24 Eylül 2021 00:28

Kayseri'den bir metal işçisi: İşçi sınıfının birliğinin önemini iyi kavramalıyız

“Üçüncü seçenek çıkışı beni çok etkiledi. Çünkü işçiler iki ittifak arasına sıkıştırılmıştı. İşçilerin etrafında bir ittifak çağrınızın çok yerinde olduğunu söyleyebilirim.”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

EMEP üyesi bir metal işçisi
Kayseri

Merhaba, sizlerle geçtiğimiz pazar günü ilimiz Kayseri’de Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile yapılan etkinlikler kapsamında işçi arkadaşların Emek Partisine dair görüşlerini yansıtmak istedim. Öncelikle Genel Başkanla yapılan söyleşiye işçi katılımının iyi olduğundan söz edebilirim. “Türkiye Nereye gidiyor? Günümüz ihtiyaçları ve çözüm önerilerimiz ne olacak?​” konulu panelde işçilerin, Genel Başkanın ve partinin söylemlerinden etkilendiğini söylemek mümkün. Bir metal işçisi durumu şöyle açıklıyor: “Her parti kendini ön plana çıkarıyor. Biz hallederiz diyor. Ama Emek Partisi, işçi ve emekçiler diyor. Doğru tutum bu diye düşünüyorum.”

Partinin daha da güçlenmesi gerektiğini söyleyen bir tekstil işçisi ise “Fabrikalarda faaliyet sürdüren tek parti olduğunu her yerde söylüyorum. Ama yetmez. Genel Başkan birlik olmaktan, ortak güçlerin bir araya gelmesinden bahsetti. Gücümüzün farkında olmak gerek. Bu gücü açığa çıkarmalıyız” diye konuştu. 

Panele katılan ve öne çıkan konuşmasıyla dikkat çeken, yıllardır çeşitli iş kollarında işçilik yapan metal işçisinin değerlendirmesi ise “Üçüncü seçenek çıkışınız beni çok etkiledi. Çünkü işçiler iki ittifak arasına sıkıştırılmıştı. İşçilerin etrafında bir ittifak çağrınızın çok yerinde olduğunu söyleyebilirim. Bu memlekette işçiler olmadan, işçinin siyaset sahnesine çıkmadan düzlüğe çıkacağına inanmıyorum. Herkesin bulunduğu alanda, yarından itibaren başlayarak, sürekli işçi sınıfının etrafında nasıl birleşileceğini anlatması gerekir diye düşünüyorum. Emek Partisi de bu işe öncülük edecek, daha çok çalışacak. Başka türlüsü mümkün değildir” şeklinde oldu.

İşçilerin Emek Partisine dair görüşleri ve önerileri paylaştıklarımdır. Fakat ben de Emek Partisi üyesi bir işçi olarak partimizin çalışmalarının ve planlarının uzun vadede işçi sınıfı ve emekçileri örgütlemeye yönelik adımlarında daha çok çalışmamız gerektiğini buradan bir kez daha ifade edeyim. Buradan tüm işçilere de şu çağrıyı yapmak istiyorum. Biz işçiler kendi sınıfımız için siyaset sahnesine çıkmadığımız müddetçe burjuva partilerinin biri gider biri gelir. Gelen gideni aratır. Biz işçiler kendi sınıf partimizde örgütlenirsek meseleyi kökten çözeriz.


EMEK PARTİSİNİ DAHA YAKINDAN TAKİP ETMELİYİM

İşsiz bir genç
Kayseri

Merhaba, ben 19 yaşında bir gencim. Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz’in 19 Eylül Pazar günü Kayseri’de katıldığı panelde bulundum ve izlenimlerimi paylaşmak istedim. Akdeniz öncelikle Afgan Mülteci Derneğine konuk olup oradan son durum hakkında bilgi aldığını söyledi. İşçilerin ve gençlerin anlattıklarını can kulağıyla dinlemesi ve cevaplarını düşündüğümüzde bu panel bende Ercüment Akdeniz’i ve Emek Partisini daha yakından takip etmem gerektiği izlenimini uyandırdı. Umarım başka panellerde kendisiyle konuşma fırsatını daha çok yakalayabilirim. Kendisine kendi adıma ve panel alanında bulunan herkes adına çok teşekkür ederim.


HER ALANDA ÖRGÜTLÜ, DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLALIM

Temel lise öğrencisi
Kayseri

Türkiye’nin ve işçilerin emekçilerin savrulduğu bilinmezliği ve Emek Partisinin çözüm önerilerinin tartışıldığı panelde eski fen lisesi öğrencisi olarak önceden yaşadığımız dertleri ifade ettim. Zorunlu olarak özel okul batağına itildiğimizden, kantin fiyatlarından tutun gereksiz şekilde pahalı okul kıyafetlerine kadar neredeyse bir liseli için dert olabilecek bütün konuları sıraladım. Sonrasında kritik olduğunu düşündüğüm şu soruyu sordum: Bu kadar sıkıntısı olmasına rağmen öğrenci ve gençler neden örgütlü yaşamdan bu denli uzaklar? Bunun çözümü için Emek Partisi ve Emek Gençliği neler öneriyor?

Başta sormak hususunda tereddüt etsem de gerçekten cevabını bilmediğim bir soruydu. Genel Başkanın ifadesinden de anladığım kadarıyla çok doğru bir soru sormuştum. Cevabı üzerinden bir çıkarım da yapmak isterim. Aldığım yanıt “Bölgesel ve her alanda örgütler kurulmalıdır. Örgütlerin veya içinde bulunan kişilerin ideolojisi fark etmeden örgütlü hareket edilmelidir. Bunlar bir basketbol kulübü olabilir, bir edebiyat kulübü olabilir. Bunların hepsi bir yana bir sosyal medya grubu kurmak bile buna örnek gösterilebilir. Bu, örgütlü hayattan kaçınan gençleri ve öğrencileri bu şekilde örgütlü dayanışma içinde olmanın önemini ortaya koymuş olacaktır. Yurt dışında yaşama duygusu ile tozpembe hayalleri bir köşeye bırakmalı gençler. Önemli olan memleketi değiştirmektir” şeklinde oldu.

Tüm sıra arkadaşlarıma sesleniyorum. Her alanda örgütlü bir dayanışma içinde olalım. Örgütlü olalım ki bugün eğitim hakkımıza göz dikenler yaşama hakkımıza göz dikmeye cesaret edemesinler.


ÇÖZÜM BİR ARAYA GELMEKTEN GEÇİYOR

Meslek lisesi öğrencisi
Kayseri

Ben Kayseri’de bir meslek lisesi öğrencisiyim. Bugün bizlerin staj sömürüsü sorunundan, okul için gerekli malzemelerin zamlanmasına kadar birçok sorunumuz var. Ben de bu sorunlara karşı Emek Gençliğinde örgütlü mücadele ediyorum. Geçtiğimiz günlerde ise Kayseri’ye Emek Partisi Genel Başkanı geldi ve bir söyleşi düzenlendi. Burada ülkenin içinden geçtiği süreçte her alanda yaşanan sorunların nasıl çözümleri olacağı konuşuldu. Bu noktada yalnızca meslek liselilerin değil toplamda eğitim alanında yaşanan tüm sorunların çözümü aslında kendi bulunduğumuz alanlarda bir araya gelmekten geçiyor.

ÖNCEKİ HABER

TCDD’de arazilere değer biçiliyor

SONRAKİ HABER

Hacettepe Üniversitesi Kuir Araştırmaları Topluluğu engellemelere rağmen stant açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...