19 Kasım 2021 07:16

TTB Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp beraat etti

TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Şeyhmus Gökalp “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TTB üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp, “Terör örgütü üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesi Şeyhmus Gökalp hakkında açık tanık Hicran Berna Ayverdi’nin ifadeleri üzerine “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması Diyarbakır
10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Gökalp, duruşmada avukatları Ziynet Özçelik, Kerem Altıparmak, Barış Yavuz ile birlikte hazır bulundu. Duruşmaya TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ve TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Halis Yerlikaya; TTB eski Başkanı Eriş Bilaloğlu, TTB Yüksek Onur Kurulu üyeleri; HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanlığı Gülistan Atasoy; Diyarbakır, Ankara, İstanbul, Tabip Odası başkanları ve
yönetim kurulu üyeleri; İzmir, Diyarbakır, Ankara, İstanbul, Muğla, Batman ve Mardin Baro başkanları ve yönetim kurulu üyeleri; İHD, TİHV Diyarbakır Temsilciliği ve çok sayıda kişi katıldı.

GÖKALP’İN SAVUNMASI: ÜYESİ OLDUĞUM TEK ÖRGÜT ‘TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ’DİR’

Mahkeme heyeti karar duruşmasına ilişik Gökalp’in savunma yapılmasını istedi. Savunmasında suçlamaları reddeden Gökalp, gizli tanık ifadelerindeki çelişkilere dikkat çekti. Gökalp, mesleki ve sosyal açıdan yasadığı hiçbir faaliyet içerisinde olmadığını, Anayasa’nın kendisine sunduğu hak ve özgürlüklerin dışına çıkmadığını söyledi.

Gökalp savunmasında devamında, “Üyesi olduğu tek örgüt ‘Türk Tabipler Birliği’dir. İyi hekimlik mesleğini gerçekleştirmeye devam edeceğim. Hak ve hukuk mücadelesi verirken adaletsiz bir muamele ile karşılaştım mahkeme heyetinin de bu adaleti tesis edeceği inancım tamdır. Mahkemeden beraat
karımın verilmesini talep ediyorum” dedi.

Gökalp'in savunmasının ardından söz alan avukatları, itirafçı tanığın çelişkili beyanlarının mahkeme tarafından dikkate alınmadığını, tanık ifadelerinin kanuna aykırı alındığını kaydetti.

Avukatlar Gökalp’in somut hiçbir delilin olmadığını söyleyerek, DTK toplantılarına delege olarak katıldığına dair hiçbir delil olmadığını söyledi.

Avukatlar, mahkemenin geçtiğimiz hafta benzer bir davada verdiği bir beraat kararına atıfta bulunarak müvekkillerinin de beraatini istedi.

Yapılan savunmaların ardından Mahkeme heyeti Gökalp’a beraat kararı verdi.

TURAN: SUÇSUZ OLDUĞUNU BİLİYORDUK

Beraat kararının ardından TTB yöneticileri, Şeyhmus Gökalp ile birlikte adliye binası önünde açıklama yaptı. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan yaptığı konuşmada “Bir yıldır devam eden Yüksek Onur üyemizin mahkemesiydi. Evet beraat kararı alındı ama biz zaten meslektaşımızın suçsuz olduğunu biliyorduk. Bir yıl önce gözaltına alınmıştı ve hiç bir somut dedil olmasına rağmen 3 ay tutuklu kalmıştı. Bir yıl süren davanın ardından bugün beraat kararı verildi. Biz meslektaşımızın hekimlik değerler çerçevesinde mücadele ettiğini biliyorduk. Bizler bugünden sonrada savunduğumuz, doğru bildiğimiz değerleri savunmaya devam edeceğiz” dedi.

FİNCANCI: ADİL YARGILANMA HAKKI İHLALİYLE KARŞI KARŞIYA KALDIK

Tutan’dan sonra söz alan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “ Hiç olması gereken bir yargılamayı. Bir yıl boyunca insanların emeğini, mücadele sürecini, hekimlik uygulamalarında yapabileceklerini engelleyen bir tutumla aslında Türkiye'de uzun bir zamandır karşı karşıya kaldığımız bir tabloya her beraber tanıklık ettik. Adil yargılanma hakkı ihlaliyle karşı karşıya kaldık. Biz bu sonucun olduğunu biliyorduk ama hepimiz de çok iyi biliyoruz Türkiye'de hukuk sistemi belirsizlikler üzerine kurulu ne yazık ki. Bu kez meslektaşımızı aldık, meslektaşımız ile beraber sağlık hakkı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bizler zaten mücadele için hep yanan yana gelen meslek gruplarıyız. İyi ki yan yanayız. Sanmasınlar ki mücadeleden vazgeçiyoruz” dedi.

GÖKALP: TEK BİR GÜLLE BAHAR GELMEZ

Kendisine verilen beraat karına dair konuşan Dr. Şeyhmus Gökalp, şunları söyledi: “Ben biliyorum ki nasıl beraat ettiysem 1 hafta önce sevgili ağabeyim meslek büyüğüm Selim Ölçer’de beraat etmeliydi. Bu karar bu aynı adliye sarayından çıkmalıydı. İçerde olan sevgili Selçuk Mızraklı meslek büyüğümüz o da beraat almalıydı. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Evet bugün olumlu iyi bir adım atıldı ama tek bir gülle bahar gelmez.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İnsan hakları örgütlerinden ortak çağrı: Şeyhmus Gökalp’e yönelik yargısal tacize son verilsin

SONRAKİ HABER

Kanada'da sel yaklaşık 18 bin kişiyi yerinden etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...