05 Ekim 2021 16:38

HDP ve CHP'nin barınma sorununa ilişkin verdiği önergeler reddedildi

HDP ve CHP'nin “Türkiye'deki barınma sorununun nedenlerinin araştırılması” amacıyla verdiği Meclis Araştırma Önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Ekran görüntüsü TBMM'nin resmi Youtube hesabından alınmıştır

Paylaş

HDP ve CHP'nin “Türkiye'deki barınma sorununun nedenlerinin araştırılması” amacıyla Meclise verilen Araştırma Önergeleri Genel Kurul’da AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi. Önergenin görüşülmesi sırasında muhalefet ve Cumhur İttifakı arasında öğrencilerin “barınma” sorunu üzerine tartışma yaşandı. Muhalefet partileri, öğrencilerin sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtirken, iktidar ve ortağı “barınma sorunu” olmadığını öne sürdü.

"ÖĞRENCİLER EV BULAMIYOR"

Önerge üzerine söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, pandemiyle beraber eğitim sisteminin iyice çöktüğü ve başlayan yüz yüze eğitimde derinleşen sorunların gün yüzüne çıktığına dikkati çekti. Üniversitelerin açılmasıyla beraber, onlarca üniversiteli öğrencinin "Nerede kalacağım? Nasıl geçineceğim?" sorularıyla baş başa kaldığına dikkat çeken Dağ, “Üniversiteyi kazanan bir öğrenci eğitim ve öğretim hakkını elde ettiği başarıya sevinemiyor bile çünkü öğrenciler yurt bulamıyor; öğrenciler ev bulamıyor; öğrenciler pahalılaşan yaşam koşullarında 650 TL bursla geçinemiyor. Yurtlara yerleşemeyen, ev kiralarının fahiş fiyatlarda olmasından kaynaklı ev kiralama imkânı olmayan onlarca öğrenci bu yıl da sokakta kaldı ve öğrenciler tarikat ve cemaat yurtlarına mahkûm edildi” dedi.

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASINA TEPKİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın öğrencileri “yalan” söylemekle itham etmesini de eleştiren Dağ, “Cumhurbaşkanı öğrencilerin sorunlarını dillendirmek yerine ülkede her şey güllük gülistanlıkmış gibi, öğrencilerin hiçbir sorunu yokmuş gibi açıklamalar yapıp, barınacak yeri olmayan öğrencileri yalan söylemekle suçladı. Neymiş? 2002'de yurt sayısı 200'lerdeymişte 2021'de yurt sayısı 774'e çıkmış. 2002'de burs 45 TL'ymiş de şimdi 650 TL olmuş. Cumhurbaşkanı 2002'deki öğrenci sayısıyla günümüzdeki mevcut üniversiteli öğrenci sayısını biliyor mu acaba? 2002'deki burs ücretinin asgari ücretin yüzde 24,46'sı iken bursun 2021 yılında 650 liraya çıkarılmasına rağmen asgari ücretin yüzde 23'üne denk geldiğini biliyor mu? Öğrencilere verilen bursların ekonomik krizin getirdiği enflasyonla yol parasına dahi yetmediğini biliyor mu, yoksa bilmemezlikten mi geliyor?​” diye sordu.

SEÇİM ZAMANI VAATLERDE BULUNANLAR ŞİMDİ ‘TERÖRİST’ İLAN EDİYOR?

İktidar tarafından 720 bin yurt kapasitesi olduğunun söylendiğini ve başvuruların da 600 bin civarında olduğunu dile getiren Dağ, şöyle devam etti: “Madem kapasite anlatıldığı kadar yüksek o zaman neden öğrencilerin yüzde 60'ı yedeğe alınıyor? Geriye kalan 120 bin kontenjan kimlere ayrılıyor? Sayıları 8 milyonu bulan öğrencilere 720 bin yurt kapasitesinin yeterli olmayacağını hepimiz biliyoruz. Peki, diğer öğrenciler nerede kalacak, nasıl geçinecek? Asgari ücretin 2 bin 800 lira olduğu bir ülkede 1+1 eve 2 bin, 3 bin lira kira parasını kaç öğrenci verebilecek? Yüzlerce öğrenci kalacak yer bulamadığı için üniversiteyi bırakmak zorunda kaldı. Bunlardan haberiniz var mı, yoksa siz kendinizi ve toplumu kandırma çabalarınıza devam mı edeceksiniz? Seçim zamanlarında öğrencilere vaatlerde bulunanlara soruyorum: Öğrenciler ‘Barınamıyoruz’ derken neden onları terörist ilan ediyorsunuz? Çöken ve çökmeye devam eden bu sistemin yükünü neden öğrencilerin omuzlarına yüklüyorsunuz?

KOLTUKLARI GENÇLERE TERK EDİN

Öğrencilerin sorunları ve talepleri açık ve nettir. Kamuya ait yerlerde öğrencilere ücretsiz barınma imkânı sağlansın. KYK'ye bağlı yurtlarda boş kontenjanlar tamamlansın. Kamu veya özel yurtlarda barınma imkânı olmayan öğrencilere kira, elektrik ve su gibi faturalarda destek sağlansın. Öğrencilerin eğitim hakkı engellenmesin. Öğrenciler artık kendilerine dayatılan yoksulluğu, sefaleti kabul etmiyor. Yok sayılan gençler adına buradan bir kez daha sesleniyorum: Bu gidişata izin vermeyeceğiz. Bizleri sokaklara terk edip en temel hakkımızı istediğimiz için gözaltına aldıranlar ve sadece seçim sürecinde bizleri hatırlayanlara söylüyoruz: Karnımız bu vaatlere tok, verdiğiniz sözlere değil yaptığınız icraatlara bakıyoruz. Bizlere adil bir yaşam yaratamıyorsanız koltukları gençlere bırakın ve gidin diyorum.”

İYİ PARTİ: 2002 İLE KARŞILAŞTIRMA KOMİK OLUYOR

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş da “8 milyon 250 bin öğrencimizin yüzde 10'unu bile barındıracak yurt yatak sayımız maalesef ülkemizde yok. Yurt ihtiyaçları karşılanmayan öğrencilerin haklı taleplerini dile getirmek için yaptıkları eylemler ise maalesef ‘terörist’ damgasıyla karşılaştırılıyor ve acı bir tablo ki her konuda olduğu gibi sorumluluk öğrencilerde, sorumluluk talep eden vatandaşlarda. Gençlik ve Spor Bakanlığının yaptığı açıklamalarda kamu yurtlarının yatak kapasitesinin 724 bin olduğu ifade edilmektedir. Özel yurtlarla birlikte 1 milyonu aştığı söylenmektedir. Bütün bu gerçeklerle beraber özellikle Sayın Bakanlığın ve iktidarınızın efendim 2002 yılıyla sürekli karşılaştırma yapmaları gerçekten oldukça artık komik oluyor” şeklinde konuştu.

BANKTA UYUMAK NE ZAMANDAN BERİ SUÇ?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da, AKP’li ve MHP’li milletvekillerine seslenerek, “Bu öğrenci velileri bizi aradığı kadar sizleri de aramıyorlar mı? Ya, genel başkanlarınıza bir söyleyin Allah rızası için; ‘Bunlar bizi de arıyor, bu öğrencilerin yurt sorunu var’ deyin. Siz niye bunu söylemiyorsunuz? Söylemediğiniz için yarın nasıl bu halkın karşısına gideceksiniz. Mesela, ‘Yurt sorunu yok’ diyor. Peki, Mardin'de Kredi ve Yurtlar Kurumunun yurdu var mı? Yok. Var mı? Orada 1 tane özel yurt var arkadaşlar, onu da AKP Mardin İl Başkanı kiraya vermiş Kredi ve Yurtlar Kurumuna. Devlet niye yapmıyor arkadaş? Öğrenciler ne istiyor? Öğrenciler, bir: ‘Geçinemiyoruz’ diyorlar. İki: ‘Barınamıyoruz’ diyorlar. Üç: ‘Bunun için biz parklardayız’ diyorlar, ‘Banklardayız’ diyorlar, ‘Sokaklardayız’ diyorlar.Arkadaş, ne zamandan beri Türk Ceza Kanunu'na göre bankta uyumak suç oldu? Ne zamandan beri sokakta oturmak suç oldu?​” diye sordu.

"UYUŞTURUCU SATICILARI YERİNE ÖĞRENCİLER GÖZALTINA ALINIYOR"

Sokakta uyuşturucu satıcıları yerine “barınamıyoruz” diyen öğrencilerin gözaltına alındığını dikkati çeken Tanal, “Öğrenciler ne istiyor? Barışçıl bir şekilde demokratik haklarını kullanıyorlar. Ucuz konut istiyorlar barınmak için, burslarının artırılmasını istiyorlar, yurt sayısının artırılmasını istiyorlar, artırılan üniversite kontenjanıyla birlikte yurtların da artırılmasını istiyorlar. Öneri mi istiyorsunuz? Öneri vereyim size: Arkadaş, üniversiteler açılırken, ruhsat verildiği zaman yurt sorununu halletmeyen üniversiteye siz ruhsat vermeyin. Dünya böyle halletmiş, siz niye yapmıyorsunuz? Bizi niye dinlemiyorsunuz, burnunuzun dikine gidiyorsunuz? Bakın, hukukçu arkadaşlarımız da burada. Gözaltına aldıkları tüm araçlarda MOBESE araçları var. O kamera kayıtları gözaltına alınan öğrenciler araca sokulduğu zaman oradan çıkarılıyor, kayıt dışı yapılıyor. Yazıktır, günahtır, bu öğrencileri düşmanlaştırmayın. Bizim çocuklarımız, bizim evlatlarımız” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLER ‘TERÖR ÖRGÜTÜ’ MENSUBU YAPILDI

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, muhalefetin eleştirilerini kabul etmeyerek, yurt sorununa dair çalışmaları olduğunu öne sürdü. İçişleri Bakan Yardımcısının açıklamalarına atıf yapan Bülbül, öğrencilerin sorunlarının istismar olduğunu iddia etti. Bülbül, “Bu noktada, bu gösterilere katılanlarla ilgili daha geçen gün İçişleri Bakan Yardımcımızın birtakım beyanları olmuştu; burada gözaltına alınan veyahut da hakkında işlem yapılanlarla alakalı olarak öğrenci olmadıkları veyahut da farklı birtakım terör iltisaklarının olduğu noktasındaki tespitlerini de dikkate almak gerektiğini, bunun bu şekilde bir kötüye kullanmaya, istismara zemin hazırlamaması gerektiğini ifade etmek istiyoruz” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öğrencilere “terörist” demediğini söyleyerek, eylemlere katılan öğrencileri ise direk “terör örgütü mensubu” diyerek, terörist ilan etti. Akbaşoğlu’nun sözleri şöyle: “Sayın Cumhurbaşkanımız hiçbir öğrenciye ‘terörist’ dememiştir, öğrencileri istismar etmek için öğrenci olaylarına karışan terör örgütü mensubu teröristlere ‘terörist’ demiştir, ikisi farklı şeylerdir; hiç kimse hakikatleri çarpıtmasın.”

ÖZEL: SESİNİ ÇIKARAN TERÖRİST OLUYOR

Söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise öğrencilerin hedef alınmasını “Biz bu filmi daha önce gördük, Boğaziçi’nde öğrenciler eylem yaparken rektöre karşı direnirken aynı muhterem beyefendi, İçişleri Bakanı ve sizler, hepiniz çıktınız, dediniz ki: ‘Bunların terör örgütleriyle irtibatı var, iltisakı var.’ Hatta şimdi siz ileri gidiyorsunuz mensubiyetten bahsediyorsunuz. Bütün davalara gittik, 540 gözaltıdan 1 kişinin bile irtibatı mahkemede ispatlanmadı. Hatta hatta soruşturma aşamasında polisin istihbarat raporu bile 540 gözaltından mahkemeye intikal etmedi, küllü yalandı, yine yalan. Sıkışınca sesini çıkaran terörist” sözleriyle tepki gösterdi.

"HER HAK TALEP EDENE 'TERÖRİST' YAFTASI YAPIŞTIRILIYOR"

Söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, “AKP Genel Başkanı açıkça şunu söyledi: ‘Bunlar teröristtir.’ Hatta ‘Rektörün arabasının üzerinde tepinenler’ diye tarif etti. Şundan vazgeçsin iktidar grubu, her muhalefet edene, her hak talep edene ‘terörist’ yaftası yapıştırdıklarını sağır sultan bile duydu. Bunlar öğrenci, eğitim ve öğretim hakları kısıtlanıyor, barınma sorunları var ve haftalardır ‘Biz ev bulamıyoruz, kiralar yüksek, yurtlarda yer yok’ diye isyan ediyorlar. Biz bu öğrencilerin bu şekilde terörize edilmesini şiddetle reddediyoruz” dedi.

Önerge üzerine yapılan konuşmalar ardından HDP’nin “Türkiye'deki barınma sorununun nedenlerinin araştırılması” amacıyla verdiği Meclis Araştırma Önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. 

CHP VE İYİ PARTİ'NİN GRUP ÖNERİLERİ DE KABUL EDİLMEDİ

CHP'nin "üniversitelerdeki yurt sorunu" hakkında Meclis araştırma önergesinin bugün ele alınmasına dair grup önerisi ve İYİ Parti'nin "mültecilerin ve geçici koruma sahiplerinin ülkelerine güvenle geri gönderilmesi"ne ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesine dair grup önerisi de kabul edilmedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 29 bin 802 Kovid-19 vakası, 228 can kaybı (5 Ekim 2021)

SONRAKİ HABER

Halterci Ezgi Kılıç, Dünya Yıldızlar Halter Şampiyonası'nda 3 altın madalya kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...