12 Ekim 2021 09:31

Haydarpaşa Garı'nda kaldırılan peronların altından sığınak, toplu ve anıt mezarlar çıktı

Haydarpaşa Garı'nda kaldırılan peron alanının altından sığınak, toplu mezarlar, anıt mezarlar, sikkeler ve mermer lahit çıktı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul Kadıköy'de bulunan Haydarpaşa Garı'nda gerçekleştirilen kazılarda, kaldırılan peronların altından Helenistik, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait birçok anıt mezar, sığınak ve sikke ortaya çıktı. Çalışmalarda milattan önce 5. yüzyıla tarihlenen sikkelerden biri tabakasında bulundu.

Haydarpaşa Garı'nda 140 bin metrekarelik alanın 68 bin metrekaresindeki kazı çalışmalarında peronlar kaldırıldı. DHA'nın haberine göre kazılarda Helenistik döneme ait bir mezar, çoklu mezar, döküm atölyesi ile peron alanı dışında Osmanlı dönemine ait bir çeşme, Bizans dönemine ait bir ayazma, 2'nci Dünya Savaşı zamanında kurulan bir sığınak bulundu. 20 bin sikke çıkarıldı ve iyi durumda olan ve okunabilen sikke sayısının 12 bin olduğu belirtildi. 

Kazı alanın en eski eseri Helenistik döneme ait yani 3 yüzyılda inşa edilen mezar anıtı olduğu düşünülen bir kalıntı. Kare formuna yakın bir yapıda olan kalıntıda bir de mermer lahit bulunuyor. Bu mezar anıtının hemen yanında ise 5-6 yüzyılda yapıldığı düşünülen temiz su boruları bulunuyor.

Kazılarda çoklu bir mezar daha tespit edildi. Orta Bizans dönemine (10-11. yüzyıllara) ait mezarda 8 kişinin kemikleri bulundu.

Ortaya çıkan 5 bölmeli yapı komplesi içinde sikke ve çanak çömlekler bulundu. Yapı kompleksi 4-5 yüzyıllara tarihleniyor.

Kazılarda Bizans dönemine ait bir de ayazma bulundu. Halen su akan ayazmanın yapısı bloklarla desteklenerek korunuyor.

Kadıköy'de bulunan Halid Ağa Çeşmesinin bir tanesi de gar sahasında bulundu. Osmanlı döneminde 1790 yılında yapılan çeşme, daha sonra 1836'da Adülmecit tarafından tekrar onarıldı.

Kazı alanında uzunluğu 400 metre olan ve 1940'lı yıllarda inşa edilen 2 girişli bir sığınak bulundu. Sığınak 2. Dünya Savaşı sırasında olası bir saldırı durumunda askerlerin korunması için inşa edilmiş. İçerisinde elektrik panoları ve tuvaletlerinde bulunduğu sığınak 2 metre genişliğinde ve 2 metre 40 santim yüksekliğindeki tünellerden oluşuyor.

Haydarpaşı Garı kazıları

Haydarpaşı Garı kazıları

Haydarpaşı Garı kazıları

Haydarpaşı Garı kazıları

"HEDEFİMİZ 2 YIL İÇİNDE TAMAMLAMAK"

DHA'ya konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, "Toplam 140 bin metrekare bir kazı alanı hedefimiz var, bunun 68 binini tamamladık. Arkeolojik kazılarımız devam ediyor. 250'yi bulan işçimiz, 15 arkeoloğun denetiminde ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nün denetiminde koruma kurullarının kararları doğrultusunda çalışıyor. Alanın kazılarına ilişkin 50'den fazla kurul kararı aldık, her adımımızda kurul kararlarıyla yürüyoruz. Bundan sonra sadece Haydarpaşa Garı değil, sadece tren değil, Haydarpaşa Garı ve arkeolojik bir kazı alanı, arkeolojik bir park, endüstriyel miras müzemiz diye 3 fonksiyon olmasını planlıyoruz. Toplam alanımız 475 bin metrekare. İşimiz bittiğinde sadece 75 bin metrekaresi demiryoluyla ilişkili alanlar olsun. Gerisinde açık hava müzesi, kapalı müzeler, sergi alanları ve seyir koridorları olsun. Arkeolojik kazılar ve buranın yeniden ihyası, endüstriyel miras ve arkeolojik park alanı için bugüne kadar 255 milyon lira harcadık. Toplamda 700 milyon lirayı bulacağını öngörüyoruz" dedi Asal, "Bundan sonraki hedefimiz hem bir yandan henüz açılmamış alanlarda arkeolojik kazıları genişletmek ama aynı zamanda kesinleşmiş alanlarda projemizi geliştiriyoruz. Kapalı mekanların, açık hava müzesinin tasarımını devam ettiriyoruz. Hedefimiz 2 yıl içerisinde bunları tamamlamak" dedi.

"KHALKEDON'UN İLK SİKKELERİNDEN BİRİ TESPİT EDİLDİ"

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahim Asal da "Peronun kaldırılmasıyla ortaya çıkan geç Roma, erken Bizans yapısı 4-5. yüzyıla tarihlenen bir yapı kalıntısı var, çok güzel mimari plan veren bir yapı. Bunun hemen bitişiğinde muhtemelen orta Bizans döneminde maden ergitme atölyesi gibi kullanıldığını tahmin ettiğimiz ocaklar tespit ettik. Saray kalıntısı olacağını düşündüğümüz binanın etrafındaki kalıntılar ortaya çıkmaya başladı. Bir mimari bütünlük verip bizim daha çok arkeolojik bilgiye ulaşmamızı sağladı. Şu anda 45 alanda İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü arkeolojik kazı yapıyor. Ama bu kadar sikke, özellikle de geç Roma, erken Bizans sikkesine rastladığımız hiçbir alan yok. Yaklaşık 12 bin civarında şu anda tespitimiz. Bir de sadece sayı değil, verdiği bilgiler de çok önemli. Mesela Khalkedon'un ilk sikkelerinden biri, milattan önce 5. yüzyıla tarihlenen ilk sikkelerinden biri burada kazı sırasında tabakasında tespit edildi. Bu çok önemli bir şey. Daha önceden vardı bu sikkelerden ama bir kazıda ilk kez çıkıyor. Kazıda çıkmasının önemi de tabası ve verdiği bilgiyi artırıyor" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi: Nobel Ödülleri'nde cinsiyet ve etnisite kotası olamaz

SONRAKİ HABER

"Aleyna Ağgül'e otopsi yapılmadı iddiası" Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...