29 Kasım 2020 14:12

Haydarpaşa Dayanışması: Haydarpaşa Garı, restorasyonu bitirilip halka açılmalı

Haydarpaşa Dayanışması, Haydarpaşa Garı’nda çıkan yangının üstünden 10 yıl geçmesine rağmen restorasyonun hâlâ bitirilemediğini vurguladı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Haydarpaşa Garı’nın özensiz ve denetimsiz bakım çalışması sırasında çıkan yangın sonucu büyük hasar görmesinin üstünden on yıl geçti. Haydarpaşa Dayanışması tarafından yapılan açıklamada yangının üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen restorasyonun hâlâ bitirilemediği belirtilerek Haydarpaşa Garı’nın restorasyonunun ve arkeolojik kazılarının bir an önce tamamlanarak halka açılması istendi.

2010 yangınının Haydarpaşa’yı insansız, vapursuz ve trensiz bırakan, onu yalnızlaştıran sürecin somut başlangıcı olduğu ifade edilen açıklamada, “Haydarpaşa Dayanışması bileşenleri TMMOB Mimarlar Odası ve BTS’nin kararlı mücadelesi ve Kadıköy Belediyesinin restorasyon projesine inşaat ruhsatı vermemesi sonucunda Haydarpaşa Garı’na verilen ek işlevler iptal edilerek restorasyon projesi revize edildi. Garın aslına uygun bir şekilde restore edileceği ve gar işleviyle varlığına devam edeceği açıklandı. Günümüzün teknolojik imkanlarının gelişmişliği düşünüldüğünde, demir yolu ulaşımı için hayati önem taşıyan Haydarpaşa’nın restorasyon çalışmasının daha program ve taahhüt edilen süre içinde tamamlanması gerekmez miydi” diye soruldu.

HALKIN DEMİRYOLU İLE ULAŞIM HAKKI ENGELLENİYOR

Restorasyon sürecinin uzamasının, Haydarpaşa Garı’nın esas işlevine dönmesini geciktirdiği gibi halkın demir yolu ile ulaşım hakkını da engellendiği vurgulanan açıklamada, “Haydarpaşa Garı’nın tekrar açılabilmesi için, 2018 yılı başında tren raylarının yenilenmesi sırasında başlayan arkeolojik kazıların bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Ne yazık ki, devam eden restorasyon ve arkeolojik kazılara dair şeffaf ve herkes tarafından erişilebilir bilgilendirme yapılmayıp, farklı açıklamalarla yetinilmektedir” denildi.

Yapılan kentsel planlama çalışmalarında Haydarpaşa Gar ve Limanın demir yolu ve deniz yolu ulaşım işlevinden ayrı bir şekilde düşünülmemesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Haydarpaşa yangını üzerinden 10 yıl geçti. Ve bu 10 yıl boyunca Haydarpaşa Garı’nın ne restorasyonu, ne arkeolojik kazıları, ne de dönüşüm arzusu bitti. Koskoca bir dört yıl, restorasyon için yeterince fazla bir süre değil mi? Bu kadar zaman içinde belki de Haydarpaşa Garı iki defa restore edilebilir ve çoktan hizmete sunulabilirdi. Bizler, Haydarpaşa Dayanışması bileşenleri olarak; Haydarpaşa Garı’nın restorasyonunun ve arkeolojik kazılarının bir an önce tamamlanmasını ve Haydarpaşa Garı’nın her türlü kültürel mirasa saygılı, gar işleviyle bir an önce halka açılmasını bir kez daha talep ediyoruz. Haydarpaşa’nın geleceğini muğlak bırakan veya bırakmaya çalışan bir sürecin hâlâ işlediğini de belirtmek zorundayız. Bu sebeple tüm kent sakinlerini şehrimizin tek merkez garına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Haydarpaşa Garı’nın gar olarak kalabilmesi için mücadelemiz sürecektir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hindistan’da yeni tarım kanununu protesto eden çiftçiler "müzakere" şartını reddeti

SONRAKİ HABER

HDP Gençlik Meclisi üyeleri, gözaltıları ve ajanlık dayatmasını protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...