30 Ekim 2021 00:30

Lüks konutlar ODTÜ yolunu bekliyor

Rant iddiaları ve tepkilere rağmen onaylanan ODTÜ yolu, Genç Şirketler Grubu tarafından inşa edilen lüks konutların önünden geçecek. “ODTÜ yolu lüks konutlar için mi” sorusu gündemde.

Fotoğraf: Ankara Büyükşehir Belediyesi

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

ODTÜ arazisinden geçmesi nedeniyle tepkilere neden olan Ankara Büyükşehir Belediyesinin “Bilkent-İncek Çevre Yolu Çevre Yolu Bağlantısı” projesi, Gökçek’in başkentte tekel haline getirdiği Genç Şirketler Grubunun inşa ettiği lüks konutların önünden geçecek. ODTÜ’nün diğer tarafındaki 1071 Malazgirt Bulvarı yapıldıktan sonra Genç İnşaat, o dönem henüz bu yeni yolun fikri ortada yokken ve yolu olmayan araziye en küçük rezidansın 1.5 milyon TL’den başladığı yüzlerce lüks konut dikti. Genç İnşaat’ın bu “ileri görüşlülüğü”, “ODTÜ yolu lüks konutlar için mi yapılıyor” sorusunu gündeme getirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin, ODTÜ’lülerin tepkisi ve rant iddialarına rağmen geçtiğimiz günlerde sözleşmesini imzaladığı yol projesinin kime yarayacağı uzun zamandır tartışılıyor. Büyükşehir Belediyesinin trafiği rahatlatacağını söylediği yol projesi aslında AKP’li Melih Gökçek’in başkanlığında oluşturulmuştu. Yapımına yakında başlanacağı düşünülen projenin ortaya çıkan detaylarında ise yoldan en fazla çıkarın Gökçek’in palazlandırdığı Genç Şirketler Grubuna ait olduğu görülüyor.

BELBETON’UN GENÇ İNŞAAT’A ÖZELLEŞTİRİLMESİ 

’80’li yıllardan beri faaliyet sürdüren Genç İnşaat’ın yüzü asıl olarak Gökçek döneminde güldü. Ankara Büyükşehir Belediye şirketlerinden BelBeton’un hisselerinin tamamı, 2012 yılında 12.5 milyon dolar teklif veren Genç İnşaat’a satıldı. Dönemin Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, 2007-2010 yılları arasında yenileme ve kapasite artırımı için 17 milyon 500 bin dolar yatırım yapılmasına rağmen Belbeton’u değerinin çok altında bir fiyata sattı. Belbeton’un peşkeş çekilmesine ilişkin detaylar, Mansur Yavaş’ın seçilmesinden sonra ortaya çıkmış ve yeni yönetim Gökçek’e dava açmıştı.

BAŞKENTİN İNŞAAT TEKELLERİNDEN BİRİ

Belbeton’u satın alan Hüseyin Genç, bir dönem Melih Gökçek’in üye olduğu Demokrat Partinin Genel İdare Kurulu üyesiydi. Özelleştirmeden 7 ay sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 186 milyon liralık “Ankara mücavir alanlarda kaldırım ve beton döşenmesi” işinin ihalesi verildi. Şirketi alan Genç İnşaat, Ankara’da kaldırım, asfalt, beton, bariyer ve mezar taşı üretiminde tekel haline geldi. Şirket özelleştirildikten sonra Ankara Büyükşehir Belediyesinden 2012-2017 tarihleri arasında toplam 27 ihale aldı. İhaleler toplamı ise 1 milyar 568 bin TL oldu.

YOLU OLMAYAN YERE LÜKS KONUT YATIRIMI

2014 yılında Malazgirt Bulvarı kısa sürede açılırken, aynı tarihlerde ODTÜ’nün Bilkent diğer tarafında başka bir inşaatın hazırlığı yapılıyordu. 2014 yılında 202 üyeyle kurulan Güzel Evler Kooperatifi, mayıs 2014 tarihinde Hacettepe Üniversitesinden 74 bin 217 metrekare imar artığı arsa aldı. Ocak 2015 tarihinde Genç İnşaat’a satılan Belbeton AŞ’ye iş teslim edildi.

DAVA AÇILINCA GÖKÇEK İLE HALLETTİLER

Ancak Çankaya Belediyesine gönderilen imar değişiklikleri, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi tarafından dava edilince bu planlardan vazgeçildi. Bu engeli aşmak için 2016 yılında bir kentsel dönüşüm planı hazırlanarak Büyükşehir Belediye Meclisine sunuldu. Teklifin kabul edilmesiyle 1500 konutluk inşaatın önü açılmış oldu. Böylece Hacettepe’den tüm masraflarıyla 50 milyon TL’ye alınan arazinin değeri, üzerine yapılacak binalarla yaklaşık 1.5 milyar TL’yi bulacaktı. Büyükşehir’den tüm ihaleleri kapan firma, Büyükşehir Belediyesinde tüm prosedürleri de hallediverdi. Güzelevler Sitesi olarak başlayan proje, toplam 170 bin metrekare alanda Park Joven Bilkent haline geldi. Bugün Genç Şiketler Grubunun yeni iştiraki Genç Marina Yapı imzasıyla çok lüks konutlar 1.5 milyon TL’den başlayarak satışa sunuluyor.

ÖNCEKİ HABER

Ghebreyesus DSÖ Genel Direktörü seçimi için 28 ülke tarafından tek aday gösterildi

SONRAKİ HABER

Sanatçı Gül Ertunan Karaaslan’ın “Karacadağ Sesi” fotoğraf sergisi Hamburg’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...