23 Eylül 2021 10:18
Son Güncellenme Tarihi: 23 Eylül 2021 17:02

30 günlük bebeğe yanlışlıkla Biontech aşısı yapılmış! | Ailenin avukatı olayı doğruladı

Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün 1 aylık bebeğe yanlış aşı uygulandığına yönelik sözleri üzerine ailenin avukatına ulaştık. Olayı doğrulayan Av. Dilek Güzel, kusuru olan herkesin cezalandırılmasını istedi.

Pfizer/BioNTech'in Kovid-19 aşısı | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Dün bir televizyon kanalında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün bebeklere bile yanlışlıkla Kovid-19 aşısı yapıldığı ve hiçbir yan etkisinin olmadığı yönündeki sözleri yoğun tartışma yarattı.

Prof. Dr. Kurugöl'ün açıklamalarının yayılması üzerine aşı karşıtları küçük yaştaki çocukların denek olarak kullanıldığını ileri sürerek Sağlık Bakanı'nın istifasını isteyen kampanya başlatırken, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonundan ise "böyle bir şey yok" açıklaması geldi.

Kurugöl'ün sözlerinde bahsettiği bebeğin ailesinin avukatı, İzmir Barosu avukatlarından Dilek Güzel’e ulaştık. Av. Dilek Güzel,  konuyla ilgili yasal sürecin başlatıldığını söyledi. Av. Güzel, bebeğin babasını uzun zamandır tanıdığını ve babanın aşının yapıldığı akşam kendisine ulaştığını, çok üzgün ve telaşlı olduğunu,  bebeklerini 30. gün aşısını (Hepatit B aşısı) yapılması için 1 Temmuz tarihinde mahalledeki Aile Hekimliğine götürüldüklerini, burada bir hemşirenin çocuğa aşı yaptığını, aynı gün öğle saatlerinde ailenin evine gelinerek bebeğe Hepatit B aşısı yerine yanlışlıkla Biontech (Cov-19 aşısı) uygulandığının söylendiğini aktardı” diyen Güzel, devamında: "Tabii aile çok tepki gösteriyor bu duruma. Bebek hemen Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Acil Servisine götürülüyor. Doktorlar dünyada otuz günlük bir bebeğe ilk defa Biontech-Cov-19 aşısının uygulandığını, aşının etkilerini bilemediklerini, bebeğin bir süre gözetim altında olması gerektiğini söylemişler. Bebeğin Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon bölümüne yatışı yapıldı" dedi.

BEBEK HASTANEDE BİR HAFTA GÖZLEM ALTINDA KALDI

Bebeğin Ege Üniversitesi Hastanesi enfeksiyon bölümü izolasyon odasında bir hafta gözlem altında kaldığını aktaran Güzel, "bebeğin hastaneden çıkışı yapılıktan sonra da, aşının bebeğe olası yan etkileri ile ilgili çocuk kardiyoloji, çocuk enfeksiyon ve çocuk kulak-burun-boğaz bölümlerinde takibi yapılmıştır. Bu kontrollerin ne kadar süreceği, aşıdan kaynaklı kalıcı bir sorun yaşanıp yaşanmayacağının belli olmadığı müvekkillerime söylenmektedir" dedi.

AİLENİN YAŞAMI KABUSA DÖNDÜ

Ailenin bu süreçte bebeğin yaşamı ve sağlığı  için ciddi korkular yaşadığını belirten Güzel, "söz konusu aşı uygulaması nedeniyle bebeklerini kaybetme, bebeklerinin yaşaması halinde bebeklerine enjekte edilen Covid aşısının bebeklerinde kalıcı rahatsızlık oluşturacağı  endişe ve korkusu ile  yaşamları adeta kabusa döndü. Aile, il sağlık müdürlüğü görevlilerinin hastanede kendilerini ziyaret ettiklerini, böyle bir hatanın yapılmaması gerektiğini, ilgililer hakkında gerekeni yapacaklarını söylemişlerse de, bugüne kadar nasıl bir işlem yapıldığı hususunda bir bilgi verilmemiştir" dedi.

TÜM KUSURU OLANLAR CEZALANDIRILMALI

Aşı uygulamasının bir tıbbi müdahale olduğunu ve “tıbbi standart” olarak adlandırılan meslek kurallarına uygun olarak, gerekli özen gösterilerek yapılması gerektiğini vurgulayan Güzel, "Henüz 30 günlük bebeğe Hepatit aşısı yerine Covid 19/Biontech aşısı yapılmıştır. Gerek Bakanlık, gerekse İl sağlık Müdürlüğü yetkililerinin ve tespit edilecek diğer ilgililerin, aşıların sağlıklı ve güvenli ortamlarda yapılması için yeterli organizasyon yapmadıkları, uygun mekan, araç ve gereç, hizmetin özelliğine uygun olarak seçilmiş ve yetişmiş, özenli personel sağlamadıkları, kontrol ve denetim yükümlülüklerini yerine getirmedikleri ve bu nedenlerle de kusurlu oldukları ve  eylemlerinden dolayı onların da cezalandırılmaları gerektiği açıktır" dedi.

Dün henüz 30 günlük, 6 aylık bebeklere yanlışlıkla Biontech aşıları yapıldığı haberlerinin basına yansıdığını belirten Güzel, "Bu husus Bakanlık yetkililerinin bebek aşı programına gerekli özen ve ilgiyi göstermediklerini, görevi ihmal suretiyle bebeklerin yanlış aşılanmalarına yol açtıklarını göstermektedir. Her iki aşının yapısı, kutusu çok farklı olduğu gibi, yetişkinlere dahi onam formları ile yapılan Kovid-19 aşısının bebeğe yapılması kabul edilemez nitelikte olup, sorumlularının yargılanması gerekmektedir. Hukuki süreç başlatılmıştır" dedi. 

AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ YALANLADI AMA

Öte yandan Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün bir televizyon programında söylediği sözler sonrasında, sosyal medyadan yayılan tepkiler sonrası Ali Hekimleri Dernekleri Federasyonu iddiaları yalanlarken, sözleriyle tartışmayı başlatan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl ise tek bir vakadan söz ettiğini ve sözlerinin yanlış anlaşıldığını ileri sürdü.  Kurugöl ayrıca olayın İzmir'de olmadığını iddia etti. Sağlık Bakanlığı ise konuya dair soruşturma başlatıldığını açıkladı. Prof. Dr. Zafer Kurugöl’ün bebeklere yanlış aşılar yapıldığına ilişkin iddialarının "kabul edilemez" olduğunun ifade edildiği bakanlık açıklamasında; "Mevcut aşı güvenliği alt yapımızın bu tür iddiaları haklı çıkarması mümkün değildir. İddianın kaynağı hakkında Bakanlığımızca soruşturma başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.

AİLE AŞI KARŞITLARINA DA TEPKİLİ

Av. Güzel, “Müvekkillerim sürecin başından itibaren, toplumsal ve bireysel bağışıklık için aşılamanın önemli olduğunu düşünen, kendileri de Kovid aşılarını olmuş kişilerdir. Bu durumun aşı karşıtlığı propagandası olarak kullanılmasını da, bazı kişi ve kurumlarca yalanlanmasını da kabul etmiyoruz. 30 günlük bebeğe aşı takviminde bulunmayan herhangi bir aşının yapılması, her insana yanlış tıbbi müdahalede bulunulması ilgili doktor, hemşire, ve denetim-kontrol-organizasyon sorumluluğu bulunan yetkililerin sorumluluğunu doğurmaktadır.  Müvekkillerimin bebeklerine de İzmir’deki bir aile hekimliğinde yanlış aşı uygulanmış ve bu konuda sorumluluğu bulunanlar hakkında yasal süreç başlatılmıştır. Olayın yalanlanması doğru değildir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

MB'nin faiz indiriminin ardından dolar ve avro yükseldi

SONRAKİ HABER

CHP’li 26 milletvekili öğrencilerin yurt sorunu için araştırma önergesi verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...