11 Kasım 2021 07:01

AB, Mültecileri Türkiye’de tutmak karşılığında 79 milyon 319 bin 500 avro ödeyecek

Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası arasındaki hibe anlaşması gereği Türkiye’ye 79 milyon 319 bin 500 avro ödeyecek.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye ve Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası arasındaki hibe anlaşması onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı.

Avrupa Birliği Sığınmacı Mali İmkanı İkinci Dönemi (FRIT-II) kapsamında "Herkes İçin Sağlık Altyapısının Güçlendirilmesi (SHIFA) Projesi"ne ilişkin Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası arasında 28 Eylül'de Ankara’da imzalanan ekli Hibe Anlaşması ve Destek Hibe Anlaşması onaylandı.

Anlaşma, Türkiye'ye Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası tarafından 79 milyon 319 bin 500 avronun hibe edilmesini içeriyor. Hibeye konu olan ‘Herkes İçin Sağlık Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi', geçici koruma statüsündeki Suriyeli sığınmacılara ve ikincil korumaya uygun mülteci ve kişilere yönelik sağlık hizmetlerini iyileştirmeyi amaçlıyor.

Anlaşmaya göre; hibe edilen 79 milyon 319 bin 500 avro ise beş dilimde tediye edilecek. İlk tediyenin anlaşmanın imzalanmasını müteakip 12 ay içerisinde, son tediyenin ise en geç 30 Kasım 2024’te yapılacağı belirtildi.

Anlaşmanın “Proje Tanımı” kısmında, “Türkiye, dünya çapında en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapmaktadır” denildi. Ülkedeki mevcut mülteci sayısına ilişkin, “Suriye’deki çatışma nedeniyle gelen 3,5 milyondan fazla mültecinin yanı sıra Türkiye ayrıca Irak, Afganistan ve Somali gibi ülkeler dahil olmak üzere istikrarsızlıktan kaçan 330 bin mülteci ve sığınmacıya ev sahipliği yapmaktadır” ifadesi kullanıldı.

HİBELER YENİ MERKEZ İNŞASINA VE İYİLEŞTİRMELERE HARCANACAK

Anlaşmada; Türkiye’deki mültecilere ve geçici koruma altındaki kişilere hizmet sunan sağlık sisteminin fiziki ve operasyonel kapasitelerinin güçlendirilmesi amacıyla kullanılacağı belirtilen hibe kapsamında, 65 yeni Göçmen Sağlığı Merkezi’nin inşa edileceği; Göçmen Sağlığı Merkezi olarak hizmet veren 52 kamu binasının, en fazla 110 FTR ünitesi oluşturulacak şekilde iyileştirileceği kaydedildi.

Göçmen Sağlığı Merkezleri’nin, Türkiye’deki 3 milyon 600 bin geçici koruma statüsündeki Suriyeli için etkili sağlık hizmeti sunucusu haline geldiği belirtildi.

65 YENİ MERKEZE 53 MİLYONA YAKIN HARCAMA

Yeni inşa edilecek 65 Göçmen Sağlığı Merkezi’nin yapılacağı iller, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep, Mersin, Adana, Bursa, İzmir, Kahramanmaraş, Mardin, Konya, Ankara, Kayseri, Osmaniye, Kocaeli ve Adıyaman olarak sıralandı. Nihai listenin ise Sağlık Bakanlığı tarafından belirleneceği vurgulandı. Yeni inşaatlar için öngörülen proje bütçesi ise 52 milyon 969 bin 500 avroyu kapsıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kar ve soğuk hava etkisini göstermeye başladı

SONRAKİ HABER

Eski Mısır’dan Gala Konser’e

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...