15 Eylül 2021 16:04

Ekoloji örgütleri yangınlara dikkat çekmek için Dersim'e geldi

34 ekoloji örgütü, orman yangılarına dikkat çekmek ve yerel ekoloji örgütlerine destek vermek için Dersim’e geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dersim’de devam eden yangınlara dikkat etmek için de 34 ekoloji örgütü ilimize gelerek Seyit Rıza Meydanı’nda orman yangılarına dikkat çekmek için açıklama yaptı ve ‘Kaz Dağları’ndan Dersim’e’ adlı eseri seslendirdi.

Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Otlubahçe köyü kırsalında başlayan yangın 3 gündür devam ediyor. Bölge sarp olduğu için sadece 2 yangın söndürme helikopteriyle havadan müdahale yapılıyor ve güvenlik gerekçe sunularak sivillerin yangını söndürme işlemi gerçekleştirmesine izin verilmiyor.

“DERSİM’DE KONTROL ALTINA ALINAMAYAN YANGINLARA DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ”

Nerede bir talan, nerede bir ekolojik yıkım varsa orada olmaya çalıştıklarını söyleyen Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, “Bizler orman yangınlarının sermayenin yol açtığı ekonomik kriz olduğunu ama bu bölgelerde başka gerekçelerle de yapıldığını biliyoruz. Aynı zamanda yangınları söndürmede devletin içinde bulunduğu acizliği de biliyoruz. O yüzden çevre örgütleri olarak başımızın çaresine bakmaya karar verdik. Dersim’de ormanların söndürülmeyişine dikkat çekerek Türkiye’de gündem olmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

Mezopotamya Ekoloji Birliğinden Vahap Işıklı, ülkenin neresinde olursa olsun yangınlara sessiz kalınmayacağını belirterek “Ülkenin bir tarafı rant için yakılırken Kürdistan coğrafyasında orman yangınları sürüyor. Orman yangınlarının sebebinin altında güvenlik meselesi çıkıyor ve halkın orman yangınlarına müdahalesine engel olunuyor” diye konuştu.

“HİÇBİR GEREKÇE ORMANLARIN YAKILMASINI HAKLI GÖSTEREMEZ”

Munzur Çevre Derneği’nden Ali Yıldız ise, “Anayasaya göre ormanları yakmak suçtur hiçbir gerekçe ormanları yakmayı haklı gösteremez. Dersim’de yıllardan beri köylerimiz, ormanlarımız yakılmakta bu bir insanlık suçtur. Her yıl haziran ayından başlayıp ekim ayının sonuna kadar ormanlarımız yakılmakta ve yaşam alanlarımız tahrip edilmektedir” şeklinde konuştu.

(Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı ve Av. Timtik'in yargılandığı davada tahliye çıkmadı

SONRAKİ HABER

BİSAM: 18 yıllık zaman zarfında açlık sınırı 6,6 katına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa