Rektörlük yapmayınca ODTÜ öğrencileri kendi mezuniyet törenlerini düzenledi

ODTÜ Devrim Stadyumu'nda geleneksel olarak yapılan mezuniyet töreninin bu yıl rektörlük kararıyla engellenmesinin ardından kendi mezuniyet törenlerini gerçekleştiren öğrencilerden 5'i gözaltına alındı

19 Eylül 2021 14:30
Son Güncellenme Tarihi: 19 Eylül 2021 18:51
Paylaş

ODTÜ Rektörlüğü’nün pandemiyi bahane ederek yapılmaması kararını verdiği geleneksel ODTÜ mezuniyeti, karara rağmen öğrenciler tarafından düzenlendi.

Mezuniyete katılmak ve destek olmak için ODTÜ kampüsüne gelen öğrenciler ve yakınları kampüs girişlerinde polisler ile karşılaştı. Öğrenciler kimlikleri sorularak içeri alındı, kimliklerini göstermeyi reddeden 5 öğrenci ise polisler tarafından darp edilerek göz altına alındı.

Geleneksel olarak Devrim Stadyumu’nda mezunların eleştirel pankartlar açarak yürüdüğü mezuniyet töreninde, öğrencilerin ve yakınlarının “Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz” sloganları sık sık duyuldu.

Tören kayyum rektörün mezuniyeti öğrencilerin elinden alamayacağını vurgulayan açılış konuşması ile başladı. Konuşma tribünlerde oturan öğrenciler ve aileler tarafından sloganlar, ıslıklar ve alkışlar ile desteklendi.

 Mezunların pankartlı yürüyüşü ile devam eden törene ODTÜ’nün geleneksel mezuniyetlerinde her sene olduğu gibi bu sene de pankartlar damga vurdu. En çok göze çarpan pankartlar arasında “Özgür bir akademiyi güvenli bir kampüsü sömürüsüz bir dünyayı birlikte kuracağız” gibi umut dolu pankartlar, “’….’nın eşi ‘değil, bilim insanıyız!” veya “Siz İstanbul Sözleşmesi’ni meclise sığdıramadınız, biz öldürülen kadınları bu pankarta” gibi gündemde olan kadın sorunları gibi toplumsal sorunları dile getiren pankartlar; veya “ Seyir keyfiniz için bu yıl kayyumu davet etmedik” şeklinde ironik pankartlar göze çarptı. Ayrıca “Seçilmiş bir rektör bekliyor” yazılı bir pankart ve önündeki boş rektör cübbesi ise dikkat çekti.

Pankartlı yürüyüşün ardından yapılan açık kürsüde mezun olan öğrenciler ve mezunlar derneği başkanı Baki Arslan konuşma yaptı. Boğaziçi direnişine de katılmış bir ODTÜ mezunu yaptığı konuşmasında kayyum rektörün kabul edilmediğini ve edilmeyeceğini belirtti. Diğer bir mezun öğrenci, son aylarda yeniden konuşulmaya başlayan ve ABB tarafından ODTÜ öğrencileri ve bileşenlerinin tüm itirazlarına rağmen ihaleye açılan Bilkent-İncek yolu konusunda yaptığı konuşmada, bu yolun ODTÜ ormanının ekosistemini mahvettiği ve rant için yapılan bir yol olduğunu belirtip yolun ODTÜ bileşenleri tarafından kabul edilmediğini belirtti. Ardından konuşma yapan siyaset bilimi ve kamu yönetimi mezunu, geçen haftalarda öğrenilen İİBF’ye atanan ‘kayyum’ dekanın İİBF öğrencileri tarafından kabul edilmediğini söyledi.

Mezunların konuşmalarına tribünlerde oturan mezun aileleri ve ODTÜ öğrencileri tarafından “Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz” ve yol konusunda “ODTÜ burada yola karşı direniyor” şeklinde sloganlarla eşlik edildi.

Mezunların konuşmalarından sonra konuşan Mezunlar derneği başkanı Baki Arslan örgütlenmenin değerine değinerek öğrencilerin bu mezuniyeti de örgütlenerek yaptıklarını belirtip hayatlarında da örgütlü kalmalarına çağrı yaptı. ODTÜ mezunları olarak ODTÜ Mezunlar Derneği’nin il birimlerinde örgütlenebileceklerini belirtti.

Kayyumsuz mezuniyet töreni konuşmaların ardından halk oyunları ve eşli danslar toplulukları tarafından düzenlenen gösterilerle devam etti. Gösterilerin ardından ise öğrenciler tarafından mezunlara verilen ‘kayyumsuz diploma töreni’ gerçekleşti.

(Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İstanbul Eczacılar Odasının yeni başkanı Şeker Pınar Özcan oldu

SONRAKİ HABER

Eğitimin yükü velilerin sırtında: 3 çocuğun okulu için toplam 900 lira istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...