30 Eylül 2021 14:32

Gülsüm ve Sami Elvan'a "cumhurbaşkanına hakaretten" dava

Polisin attığı gaz fişeğiyle yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve baba Sami Elvan’a sarf ettikleri sözler nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dava açıldı.

Sami Elvan ve Gülsüm Elvan | Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

Paylaş

Gezi direnişi sırasında Okmeydanı'nda ekmek almaya giderken polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve baba Sami Elvan’a “Cumhurbaşkanına hakaret” etmekten dava açıldı. Anne ve baba Elvan’ın oğulları Elvan’ın öldürülmesine ilişkin süren dava duruşmaları öncesi ve sonrasında yaptıkları açıklamalar suç gerekçesi sayıldı. Anne ve baba Elvan'ın sarf ettiği sözler nedeniyle haklarında açılan soruşturmalar birleştirilerek, davaya dönüştü.

Davanın ilk duruşması 20 Ocak Çağlayan’da bulunan İstanbul 43’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Medyascope’un haberine göre; Sami Elvan’ın 23 Eylül 2020’de, Gülsüm Elvan ve Sami Elvan’ın 29 Ocak 2021’de İstanbul-Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde önünde yaptıkları açıklamaları nedeniyle soruşturma açıldı. Hazırlanan iddianame ilgili mahkeme tarafından kabul edilerek davaya dönüştü.

"EMRİ BEN VERDİM" DEMİŞTİ

23 Eylül 2020’de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gezi eylemlerine yönelik polisin tutumu ile ilgili "Emri ben verdim" sözlerini hatırlatan baba Elvan, çocuğunun ölümünde tetikçinin polisler, sorumlunun Erdoğan olduğunu ifade etmişti. Savcı iddianamede, “Sizden ala terörist mi var?​” cümlesindeki “terörist” ifadesi ile “Açık ve net konuşuyorum, altını kalın çizgilerle çizerek, benim çocuğumun katili Recep Tayyip Erdoğan’dır” cümlelerinin ‘hakaret içerikli söylemler’ olduğunu öne sürdü.

GÜLSÜM ELVAN’A DA DAVA

29 Ocak 2021’deki konuşmasında Erdoğan’ın 2014’te bir mitingde kendisini yuhalatmasını eleştiren anne Gülsüm Elvan’ın “Daha 14 yaşındaydı, vurduğunuzda 14 yaşındaydı. Çocuğum kendi başına bile banyo yapamazken ben ona yaptırıyordum. Terörist oldu. Sizden ala terörist mi var? Ben çocuğumu istiyorum Recep Tayyip Erdoğan, emir vererek benden aldığın gibi ver çocuğumu, ben çocuğumu istiyorum” şeklindeki ifadeleri de aynı suçlama kapsamına alındı.

NE OLMUŞTU?

Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar 18 Haziran’da açıklanmıştı. Mahkeme, sanık polis hakkında kasten öldürme suçundan verdiği müebbet hapis cezasını, suçun olası kasıtla işlendiği gerekçesiyle 20 yıl hapis olarak belirleyip, yaptığı indirim sonucu 16 yıl 8 ay hapis cezası ve yurtdışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol uygulanmasına karar vermişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Akşener: Putin görüşmesinde ne olduğunu sadece Sayın Erdoğan biliyor, bu doğru değil

SONRAKİ HABER

20 yılla yargılanan Gazeteci Abdurrahman Gök'e mahkemeden suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...