18 Kasım 2021 03:14

AKP'nin yeni yasa teklifi mecliste: Elektrikte sınırı aşana daha yüksek fatura

AKP'li milletvekillerinin TBMM'ye sunduğu yasa teklifiyle elektrikte çok harcayanın maliyetine katlanacağı bir sistem planlanıyor. Belli bir limiti geçenler daha yüksek fatura ödeyecek.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Elektrik faturalarında kademeli sistem devreye alınıyor. AKP milletvekillerinin TBMM’ye sunduğu yasa teklifiyle 6446 sayılı Elektrik Piyasası yasasında değişiklik yapılıyor. 6447 yasanın 17’nci maddesinde yer alan, “Kurul tarafından tüketici özelliklerine göre abone grupları veya yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi amacıyla ayrı tarifeler belirlenebilir” cümlesine, “abone grupları” ibaresinden sonra, “bu abone grupları için elektrik enerjisi tüketim miktarına göre farklı” ibaresi ekleniyor. Elektrik tüketimi için belli bir sınır belirlenecek. Sınırın üstünde elektrik tüketen daha yüksek bir bedel üzerinden fatura ödemek zorunda kalacak.

Hürriyet'ten Neşe Karanfil ve Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre maddenin gerekçesinde, “Madde ile enerji verimliliğini arttırmak amacıyla aynı abone grubunda yer alsa bile maliyet bazlı tarife metodunun yanında elektrik enerjisinin tasarruflu kullanılmasını teşvik edici, benzer abone gruplarında fazla tüketim yapanların fazla tüketimin maliyetine katlanması amaçlanmaktadır. Bu düzenleme ile maliyetler için bir çalışma yapılması, gerekli olan abone grubu için normal tüketim miktarına uygun olarak bir kademe belirlenmesi ve oluşan tüketim artışından kaynaklanan ilave maliyetlerin bu kademe üstünde tüketim yapan aynı abonelere yansıtılması amaçlanmaktadır” denildi.

Bu yetkinin alınmasının ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) tüketicilere göre bir çalışma yapması bekleniyor. Hebrin detayında bu çalışmada tüketicilerin ortalama tüketiminin belirleneceği anlatıldı. Bir ailenin kullandığı televizyon, buzdolabı, ütü gibi tüketimleri dikkate alınacak. Belli bir kilowatt belirlenecek. Belirlenen kilowatt’ın üstünde tüketim yapan normal tarifenin üstünde bir fatura ile karşı karşıya kalacak. Örneğin klimayı ısınma için kullanan faturayı daha fazla ödeyecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın enerji verimliği için bir başka uygulama daha hazırladığı belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Meksika'da gizli bir mezarda 65 ceset bulundu

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı sonrası dolar 11 TL'yi aştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...