30 Ekim 2021 00:04

Asgari ücreti belirleyenlerin zamlardan haberi var mı?

“Biz emeği ile çalışanlar nasıl geçineceğiz? Her asgari ücret döneminde kaşıkla verip kepçe kepçe geri alıyorlar, gelen zamlara yetişemiyoruz. Belimiz iyice bükülmüş durumda.”

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Metal işçisi kadın
İstanbul

Merhaba Evrensel okurları, ben Esenyurt’ta bir metal fabrikasında çalışan bir kadınım. Salgın döneminde yaşadıklarımız yetmiyor gibi bir de her şeye zam üstüne zam yapılıyor. Pandeminin yükü biz işçilere zaten fazla gelirken, bir de zamlarla ve hayat pahalılığı ile boğuşuyoruz. Şimdi önümüzde asgari ücretin belirlenme dönemi var. Milyonlarca işçiyi ve ailesini ilgilendiren asgari ücret dönemi geldiğinde gerçek enflasyon, faturalara ve gıdalara zamlar hiç dikkate alınmıyor.

5 kiloluk ayçiçeği yağı ne kadar olmuş, asgari ücreti belirleyenlerin bundan haberi var mı? Son bir yılda yağ en az yüzde 60 civarında zamlandı. Diğer temel gıda maddelerine gelen zamların da bundan aşağı kalır yanı yok. Peki asgari ücrete bu oranlarda zam gelecek mi? Biz emeği ile çalışanlar nasıl geçineceğiz? Her asgari ücret döneminde kaşıkla verip kepçe kepçe geri alıyorlar, gelen zamlara yetişemiyoruz. Belimiz iyice bükülmüş durumda. Artık pazara, markete gittiğimizde ihtiyacımız olan çoğu şeyi alamadan geri dönüyoruz. Fabrikada haftanın 6 günü günde 12 saat çalışıyoruz ama yine de geçinemiyoruz.

Kış geldi, havalar soğumaya başladı, korkumuzdan daha petekleri bile açamadık. Çünkü doğal gaza gelen zam haberlerini takip etmeye artık yetişemiyoruz. Bir de faturaların neredeyse tüketim bedeline yakın vergisi oluyor. Her şeyin fazla fazla vergisini ödemekten bıktık usandık. Marketten alışveriş yapıyoruz en temel mallarda bile KDV’sini ödüyoruz. Dolar, altın zaten almış başını gidiyor, zengin daha da zengin oluyor. Sıkıntıları artan ise emekçiler oluyor, biz daha da yoksullaşıyoruz ve ücretlerimiz eriyor. Son günlerde bir de artan kira fiyatları bizi iyice boğuyor. Fabrikada arkadaşlarım da anlatıyor; ev sahipleri yeni kiracıya evi daha yüksekten vermek için eski kiracıları çıkarmanın peşindeler. Hiçbir denetim yok.

Tüm bu yaşadıklarımıza bakarsak bizler için durum gerçekten karanlık ve daha da kötüye gidiyor. Birlikte çalıştığım ve daha önce defalarca Erdoğan’a oy vermiş olan işçi arkadaşlarımın da iktidara tepkisi her geçen gün artıyor. Mektubumun başında da söyledim, önümüzde asgari ücretin belirlenme dönemi var. Sadece yakınarak değil şimdiden insanca geçinebileceğimiz, biraz olsun rahat nefes alabileceğimiz bir asgari ücret için nasıl mücadele etmemiz gerektiğini bir araya gelerek konuşmalıyız ve harekete geçmeliyiz diye düşünüyorum. İşçiler, emekçiler olarak bu kötü gidişata acilen dur dememiz gerekiyor.

ÖNCEKİ HABER

Sanatçı Gül Ertunan Karaaslan’ın “Karacadağ Sesi” fotoğraf sergisi Hamburg’da

SONRAKİ HABER

Birçok muhalif medya kuruluşu, Anıtkabir'deki törene alınmadı: Yapılan akreditasyon değil sansür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...