13 Kasım 2021 10:32

Kadınlar 25 Kasım’da alanlarda olacak: Şiddete ve yoksulluğa karşı her yerdeyiz

Kadınların 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yapacağı eylem ve etkinliklerin programı netleşmeye başladı.

Fotoğraf: Emre Orman/csgorselarsiv.org

Paylaş

Kadınların 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yapacağı eylem ve etkinliklerin programı netleşmeye başladı. Kadınlar bu yıl "erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz" ve “erkek devlet şiddetine karşı isyanımız bitmedi” şiarlarıyla birçok kentte alanlara çıkacak. Her yıl kitlesel eylemlerin gerçekleştiği yerlerden birisi de İstanbul. 25 Kasım Kadın Platformu çatısı altında birleşen kadın örgütleri, 25 Kasım’da 19.30'da Taksim Tünel’de bir araya gelecek.
 
“Büyüyen işsizlik, artan yoksulluk biz kadınları şiddet dolu hayatlara mahkûm ediyor.” Diyen 25 Kasım Kadın Platformu üyesi  Şenay kumuz, “Gittikçe derinleşen yoksulluğun, geçim derdinin en can yakıcı olduğu bir dönemden geçiyoruz. Yoksulluk sınırı altında gelir düzeyimizle, markete, pazara çıkamıyor çıksak bile ihtiyacımızı asla karşılayamıyoruz. Kredi kartı kullanmadan yaşamak neredeyse imkansız. Patronlar için büyüme rakamları açıklanırken kiramızı ödeyemiyoruz, faturalar her gün artıkça artıyor. Bir de tüm bu geçim derdi yükünü yüklenmek yetmezmiş gibi şiddete uğruyor, katlediliyor, yok sayılıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Mahkemelerden kadınların aleyhine kararlar çıktığını ifade eden Kumuz şunları söyledi: 

“Yargı kadınları korumak yerine şiddet uygulayan faili koruyor, resmen ödülendiriyor, yeni cinayetlerin önünü açıyorlar. Çilem Doğan bu konuda sanırım en somut örnek olarak önümüzde duruyor. Kadın cinayetleri, kıyımlar, ve her türlü cezasızlık durumuna rağmen kadınlar hem kendi hayatlarını korumak hem de mücadele etmekten geri durmuyorlar. Her geçen gün daha fazla sayıda kadın toplumda ki eşitsizlikten duydukları rahatsızlıklarını dile getiriyor ve bulundukları her yerde sokağa çıkan kadınlarla buluşuyorlar. Gücümüz birliğimiz diyerek, hayatımızda tek adamların iki dudağında çıkan kararlarla belirlemek zorunda değil! Yoksulluk da şiddet de kadınların kaderi değil! Eşit olduğumuz, eşit yaşadığımız, hayatın her ne derdi varsa onu tek başımıza sırtlamak zorunda olmadığımız bir yaşam mümkün! 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası mücadele ve Dayanışma gününe doğru şiddetsiz, eşit, yoksulluğa mahkûm olmadığımız bir yaşam hakkımız için yan yana gelelim, mahallemizde, okulumuzda, işte, sokakta, gelebildiğimiz her yerde birlikte mücadele ederek değiştirebilir. Hayatı yeniden kuracak olan bizim birliğimizdir.”

KADINLAR 'ÖRGÜTLÜ MÜCADELE' İÇİN ALANLARA ÇIKACAK

İzmir Kadın Platformu çatısı altında örgütlenen kadınlar da “Örgütlü saldırılara karşı örgütlü mücadele” şiarıyla alanlara çıkmaya hazırlanıyor. "Evde, işte, sokakta, kampüste şiddet her yerde çözüm örgütlü mücadelede" sloganıyla kitlesel yürüyüş yapma kararı alan kadınlar, 25 Kasım’da akşam 19.00'da Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bulunan Eski Leman Kültür Merkezi önünde toplanarak, Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne kadar yürüyecek.   
 
MA’ya konuşan İzmir Kadın Platformu üyesi Zeynep Tuna, iktidarın sürekli kadınlar üzerinden saldırı politikaları geliştirdiğini ifade ederek, saldırılara rağmen kadınların alanlarda olduğunu ve mücadeleyi büyüttüğünü söyledi. Tuna, şöyle devam etti: “İktidar kadınlardan korkuyor. Korktuğu için haklarımızı elimizden almaya çalışıyor.  İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesiyle birlikte kadınlar en güçlü şekilde ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi bizimdir’ diyor. Türkiye’nin her yerinde kadınlar olarak ortak mücadele ediyoruz. O nedenle en çok saldırıya da biz maruz kalıyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan "Kanal İstanbul" açıklaması: Muhalefetin ihaleye girecek ülkeleri tehdit etmesi cehalettir

SONRAKİ HABER

TRT'nin vatandaşlara 11 yıllık faturası 20 milyar 812 milyon 673 bin lira oldu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa