dedi.

Bir süre daha yürüyen vatandaşlar daha sonra dağıldı.

BEYLİKDÜZÜ'NDE 10 GÖZALTI

İstanbul Beylikdüzü'nde zamlar, rekor kıran döviz kurları ve hayat pahalılığını protesto etmek isteyen yurttaşlar polis tarafından gözaltına alındı.

Beylikdüzü Emek, Barış ve Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla Beylikdüzü Metrobüs Meydan'ında bir araya gelmek isteyen yurttaşların önü polis tarafindan kesildi.

Açıklama yapmak istediklerini belirten kitle, "Taleplerimizi söylemek için buradayız. Senin ve benim maaşım gün gün eriyor. Bugün burada tepkimizi göstereceğiz. İnsanların tenceresi kaynamıyor. Bunu yapamazsınız. Sizin yaptığınız anayasal suçtur, yanlış yapıyorsunuz. Geçinemiyoruz diyeceğiz. Bu suçsa bu suçu işleyeceğiz" dedi.

Polis amiri, "Yazılı emre ne gerek var, 2911'e göre sözlü talimatta geçerli.  Yazılı talimatta elimizde mevcut. 7 gün süreyle eylem ve etkinlikler yasak" diyerek yasak kararını kitleye göstermedi. Bu sefer kitle bulundukları alanda basın açıklaması yapmak istedi.

Herhangi bir uyarı yapılmadan yaklaşık on kişi gözaltına alındı.

KADIKÖY'DE ÇOK SAYIDA YURTTAŞ GÖZALTINA ALINDI

Emek ve Demokrasi güçlerinin Kadıköy'de düzenlemek istediği eyleme polis müdahale etti. Süreyya Operası'nın önünde bir araya gelen ekibin Kadıköy Boğa Heykeline yürümesi engellendi. Polisin dağıttığı kitlenin ara sokaklarda yürüyüşü sürüyor.

Kadıköy'de çeşitli siyasi partilerin yer aldığı kitle 19.30'da Süreyya Operası önünde bir araya geldi. İçlerinde HDP milletvekili Musa Piroğlu'nun da yer aldığı kitleye polis müdahale etti. 4 kişinin gözaltına alındığı eylemde Musa Piroğlu, "Halk ekmek derdinde sizin yaptığınıza bak. Yaptığınız suç gözümüzün önünde insanların boğazına bindiniz" dedi.

İstanbul'daki eylem yasaklarına dair açıklama yapan Emek Partisi İstanbul İl Yöneticisi Deniz Tezel, "Türk lirasının döviz karşısında yaşadığı değer kaybı, yüksek enflasyon, iğneden ipliğe her şeye yapılan seri zamlar karşısında işçilerin ve emekçi halkın yaşadığı yoksullaşmanın her geçen gün daha da büyümesine karşı yapacağımız basın açıklaması kaymakamlığın yasağı bahane edilerek keyfi biçimde engellenmeye çalışıldı. Bu keyfi tutumu yasaklamaları kabul etmiyoruz. Tüm halkımızı; ekmek, özgürlük ve insanca yaşam talepleriyle birlikte sermaye iktidarına, tek adam yönetimine karşı işyerlerinde, fabrikalarda, mahallelerde ve her yerde ses çıkarmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" dedi.

MALTEPE HALK POLİS ENGELİNE RAĞMEN YÜRÜDÜ

Maltepe halkı, döviz kurlarında yaşanan rekor artışlar, yüksek enflasyon ve artan vergilere karşı eylem yaptı.

Saat 19.30'da Bakkallar durağında toplanmak isteyen kitleye polis izin vermedi, daha sonra başka bir alanda toplanan yurttaşkar, Beşçeşmeler Meydanı'na yürüyüş düzenledi.

Yürüyüş boyunca “Hükümet istifa” ve “Bize ekmek yoksa size huzur yok” sloganları atıldı. Beşçeşmeler Meydanı'nda açıklama yapan Ali Kemal İpek, eylemlerin engellemesinin hukuksuz olduğunu ve hükümetin geldiği noktada 5 dakikalık bir açıklamaya bile tahammülünün kalmadığını söyledi.

Basın açıklaması okunmaya başlandığında tekrar polis müdahalesi gerçekleşti. Yurttaşlar polise “Açıklama yapmak bizim anayasal hakkımız” diyerek tepki gösterdi.

İTÜ ÖĞRENCİLERİ ZAMLARA VE GELECEKSİZLİĞE KARŞI YÜRÜDÜ

İTÜ Maslak kampüsü Vadi Yurtları'nda bir araya gelen öğrenciler “Zamlar, yoksulluk, işsizlik ve gelecek kaygısı kaderimiz değil. Hükumet istifa” yazılı pankartları ile yürüyüşe geçtiler. Vadi Yurdu'ndan Merkezi Derslik binasına kadar yürüyen öğrenciler yürüyüş sırasında sık sık “Hükümet istifa”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” ve “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganlarını attılar.

Yürüyüşün sonunda Merkezi Derslik binasında yürüyüşü sonlandıran öğrenciler, kendilerini zamlarla, işsizlikle karşı karşıya bırakan iktidarın politikalarına karşın İTÜ’de bir araya geldiklerini ve bunu kabul etmediklerini belirttiler. Gelecek günlerde de bu mücadelenin sesini büyüteceklerini yineleyen öğrenciler eylemlerini sonlandırdılar.

EMEP İSTANBUL İL BAŞKANI SEMA BARBAROS: MÜCADELEYİ BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, yaptığı açıklamada "Tüm halkımızı; ekmek, özgürlük ve insanca yaşam talepleriyle birlikte sermaye iktidarına, tek adam yönetimine karşı işyerlerinde, fabrikalarda, mahallelerde ve her yerde ses çıkarmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" çağrısında bulundu.

Barbaros'un açıklaması şöyle:

"Eylülden bu yana TL dolar karşısında eriyor. Emekçilerin cebindeki para sürekli eriyor. Sadece fakirleşmiyoruz aynı zamanda sürekli borçlanıyoruz. Bugüne kadar ücretlere gelen zamlar eridi. Borç borçla kapatılır oldu. Erdoğan 'Biz yolumuza devam edeceğiz' derken yoksulu daha da yoksullaştırmakta, açlığa mahkum etmektedir. Başta yandaşlar olmak üzere sermaye için spekülasyon, rant ve vurgunun büyümesinin önü açmaktadır.  Bu süreçte bizzat iktidar eliyle işçi ve emekçiler şikayet edince aykırı, sermaye sınıfı ise ayrıcalıklı hale getirilmektedir.  Halkın sırtına yüklenen bu yüke karşı emekçilerin, emek ve demokrasi güçlerinin tepki göstermesinin önüne geçilmez için bugünkü müdahalelere ve yasaklara başvuruluyor. Öncesinde hiçbir şekilde halka açıklanan bir yasak yokken müdahaleler için bu yasaklar gösteriliyor. Tek adam yönetimi sömürü, yağma ve baskı politikalarıyla bu ülkeyi yönetmektedir. Buna karşılık Millet İttifakı da bu tepkileri seçimle sınırlamaktadır. Bu durumda ne 'Bekleyin ekonomiyi düzelteceğiz' diyenler ne de 'Seçimi bekleyin, biz gelince düzelteceğiz' diyenlerin çözüm olmadığını biliyoruz. Halkın sırtına yıkılan yoksulluğa, açlığa, borca karşı emek, meslek örgütleri, halk kitleleri talepleri için işyerlerinde, mahallerinde, kampüslerinde birliklerimizi kurmaya devam edeceğiz.

Tüm halkımızı; ekmek, özgürlük ve insanca yaşam talepleriyle birlikte sermaye iktidarına, tek adam yönetimine karşı işyerlerinde, fabrikalarda, mahallelerde ve her yerde ses çıkarmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz."

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'da üç parti hükümet için anlaştı, bakanlıklar paylaşıldı

SONRAKİ HABER

"Geçinemiyoruz" diyen emekçiler pek çok ilde alanlara çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...