08 Kasım 2021 06:32

Orhan Pamuk'a "Atatürk'e ve Türk bayrağına hakaret" suçlamasıyla yeniden soruşturma açıldı

Yazar Orhan Pamuk'a "Veba Geceleri" kitabında "Atatürk'e ve Türk bayrağına hakaret ettiği" suçlamasıyla yeniden soruşturma açıldı. Dosyada daha önce takipsizlik kararı verilmişti.

Fotoğraf: David Shankbone (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Yazar Orhan Pamuk'a yöneltilen ve daha önce takipsizlik kararı verilen "Veba Geceleri" kitabında "Mustafa Kemal Atatürk ve Türk bayrağına hakaret ettiği" suçlaması yeniden soruşturma konusu oldu. Savcılık, Pamuk hakkında aynı gerekçeyle bir kez daha soruşturma açtı.

PAMUK SUÇLAMALARI REDDETMİŞ, TAKİPSİZLİK VERİLMİŞTİ

Avukat Tarcan Tülük'ün yaptığı başvuru üzerine İstanbul Cumhuriyet Savcılığında ifade veren Pamuk, şunları söylemişti:

"Ben kitabımda kesinlikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ima eden yazılar yazmadım. Öncelikle kitabın karakteri Kolağası Kamil'in küçükken kargaları kovaladığına dair bir ifade yoktur. Kuşlara özel merakımdan dolayı kitaplarımda kargayı ele alıyorum. Çünkü küçükken zayıf olmam ve sürekli olarak ailem tarafından karga olarak çağrılmamdan dolayı böyle bir ilgim vardır. Türk bayrağının da Rum eczanenin amblemiyle alakası yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum."

Savcılığın yürüttüğü soruşturma neticesinde kitap içerisinde Atatürk'e hakaret niteliğinde herhangi bir ifadenin olmadığı belirtilerek takipsizlik kararı verilmişti.

KARARA İTİRAZ EDİLDİ

Sabah gazetesinde yer alan habere göre şikayetçi Tülük, karara itiraz etti. İtirazı inceleyen nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, kitap içerisinde bulunan bazı kısımlarda hakaret içeriği taşıyabilecek ibarelerin yer aldığını savunup dosya kapsamında Orhan Pamuk'un bu haliyle yargılanması gerektiğini öne sürdü.

İTİRAZ KABUL EDİLDİ

Hakimlik söz konusu "delillerin" savcılık tarafından tekrar incelenerek iddianame düzenlemesi gerektiğini savunarak şikayetçinin itirazını kabul etti. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yolculara kapatılan Atatürk Havalimanı'nda 90 bin 693 "ayrıcalıklı" uçuş gerçekleşti

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Mustafa Sarı: Müsilajda korkulan durum yok, lakin alg çoğalması yaşanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...