Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası Başkanıyla görüştü: Sıcak siyasetin buraya girmesinden rahatsızız

Kemal Kılıçdaroğlu "Yok öyle istediğin gibi at koşturmak. Biz varız ve mücadele edeceğiz" diyerek gittiği Merkez Bankası'nda Başkan Şahap Kavcıoğlu ile görüştü.

15 Ekim 2021 10:19
Son Güncellenme Tarihi: 15 Ekim 2021 17:39
Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüşmesinin ardından açıklamada bulundu. Kılıçdaroğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Faiz oranları şu seviyeye insin diye talimat verdiğini söyleyen kişinin Erdoğan olduğunu biliyoruz. Merkez Bankası’nın kurumsal kimliğine saygı göster. Sıcak siyasetin buraya girmesinden rahatsızız, bu bir şekilde dile getirildi" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından "Dolar rekorlar kırıyor. Motorin ve benzine yine zam geldi. Sebep olduğun bu rezaletin milleti ezmesini daha fazla izleme Erdoğan, Kara Kış Fonu'nu kur! Ayrıca bugün 15.30’da Merkez Bankası’na gideceğim. Yok öyle istediğin gibi at koşturmak. Biz varız ve mücadele edeceğiz" ifadelerini paylaşmasının ardından Faik Öztrak, Selin Sayek Böke ve Bülent Kuşoğlu ile birlikte Merkez Bankası'na gitti.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından basına açıklama yapan Kemal Kılıçdaroğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Burası bağımsız bir kurum. Kurumun bağımsızlığı sadece bizim için değil, dünya için de önemli. Sıcak siyasetin müdahalesini asla istemiyoruz. Bu düşüncemizi sayın başkana ifade ettik. Merkez Bankası'nın iyi bir kültürü var. Bu kültürün yok olmamasını istedik. İyi bir kadrosu var, kadronun korunmasını istedik. Her türlü yardımı yapabileceğimizi ilettik. Zam yağmuru arka arkaya geliyor. Önümüzdeki süreç bir zam yağmuru olarak vatandaşın önüne gelecek. Hassasiyetlerimizi ifade ettik. Bu ülkede her vatandaşın hakkını, hukukunu savunmak; iktidarın olduğu kadar muhalefetin de görevidir.

Bugüne kadar hep vatandaşın ağzında bir lokma vardı, onu almaya çalışıyordu hükümet; şimdi mutfağındaki tencereyi de almaya çalışıyor.

Merkez Bankası'nın bağımsızlığına müdahale eden kişiyi ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz, Mısır’daki sağır sultan da biliyor. Faiz oranları şu seviyeye insin diye talimat verdiğini söyleyen kişinin Erdoğan olduğunu biliyoruz. Merkez Bankası’nın kurumsal kimliğine saygı göster. Sıcak siyasetin buraya girmesinden rahatsızız, bu bir şekilde dile getirildi"

KAVCIOĞLU: MB KARARLARI KENDİ ALIYOR

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu da görüşmeye dair yaptığı açıklamada "Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Merkez Bankası'nı herkes sahiplenmelidir. Merkez Bankası'nı yıpratan açıklamaların bizi üzdüğünü ifade edeyim. Merkez Bankası kararlarını kendi Para Politikası Kurulu (PPK) ile almaktadır. Merkez Bankası rezervleriyle güçlüdür, rezervlerimiz 125 milyar dolara yaklaştı. Merkez Bankası'nın açıklamaları nettir" dedi.

"GÖREVDEN ALMALARIN BİR KISMI BİZİM TERCİHİMİZ"

Merkez Bankası'nda yaşanan görevden almalara dair de konuşan Kavcıoğlu, "Bunlar bütün kurumlarda olabilen şeyler, bir kısmı bizim tercihimiz, bir kısmı arkadaşların tercihi. Ayın 21'inde bir karar vereceğiz ve bu karar herkesin kararı olacak. Bugüne kadar böyle oldu, bundan sonra da böyle olacaktır. Bunlar tamamen kendi süreci içinde gelişen görev değişimleridir. PPK'deki arkadaşlarımızla en doğru kararı vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" açıklamasında bulundu.

DOLARDAN REKOR ÜSTÜNE REKOR

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Semih Tümen ve Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi Abdullah Yavaş görevden alınmıştı.

Boşalan Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı koltuğuna BDDK Başkan Yardımcısı Taha Çakmak oturmuş, PPK Üyeliğine ise Yusuf Tuna atanmıştı.

Kararlarla beraber dolar kuru bir rekor daha kırarak 9,24 lirayı görmüştü. (EKONOMİ SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kayyum protestosuna katıldığı için yargılanan avukatların davası 11 Şubat'a ertelendi

SONRAKİ HABER

HDP eski Milletvekili Aysel Tuğluk'a 1 yıl 8 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...