15 Ekim 2021 14:48

Dersim'de konuşan Ercüment Akdeniz: "Devrimci demokratik bir halk seçeneğini yaratabiliriz"

Dersim'de kurum temsilcileriyle bir araya gelen EMEP Genel Başkanı Akdeniz “Türkiye iki kutuplu burjuva ittifak cepheleşmesine sıkışmıştır. İkisinden birini seçmeye mecbur değiliz" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Dersim’de siyasi parti ve kurum temsilcileriyle bir araya geldi. Mojen Cafe’de düzenlenen buluşmaya Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ile çok sayıda kurumun temsilcisi katıldı.

Toplantıda konuşan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, "Türkiye iki kutuplu burjuva ittifak cepheleşmesine sıkışmıştır. İkisinden birini seçmeye mecbur değiliz. Devrimci demokratik bir halk seçeneğini yaratabiliriz" dedi. Ekonomide gelinen noktaya dair değerlendirmede bulunan Akdeniz, el ele verilip kitlesel mitingler gerçekleştirmenin, halk toplantıları organize etmenin mümkün olduğunu vurguladı.

"BÜTÜN SERMAYE ÖRGÜTLERİ BU TEK ADAM REJİMİNİN ARKASINDA DURDU"

Türkiye’nin kritik bir virajdan geçtiğini söyleyen Akdeniz, uluslararası güçlerin ve işbirlikçi Türkiye burjuvazisinin tek adam rejiminden henüz tamamen vazgeçmediğini belirtti. Akdeniz, “Çünkü sermayenin önündeki bürokratik engelleri kenara itecek ve son sürat sömürü yasalarını çıkarabilecekleri, yasalarla da yetinmeyip kararnamelerle bu ülkeyi yönetecekleri muazzam zenginleşme olanakları yakaladılar. Bu süreçte oligark yapılar ortaya çıktı. Hükümet adeta baronların kabinesi gibi. Böyle bir ülkeyi bu rejimle gerçekleştirdiler. Bunları sadece yandaşlar olarak ifade etmek yeterli değil, bu sürecin kazananı sadece beşli çete değil, TUSİAD’ıyla, MUSİAD’ıyla, TİSK’iyle bütün sermaye örgütleri bu tek adam rejiminin arkasında durdu" diye konuştu.

"BURJUVA İTTİFAKLARDAN BİRİNİ BİRİNİ SEÇMEYE MECBUR DEĞİLİZ"

Gezdiği şehirlerde “Biz ne yapacağız” sorusunu tartıştıklarını belirten Akdeniz, EMEP’in 9. Genel Kongresi’nden bu yana geçen 10 ayda "Türkiye iki kutuplu burjuva ittifak cepheleşmesine sıkışmıştır. Biz ikisinden birini seçmeye mecbur değiliz" dediklerinin altını çizdi.

Akdeniz, "'Biz ne istiyoruz', bunu beraber tartışmak gerekiyor. İki ittifaktan birine vereceğimiz oy, halkın seçeneği değildir. Onlar sağ cepheyi tercih ettiler. Yine de o tabana konuşmaya devam edeceğiz. Biz üçüncü bir bloku kurmalıyız. Bu seçenek de devrimci demokratik bir halk seçeneği olmalıdır. Türkiye’nin ihtiyacı revizyon değil, restorasyon değildir” dedi.

"BU ÜLKEDE KAYYUM REJİMİ VAR"

Ülkede kayyum rejimiyle yönetildiğini ifade eden Ercüment Akdeniz, “Okullarda öğrenciler başkanlarını seçiyor ama yerellerde halk belediye başkanı seçemiyor. Seçilenin yerine kayyum atanıyor, halk iradesine ipotek konuyor" dedi.

Halkın karşısında tutarlı, ilkeli, şeffaf bir programla birlik oluşturmanın önemine değinen Akdeniz, “Kentte Dersim Emek ve Demokrasi Platformu bu tartışmaları yürütmelidir. Tarihi bir fırsat var, sistem kaosta, revizyonlarla nefes almaya çalışıyor, bu şansı tanımamak lazım. Devrimci demokratik halk seçeneğini yaratmamız gerekiyor. 'İlk seçimde gidecekler, aman ha provokasyona gelmeyin' sözleri halk hareketini frenliyor. Halkın, bir buçuk yıl değil, bir buçuk ay bekleyecek zamanı yok" dedi.

"BU ÜLKEDE ZAM YAĞMURU VAR"

Doğal gaza, kömüre, temel gıda ürünlerine gelen zamlara değinen Akdeniz, bu durumu “Zam yağmuru var” sözleriyle özetledi. Enerji patronlarının yüzde 45 zam istediğini hatırlatan Akdeniz, işçilerin, emekçilerin ücretlerinin yüksek enflasyon karşısında bir öneminin kalmadığını söyledi.

“Düzen partilerini, onların atraksiyonlarını beklemeyelim. Asgari bir program etrafında bir alana gelelim” çağrısında bulunan Akdeniz, “Ele ele vererek güçlü mitingler gerçekleştirebilir, halk toplantıları organize edebiliriz. Örgütlü olmayan milyonlar gözümüzün içine bakıyor" diye konuştu.

Akdeniz’in konuşmasının ardından kurum temsilcileri söz alarak Akdeniz’in önerilerine dair fikirlerini beyan ettiler.

Toplantıya, Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, Dersim Belediye Başkan Yardımcısı Canan Ay ile Eğitim Sen, Genel-İş, İHD, DAD,  TMMOB, DEDEF, Dersim Barosu, Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi, Munzur Çevre Derneği, Dersim Kültür ve Doğa Derneği, HDP, SMF, Partizan ve TKP temsilcileri katıldı.

CEM EMİR'İN AİLESİNE ZİYARET

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Van'da 2011 yılında meydana gelen depremde hayatını kaybeden Gazeteci Cem Emir'in ailesini de Dersim'deki evlerinde ziyaret etti.

(Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya’da gözaltına alınan 6 kişi adli kontrol uygulmasıyla serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Konya'da katledilen Dedeoğulları ailesinin avukatı Karabulut: Katliamın ırkçı saikle yapıldığı belgelerle kanıtlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...