24 Eylül 2021 11:23

Denizli Tabip Odası, hastaya 5 dakika düzenlemenin iptalini istedi

Denizli Tabip Odası, muayene süresinin 5 dakikaya düşürülmesine karşı basın açıklaması yapıp düzenlemenin bir an önce iptal edilmesini istedi.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Reklam

Denizli Tabip Odası, Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki (MHRS) randevu aralıklarının 5 dakikaya düşürülmesine yayımladığı açıklamayla tepki gösterdi.

Pandeminin 18. ayına gelindiği hatırlatılan açıklamada sürecin iyi yönetilemediğini belirterek, hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi istendi.

Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay, "Geçtiğimiz 18 ay boyunca tüm sağlık çalışanları her zamankinden fazla yorulmuş, tükenme noktasına gelmiştir. Her anlamda yıpratıcı bu sürecin sağlık çalışanları tarafından daha fazla tolere edilebilmesi mümkün değildir" dedi.

Çalışma saatlerinin azaltılarak 6 saate indirilmesi, dinlenme sürelerinin yeterli bir şekilde ayarlanması, dinlenme mekanlarının pandemiye göre yapılandırılması ve kişisel koruyucu ekipmanlarının eksiksiz sağlanması gerektiğini belirten Erbay, "Hasta poliklinik randevularının MHRS üzerinden 5 dakikada bir olacak şekilde açılması talimatı verilerek günlük poliklinik sayılarının yaklaşık 90 hastaya bakılacak şekilde planlandığı tespit edilmiştir" diye belirtti. Erbay, DSÖ'nün hastaya ayrılması gereken sürenin en az 15-20 dakika olması tavsiyesini hatırlattı.

"TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN HEKİMLERİN FİZİKSEL VE RUHSAL SAĞLIĞI KORUNMALI"

Hızlı hasta bakmanın hekimi hata yapmaya sevkedeceği uyarısında bulunan Erbay, şöyle devam etti:

"Bu uygulamayla birlikte doğabilecek aksamalar hasta hekim arası barışı bozacak, dolayısıyla sağlıkta şiddeti daha da körükleyecektir. Bu olumsuz düzenlemeler hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarının çalışma şevkini iyice kırmaktadır. Pandemi yorgunluğunun üzerine binen kötü çalışma koşulları, emeğe karşılık gelmeyen ücretler, hekimlerde değersizleştirilme algısını pekiştirmektedir. Son yıllarda hekimlik işgücü, sağlıkta dönüşüm süreci ile iyice ucuzlaştırılmış olup hekimler performansa dayalı çalışma sistemiyle, devlet ya da özel sektörde adeta kölelik düzenine zorlanmaktadırlar. Bu sebeple hekim istifaları ve emeklilik taleplerinin hızla arttığı bilinmektedir. Toplum sağlığı açısından bir bütünün unsurları olan hekimlerin ve diğer tüm  sağlık çalışanlarının fiziki ve ruhsal sağlığının korunması çok önemlidir" dedi.

Erbay son olarak, yetkililerden toplum ve insan sağlığını gözardı eden MHRS popülist düzenlemesinden bir an önce vazgeçmelerini, emeğe karşılık gelen hakedişlerin verilmesini talep etti. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam