26 Eylül 2021 11:50

Fransa’da emek cephesi hareketli, pek çok sektörde grev ve eylemler var

Geçtiğimiz hafta Fransa’da savunma sanayi işçilerinden eğitimcilere, sağlıkçılardan gıda işçilerine birçok sektörden işçi ve emekçi çalışma koşullarının iyileştirilmesi için greve çıktı, eylem yaptı.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Kıvanç DEMİR
Strasburg

Fransa’da işçi ve emekçiler cephesinde hareketli günler yaşanıyor. Geçtiğimiz hafta savunma sanayi işçilerinden eğitimcilere, sağlıkçılardan gıda işçilerine birçok sektörden işçi ve emekçi çalışma koşullarının iyileştirilmesi için greve çıktı, eylem yaptı.

DENİZALTI ÜRETEN İŞÇİLERDEN EYLEM

Fransa’da Macron hükümeti Avustralya ile denizaltı üretimi anlaşmasının bozulması nedeniyle uluslararası kriz yaratırken o denizaltıları üreten işçiler Paris’te çalışma koşullarının düzeltilmesi için eylem yaptı. Denizaltı üretimi yapan Naval Groupe’a bağlı çalışan işçiler başkent Paris’te eylem gerçekleştirdi. Şirketin 12 şehirdeki fabrikalarından Paris’e gelen 400’e yakın CGT (Genel İş Konfederasyonu) üyesi işçi, ücretlerin arttırılması ve “13. Aylık” talep ettiler.

İşçiler ve sendikacılar, fabrikaların Avustralya dışında birçok başka müşterisi olduğunu belirtiyor. Fransa ve Avustralya arasındaki 56 milyar avroluk denizaltı siparişinin iptalinin üretimi olumsuz etkilemediğini belirten işçiler, asıl olarak işverenin 12 yıldır dondurulmuş ücretlere zam ve 13. aylık verilmesi gerektiğini söylüyorlar.

2020 yılında 3,3 milyar avroluk cirosu olan şirketin kârın yüzde 62’sini hissedarlarına dağıttığı ifade edilirken “Hissedarlara değil emeği ile geçinen fabrika işçilerine iyileştirme” sloganı öne çıkıyor.

Fransız savunma sanayinin önemli aktörlerinden olan Naval Groupe’un hisselerinin yüzde 62,49’u Fransız devletine ve yüzde 35’i ise Thales tekeline ait. 2020’de 18 ülkede faaliyetlerini yürüten firmanın aynı yılın verilerine göre toplamda 15 bin 792 işçisi bulunuyor. Şirket, denizaltı ve savaş gemileri üretimi alanında çalışmalarını sürdürüyor.

EVLERE HİZMET GÖTÜREN SAĞLIKÇILAR ÜLKE ÇAPINDA SOKAĞA ÇIKTI

Evlere sağlık hizmetini götüren kamu ve özel sektörde çalışan sağlık emekçileri Paris’te bulunan Sağlık Bakanlığı binası başta olmak üzere Lyon, Nice, Montpellier gibi birçok şehirde eylem yaptı.

Bu sektörde çalışan 700 binin üzerindeki emekçinin çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Sloganları ve talepleri ise maaşların yükseltilmesi, iş koşullarının iyileştirilmesi ve mesleklerinin tanınması.

GIDA İŞÇİLERİNDEN GREV VE EYLEMLER

Sandviç ve yemek üretimi yapan Bergams fabrika işçileri greve çıktı. Paris’in Essone bölgesinde bulunan Bergams fabrikası işçileri 1 haftadır grevlerini sürdürüyor. CGT-FO-Solidaires-CFTC sendikalarına üye olan işçilerin grevinin nedeni ise maaşların düşmesi ve çalışma sürelerinin artması. İşçiler, 2020 yılında imzalanan APC-Kolektif Performans Sözleşmesi’nin sağlık krizi sürecinde tehlikede olan iş bölümlerini garanti altına alması gerekirken tersi bir durumla karşı karşıya oldukları ifade ediyorlar.

Grevde olan bir işçi “Direnişteyiz, çünkü artık bu kötü gidişata bir dur dememiz gerekiyor, aynı ücretle mesai saatlerimiz haftalık 35’ten 37,5’a çıkarıldı. Bu koşullardan yorulduk ve sıkıldık, profesyonel iş yaşamımızı olumsuz etkilemeye başladı” ifadelerini kullanıyor. Özellikle, düşük maaş ve fazla saat yaparak bazı işçilerin aylık 800 avroya kadar kayıplarının olduğu vurgulanıyor.

Grevdeki işçiler ve sendika temsilcileri Kolektif Performans Sözleşmelerinin yeniden düzenlenmesi için maaşların yükseltilmesi, saatlerin düşürülmesi ve iş koşullarının işçinin sağlığı için yeniden organize edilmesini talep ediyorlar.

Öte yandan Knorr işçileri de fabrikalarının kapanmasına karşı eylemlerini sürdürüyor. Alsace bölgesinin Duppigheim şehrinde uzun zamandır faaliyetlerini sürdüren Knorr fabrikası gıda ürünleri üretiyor. Bünyesinde ise 261 işçi bulunduruyor. Şirket yöneticilerinin 6 ay önce fabrikanın kapanacağını duyurması üzerine işçilerin neredeyse tamamı haftalardır hem fabrikada hem de Strasbourg kentinde gerçekleştirdikleri grev, yürüyüş ve mitinglerle seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

Son olarak 23 Eylül’de Strasbourg merkezinin farklı yerlerinden devasa pankartlar açtılar, işyerlerinin başka bir ülkeye kaydırılmaması, işlerine geri devam etmeleri ve yerel/ulusal çapta devlet yetkililerin bir an önce adım atmasını istiyorlar.

Knorr işçisi ve Ekonomik Sosyal Komite Üyesi Kamel Hellal, “Duppigheim’deki fabrikamızın faaliyetini sürdürmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Alternatif var, devlet sorumluluğunu yerine getirmeli” dedi.

SORBONNE ÜNİVERSİTESİ TEMİZLİK İŞÇİLERİ GREVDE

Fransa’nın en tanınmış üniversitelerinden Sorbonne’da taşeron firmaya bağlı 130 temizlik işçisi insanca çalışma koşulları ve ek işe alımları talep etmek için bir haftadır grevde.

Üniversitenin Paris Pierre-et-Marie-Curie kampüsü temizlik işçileri, Cgt-Solidaires ve SNCS-FSU sendikalarının desteğiyle eylemlerini sürdürüyor. Sendikalar ise, çalışanların koşullarının insanlık dışı olduğunu ifade ediyor. Öğrenci, öğretim üyesi ve sol siyasi partiler de eylemi desteklediklerini açıkladılar.

Bir sendika temsilcisi olan Grégoire Nadin, “Arc en Ciel” (Gökkuşağı) adlı taşeron firmanın önceden kısa vadeli sözleşme ile aldığı 30 işçinin işine son verdiğine vurgu yapıyor. Bazı çalışanların 4 saatte 140 tuvalet temizlemek zorunda bırakıldığına dikkat çekiyor. Kimi işçilerin maaş bordrosundaki sosyal kesintilerinin işveren tarafından tam yatırılmadığı ve birçoğunun uzak yerlerden çalışmaya gelmesine rağmen işverenin çalışma saatlerini ikiye bölerek 3,5 sabah ve 3,5 saat öğleden sonra farklı zamanlara yaydığı ifade ediliyor.

Temiz işçileri öfkeli ve bir an önce çalışma koşullarının düzeltilmesi ve maaşlarının artırılması talebi için grev ve eylemlerine haklarını alana kadar mücadele edeceklerini belirtiyorlar.

BİNLERCE EĞİTİM EMEKÇİSİ GREVDE

Fransa’da 23 Eylül’de CGT, FSU, FO ve SUD sendikal merkezlerine bağlı eğitim sendikalarının örgütlediği greve binlerce öğretmen katıldı. Başta Paris olmak üzere Marseille, Lyon, Bordeaux, Lille, Strasbourg gibi birçok şehirde ve bölgelerde eylemler gerçekleşti.

Sendikalar ve eğitim emekçileri, acil bir planla maaşların arttırılması, yeni öğretmen istihdamı sağlanması, özellikle sağlık krizi önlemlerindeki yetersizliklerin giderilmesini istiyorlar.

Okullarda yeterli hemşire, doktoru, iş hekimi ya da sosyal sorunlarla başa çıkmak için yeterli uzmanın bulunmadığı ifade edilirken, eğitimcilerin ve okullardaki sıkıntıların acil çözümü Cumharbaşkanı Emmanuel Macron ve Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer’den talep edildi.

Eğitim bakanlığına göre greve katılanların yüzde 3,96’sı ilkokul, yüzde 6,19’u ise ortaokul ve lisedeki eğitimciler. Sendikalara göre ise bu oran yüzde 15 ilkokul, yüzde 32 ise lise-ortaokul şeklinde.

Paris’te ortaokul ve liselerde örgütlü SNES-FSU Sendikası Genel Sekreteri Sophie Vénéritay’a göre, kendi bulundukları bölgede greve katılım oranını yüzde 32 oldu.

ÖNCEKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Müzakere ve diyalog istiyoruz

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Akdeniz: İki seçenek de 'bekleyin' diyor, biz 'harekete geçin' diyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...