19 Kasım 2021 09:28
Son Güncellenme Tarihi: 19 Kasım 2021 15:37

EMEP, TKP ve SOL Partiden "sol ittifak" haberlerine yalanlama

EMEP, TKP ve SOL Parti, "HDP, TİP ve EMEP ittifak kuruyor", "HDP, TİP ve SOL Parti üçüncü ittifak kuruyor" şeklindeki "sol ittifak" haberlerini yalanladı.

Fotoğraflar: Evrensel ve TKP

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen ve Türkiye Komünist Partisi (TKP), yaptıkları açıklamalarla, "HDP, TİP ve EMEP ittifak kuruyor", "HDP, TİP ve Sol Parti üçüncü ittifak kuruyor" şeklindeki "sol ittifak" haberlerini yalanladı.

Konuya dair Cumhuriyet'te yayımlanan haberde, HDP, TİP ve Sol Parti’nin “üçüncü ittifakı kuracakları” öne sürülüp "İttifakın ilerleyen dönemde EMEP ve TKP gibi diğer sol partilerin de katılımıyla genişleme ihtimalinin olduğu” iddia edildi. A Haber'in haberlerinde de "Kulislere göre HDP, Türkiye İşçi Partisi ve EMEP seçime ittifak halinde girecek" iddiası öne sürüldü.

AKDENİZ: GEREKLİ OLAN 3. SEÇENEĞİN YARATILMASIDIR

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, gerekli olanın Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı dışında 3’üncü seçeneğin, "halk ittifakı"nın yaratılması olduğunu vurgulayarak "EMEP olarak bu konuda çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Sorular üzerine bir paylaşım daha yapan Akdeniz, "Söz konusu haberlerde ifade edilen HDP-TİP-EMEP ittifakı bilgisi doğru değildir. Aynı şekilde HDP-Sol Parti-TİP ittifakının kurulduğu, buna sonradan EMEP ve TKP’nin katılacağı bilgisi de doğru değildir" ifadelerini kullandı.

Akdeniz'in açıklaması şöyle:

"Bugün medyada yer alan spekülatif haberlerin aslı da gerekliliği de yoktur. Gerekli olan Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı dışında 3’üncü seçeneğin (halk ittifakı) yaratılmasıdır. Ki EMEP olarak bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Önemli not: Haber özneler aranarak yapılır!

Sorular geldiği için ek bilgi: Söz konusu haberlerde ifade edilen HDP-TİP-EMEP ittifakı bilgisi doğru değildir. Aynı şekilde HDP-Sol Parti-TİP ittifakının kurulduğu, buna sonradan EMEP ve TKP’nin katılacağı bilgisi de doğru değildir."

TKP: TARİF EDİLEN TÜRDEN BİR İTTİFAK KURULMUŞ DEĞİLDİR

TKP'nin açıklamasında “HDP, Sol Parti ve TİP’in bir ittifakta anlaştığı, EMEP ve TKP’nin de bu ittifaka dahil olabileceği” doğrultusunda yapılan ve kaynağı belli olmayan haberlerin gerçek dışı olduğu vurgulandı.

Açıklamada EMEP, Sol Parti ve TKP arasında görüşmelerin sürdüğü belirtilerek, "Türkiye Komünist Partisi’nin haberlerde iddia edilen 'ittifak'la bir ilgisi yoktur. Kaldı ki, haberde tarif edilen türden bir 'ittifak' da kurulmuş değildir, hayal mahsulüdür" denildi.

"Emekçi halk için bağımsız, sermaye karşıtı, antiemperyalist, laik bir seçenek yaratılması noktasında her üç parti de kararlıdır" denilen TKP'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye’nin yakıcı sorunlarına nasıl müdahale edileceğine, emekçi halkın seçeneğinin nasıl yaratılacağına, yaklaşmakta olan seçimlerde nasıl bir tavır takınılacağına ilişkin farklı düzlemlerde çeşitli temaslar sürmektedir. Türkiye Komünist Partisi bu doğrultuda sayısız görüşme yapmış ve yapmaya devam etmektedir.

Bunlar içerisinde olgunlaşan, belli bir düzen ve anlayış birliği ile sürmekte olan EMEP, Sol Parti ve TKP arasındaki görüşmelerdir. Bu üç parti bütün diğer temasların ötesinde süreci belli bir noktaya getirmiş, dürüst, açık ve samimi bir zemin yaratmışlardır. Üç parti arasında sürecin ayrıntılarına ilişkin bazı farklılıklar olduğu açık ve doğaldır. Bununla birlikte emekçi halk için bağımsız, sermaye karşıtı, antiemperyalist, laik bir seçenek yaratılması noktasında her üç parti de kararlıdır.

Türkiye’de bu doğrultuda bir seçeneğin oluşturulmasını üç parti sadece kendi meselesi olarak görmemektedir. Ancak TKP, EMEP ve Sol Parti’nin şu ana kadar sürdürdüğü çalışmaların toplumda ciddi bir karşılığı vardır. Bu çalışmalar daha geniş bir zemine zaman içinde taşınabilir. Ancak hiç aklımıza gelmeyen, düzen siyasetinin iç dengelerine dahil olup, milletvekili pazarlıklarının içine girmek, Türkiye’de sınıfsal karakteri belirsiz bir oluşumun içinde yer almaktır.

Bu anlamda Türkiye Komünist Partisi’nin haberlerde iddia edilen 'ittifak'la bir ilgisi yoktur. Kaldı ki, haberde tarif edilen türden bir “ittifak” da kurulmuş değildir, hayal mahsulüdür.

Üç partinin yakın bir tarihte ortak bir açıklama yapabileceğini düşünüyoruz. Bizler AKP iktidarının bir an önce sonlanması ve halkımızın bir kez daha uluslararası tekellerin yarattığı seçeneklere mahkum olmaması için uğraşıyoruz.

Bu çabalarımızın kimi çevrelerde rahatsızlık yaratması ve kimi asılsız söylentilerin yayılması doğaldır. Doğal olmayan basın kuruluşlarının TKP ile ilgili bir duyum aldıklarında bunu asıl muhatabına sormamalarıdır."

SOL PARTİ: BU TİP TARTIŞMALARIN İÇİNE SOKULMAYI YAKIŞIKSIZ BULUYORUZ

SOL Parti Başkanlar Kurulu Önder İşleyen de söz konusu haberin kendilerine sorulmadan yapıldığını vurgulayarak iddiaları yalanladı.

BirGün'e konuşan İşleyen, “Biz de SOL Parti’nin bir üçüncü ittifak çalışması içinde olduğunu Cumhuriyet gazetesindeki bir haberden öğrendik” dedi.

“Gazeteciliğin en temel ilkesi haberin muhataplarına sorularak teyit edilmesidir” diyen İşleyen, “Partimizin, bize hiçbir şekilde sorulmadan bir takım vekillik hesaplarına dayalı ittifak tartışmasının içine sokulmasını yakışıksız buluyoruz” sözleriyle iddialara tepki gösterdi.

“Ülkenin çok ağır sorunlarla karşı karşıya olduğu böyle bir dönemde muhalefet güçlerinin ortak mücadelesine ihtiyaç olduğunun açık olduğunu”  söyleyen İşleyen, “Ülkemizi bu krizden çıkarma, tek adam rejimine son verme sorumluluğu hepimizin olmalı. Bunun yerine küçük hesaplar peşinde koşulmasını doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.

İşleyen, SOL Parti’nin TKP, EMEP ve Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ile birlikte yürüttüğü görüşmelere dair şu açıklamayı yaptı:

“Biz, tüm muhalefet güçleriyle dayanışma içinde olmakla birlikte sosyalist güçler arasındaki özel bir ilişkiye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda EMEP’le TKP ile ve TKH ile yürüttüğümüz görüşmeler devam ediyor. Ülkenin içine sürüklendiği bu karanlıktan çıkış için topluma dayatılan bir sağ seçeneğin reddedilmesi son derece önemlidir. Sosyalist solu gerici restorasyon projesine eklemek üzere, araya milletvekili olma önerileri de eklenerek yürütülen sol dizayn etme çabaları karşısında sosyalist solun güçlenmesi ülkenin geleceği açısından son derece önemlidir.

Bu ülkenin sosyalist-devrimci geleneği ve birikimi hem mevcut iktidara son verecek hem de yeni kurulacak düzenin sağ-muhafazakâr bir restorasyon süreci olmasına karşı mücadele yürütecek, bu ikili görevi başaracak güçtedir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Toy Taylar: Geri dönmemek üzere gitmek

SONRAKİ HABER

Güvenli kampüsler için etkin CİTÖK’ler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa