13 Eylül 2021 19:03

Altın Koza Film Festivali, açılış ve Orhan Kemal Emek Ödülleri töreniyle başladı

19 Eylül'e kadar sürecek 28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, açılış töreni ve Orhan Kemal Emek Ödülleri'nin takdimi ile başladı.

Menderes Samancılar, Güven Kıraç ve Zeydan Karalar | Fotoğraf: Yusuf Kantarlı/DHA

Paylaş

28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, ‘’Açılış ve Orhan Kemal Emek Ödülleri’’ töreninde ‘’Orhan Kemal Ödülleri’’ni bu yıl; Türk Sineması’na katkılarından dolayı Sevin Okyay ve Ertunç Şenkay’a verildi. Rahatsızlığı nedeni ile törene katılamayan Ertunç Şenkay adına ödülleri yakın dostları Menderes Samancılar ve Güven Kıraç aldı. Törende geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Festival Direktörü Prof. Dr. Kadir Beycioğlu da anıldı.

BİR HAFTA BOYUNCA ADANA ALTIN KOZA VE HAYATI KONUŞACAK

Festival Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar, törende yaptığı konuşmaya Beycioğlu’yu anarak başladı. Acıların üzerine coşkuyu da yerleştirecekleri bir festival düzenleyeceklerini ifade eden Samancılar, “Kardeşimiz de böyle isterdi. İyi seyirler diliyorum” dedi.

Festivalin Yürütme Kurulu Üyesi Nebil Özgentürk Altıl Koza’nın 15- 16 yaşlarından itibaren tüm kortejlere gittiği, film kuyruklarına girdiği çocukluğunun festivali olduğunu belirterek “Burası Yaşar Kemal’lerin, Orhan Kemal’lerin, Yılmaz Güney’lerin ve pek çok sinemacının kenti. O heyecanla geldik" diye konuştu. Festivalin bu yıl sokakta, köylerde, hayatın içerisinde yaşanacağını dile getiren Özgentürk, “Sinema bir şenliktir, hayattır ve kaybettiklerimize saygı olsun diye nefes ve şenliktir. Yarın Yaşar Kemal’i anacağız, ertesi gün sinemaya çok emek vermiş Hasan Saltık’ı anacağız. Yılmaz Güney’i anacağız. Bir hafta boyunca Adana Altın Koza ve hayatı konuşacak” dedi.

SİNEMAYI SOKAKLARA TAŞIDIK

Sinemanın insana umut verdiğini belirterek kendisinin de ilk kez bu duyguyu Yılmaz Güney’in Umut filminde yaşadığını ifade eden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “yılmaz Güney’i anarken Orhan Kemal ve Yaşar Kemal’i anmamak mümkün değil. Yaşar Kemal Yılmaz Güney’i sinemaya yönlendirerek sinemaya kazandırmıştır” dedi. Film gösterilerini gezici ve yazlık sinemalarla sokaklara taşıdıklarını dile getiren Karalar, “Mahallelere, ilçelere, halkın ayağına taşıdık. Biraz daha halkımızla buluşturduk” dedi.

“BU VİCDANA SAHİP ÇIKTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM”

Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması Jüri Başkanı Tilbe Saran  “Sinema gerçekten bir şenlik. Çok acılı zamanlar geçiriyoruz. O zamanları da gün gelecek sinema anlatacak. Sinema bizim hafızamız, sinema bizim vicdanımız. Adana kenti olarak bu vicdana sahip çıktığınız için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

ORHAN KEMAK EMEK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

Açılışta Orhan Kemal Emek Ödülleri de sahiplerini buldu. Sevin Okyay ödülünü kendisi alırken  rahatsızlığı nedeni ile törene katılamayan Ertunç Şenkay adına ödülleri yakın dostları Menderes Samancılar ve Güven Kıraç aldı. Menderes Samancılar, “Kameranın arkasında gerçekten bir cambazın çalıştığı gibi çalışır. İşine sevdalı, aşık. Yine de aşkına devam edeceğine inanıyorum. ‘Benim de Orhan Kemal’i ne kadar çok sevdiğimi, 72’inci Koğuş Filmi’nin çekerken nasıl duygulu anlar yaşadığımı anlat’ dedi. Böyle bir dostla uzun bir yolculuk yapmanı onurunu yaşuıyorum” dedi.

ALTIN KOZA İÇİN YARIŞACAKLAR

Başkanlığını Tilbe Saran’ın yapacağı, oyuncu Güven Kıraç, müzisyen Feridun Düzağaç, yönetmen Kıvanç Sezer, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz, yazar Seray Şahiner ve sinema yazarı Şenay Aydemir’in jüri koltuğunda oturacağı festivalde Altın Koza için yarışacak filmler ise;  Nisan Dağ’ın “Bir Nefes Daha”, Barış Sarhan’ın “Cemil Şov”,  Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun “Dermansız”,  Erdal Rahmi Hanay’ın “Fuad”,  Sinan Sertel’in “İçimdeki Kahraman”, Erkan Tahhuşoğlu’nun “Koridor”,  Muhammet Çakıral’ın  “Lacivert Gece”,  Tufan Taştan’ın  “Sen Ben Lenin”, Ahmet Necdet Çupur’un  “Yaramaz Çocuklar”,  Mehmet Ali Konar’ın  “Zin ve Ali’nin Hikayesi.” (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakırlı vatandaşlardan Davutoğlu'na tepki: Yaptıklarını ne çabuk unuttu!

SONRAKİ HABER

"Takımı kadın dayanışması ayağa kaldırdı"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...