05 Kasım 2021 23:59

Vem İlaç işçileri: Patron kâr ettikçe biz yoksullaştık

Vem İlaç işçileri, "Patron kâr ettikçe biz yoksullaştık. Aldığımız para ile ay sonunu getiremiyorduk. Her şey normalleşti, patron yeni fabrika kuruyor ama bizim halimiz daha kötü oldu" dedi.

Vem YouTube tanıtım videosundan ekran görüntüsü alınmıştır.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Patronlar yeni yatırımlar ile büyümeye devam ederken, işçiler hayat pahalılığı ile boğuşmak zorunda kalıyor. Çerkezköy OSB’de üretim yapan Vem İlaç, Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde yeni fabrika kuruyor. Büyük bir kısmının asgari ücret ile çalıştığı Vem İlaç’ta işçiler temel tüketim mallarına ve faturalara gelen zamlardan dolayı ay sonunu nasıl getireceklerini düşünüyor.

"BİZİM EMEĞİMİZ ÜZERİNDEN BÜYÜYOR"

Beyaz yakalılar ile birlikte 1000 civarı işçinin çalıştığı Vem İlaç’ın en büyük müşterisi Sağlık Bakanlığı. Ürettiği ilacı satmada pazar sıkıntısı olmayan Vem İlaç her yıl büyüyor. Şimdi Muratlı ilçesinde daha büyük bir fabrika inşaatı yapan Vem İlaç her sene üretim ve kâr rekorları kırıyor. 6 yıldır Vem İlaç’ta çalışan bir işçi, “Fabrika her yıl büyüdü. Artık Çerkezköy’deki yer yeni makinelere yetmiyor. Daha büyük bir fabrika yapılıyor. Vem İlaç patronu bizim emeğimiz üzerinden büyüyor. Bize vermedikleri ile fabrikalar kuruyor” diyor.

Pandemi döneminde iki vardiya 12 saat üzerinden çalışılan fabrikada yazdan beri üç vardiyaya dönüldü. Birçok işçinin kovid-19’a yakalandığı fabrikada üretim hiç aksatılmadı. Kovid-19’a yakalananlar ve temaslıların olması nedeniyle 12 saat çalıştıklarını ifade eden bir işçi, “Kafamızı kaşıyacak zaman bile bulamıyorduk. Patron kâr ettikçe biz yoksullaştık. Aldığımız para ile ay sonunu getiremiyorduk. Her şey normalleşti, patron yeni fabrika kuruyor ama bizim halimiz daha kötü oldu. Ben bekar olmama rağmen aldığım para yetmiyor. İstediğim bir şeyi alamıyorum” diyor.

İŞÇİLER BİRBİRİNE DESTEK OLMALI

Bütün sorunların kaynağını bugünkü iktidarda gören bir işçi de şunları söylüyor: “AKP hep zenginleri kolluyor. Onların vergileri siliniyor. Her şey ateş pahası. Bu ülkeyi onlar yönetiyorsa sorumlu da onlardır. Ama işçiler birlik olmadan olmaz. Bizim fabrikada herkes kendi halinde. Yanı başımızda AdkoTurk grevi var. Ona bile duyarsız kalıyoruz. Destek yerine bu kadar süre nasıl duruyorlar diye konuşuluyor. Bir el atalım, destek olalım diyen yok. İşçiler birbirine destek olmalı.”

Çalışma koşullarını, hayat pahalılığını, yoksullaşmayı AKP hükümetinin uygulamalarında gören işçi, “İlk önce bu iktidar mutlaka gitmeli. Tabii giderse her şey düzelmeyebilir. Ama bugünden iyi olur. Bir bakmak lazım. Ama asıl çözüm işçilerin, halkın bir araya gelmesinden geçer” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Emekçi kadınlar geçinemiyor: Onlar sefahat içinde, biz sefalet yaşıyoruz

SONRAKİ HABER

Lütfü Türkkan, İYİ Partiye tepki gösteren vatandaşa küfür ettiğini kabul etti, özür diledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...