20 Kasım 2021 11:19

KESK Ankara Şubeler Platformu: 87 akademisyenin işe iade başvurusu reddedildi

KESK, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun 6 akademisyenin daha işe iade başvurusuna ret kararı vermesiyle ile toplam sayının 87’ye çıktığını açıkladı.

KESK Ankara Şubeler Platformu: 87 akademisyenin işe iade başvurusu reddedildi

Fotoğraf: Evrensel

KESK Ankara Şubeler Platformu, KHK ile ihraç edilen emekçilere ilişkin basın açıklamasında yaptı. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun 6 akademisyenin daha işe iade başvurusuna ret kararı vermesiyle ile toplam sayının 87’ye çıktığını söyleyen KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Arslan, “Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin bir organı gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir” dedi.

Yapılan açıklamada konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Arslan, KHK'lar eliyle resmi rakamlara göre 125 bin 678 kamu görevlisi ihraç edildiğini hatırlattı. Haksız, hukuksuz şekilde 4 bin 270'inin OHAL KHK'leriyle, 431'inin bu süreçteki Yüksek Disiplin Kurulu kararlarıyla ve 60'ının 375 sayılı KHK'nin geçici 35. Maddesi ile olmak üzere KESK'e bağlı sendikaların toplam 4 bin761 üyesinin ihraç edildiğini söyleyen Arslan, “AİHM'e on binlerce başvuru yapılınca bir oyalama mekanizmasına ihtiyaç duyuldu. Bunun üzerine, iktidar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini de hukuksuzluğuna ortak ederek 23 Ocak 2017 günü iki yıllık süre içinde kamudan ihraç edilmiş yüz binlerce kamu emekçisinin ihraç başvurularını değerlendirmek ve karar altına almak üzere kendisine bağlı OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu'nu görevlendirdi.Komisyonun görev süresi uzatıldıkça uzatıldı. Aradan 5 yıl geçti. Buna rağmen hala 8 bin 343 dosya karara bağlanmayı bekliyor. Komisyonun görev süresinin bir yıl daha uzatilacağı da netleşmiş durumdadır.komisyonun verdiği kararlarda ret oranı yüzde 87,3'tür. Bu oran bile komisyonun idari bir mekanizma olduğunu, iktidarın noteri gibi hareket ettiğini doğrulamaktadır” dedi.

"319 AKADEMİSYENİN BAŞVURUSU SONUÇLANDIRILMADI"

Hukuk garabetlerinden birinin de Barış Akademisyenlerine ilişkin komisyonun aldığı kararlar olduğuna dikkat çeken Arslan, “ 406 imzacı akademisyen ihraç edilmiş, 822'si hakkında Ağır Ceza Mahkemelerinde davalar açılarak cezalar verilmiştir. Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu 26 Temmuz 2019'da ‘Zübeyde Füsun Üstel ve Diğerleri’ başvurusunda ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermiştir. 57 ayrı mahkemede açılmış olan 822 davanın en az 622'si AYM kararını takip eden bir yıl içinde peyderpey sonuçlanmış ve sonuçlanan davaların tümünde düşünce ifade özgürlüğü kapsamında beraat kararları verilmiştir. Komisyon bununla da yetinmemiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Barış Akademisyenleri hakkında yapılan başvuruları hükümete bildirmesinden sonra, hükümetin vereceği cevaba malzeme sağlamak üzere, 28 Ekim 2021 tarihinden itibaren peş peşe ret kararları vermiştir. Bugüne kadar toplamda 87 ret kararı veren OHAL Komisyonu 319 akademisyenin başvurusunu halen sonuçlandırmayarak oyalamaya ve hukuki sürecin önünü tıkamaya devam etmektedir” diye konuştu.

"OHAL KOMİSYONU LAĞVEDİLMELİ"

Aileleriyle birlikte yüz binlerce insanın anayasal haklarının ellerinden alınarak açlık ve sefalete mahkum ettirilerek biat ettirilmeye çalışılmasının insanlık suçu olduğunu belirten Arslan, “Bu suça iktidar, OHAL Komisyonu üyeleri ve iktidarın ihtiyacına uygun raporlar hazırlayan yerel kamu idarecileri ortaktırlar. Bu nedenle buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz:Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin bir organı gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir. Haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir.Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır. Mağdur olan ihraç kamu emekçilerinin mağduriyet giderilinceye ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et