09 Eylül 2021 20:04

28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali başlıyor

13-19 Eylül tarihleri arasında yapılacak festivalin gösterim ve etkinlikleri bu yıl Adana’nın birçok ilçesinde yaygın olarak halkla buluşacak.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Bu yıl 28'incisi düzenlenecek Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasının tanıtım toplantısı Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Atın Koza Film Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar, 28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Yürütme Kurulu Üyesi Nebil Özgentürk, Yapımcı-Yönetmen Abdurrahman Keskiner ile Festival Yürütme Kurulu Üyeleri katıldı.

FESTİVAL "DOĞA" TEMASI İLE GERÇEKLEŞECEK

Festival tanıtım filmi ve yarışma film jeneriklerinin gösterildiği toplantıda konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, son günlerde yaşanan yangın ve sel felaketlerinde yaşanan derin üzüntü sebebiyle, sanatın iyileştirici ve birleştirici gücüne inanarak, festivali "doğa" teması ile planladıklarını ifade etti.  Altın Koza Film Festivali’nde büyük emekleri olan ve bir süre önce hayatını kaybeden Prof. Dr. Kadir Beycioğlu’nu da anan Karalar,  “Festivalimiz bu yıl, uzun yıllar Altın Koza’da görev yapmış, son 3 yıldır da festival direktörlüğünü üstlenmiş, Türk Sineması’na verdiği emek ve destekle her zaman sinema sanatının ışığında, sanatçıyla yol alan akademisyen Prof. Dr. Kadir Beycioğlu’nun vefatıyla hüzünlü bir açılışa sahne olacak” diye konuştu.

"HÜZÜNLERİMİZİ SAKLI TUTARAK ŞİİR GİBİ BİR FESTİVAL YAPMAK İSTİYORUZ"

Karalar’ın ardından söz alan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar, “Bu yıl bir yanımızda hüzün var. Pandemiden dolayı da kayıplarımıza üzülüyoruz. Her şeye rağmen hüzünlerimizi saklı tutarak, şiir gibi bir festival yapmak istiyoruz ve öyle yapacağız” dedi.

PROF. DR. KADİR BEYCİOĞLU’NUN ANISI YAŞATILACAK

Samancılar ayrıca geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Festival Direktörü ve akademisyen Prof. Dr. Kadir Beycioğlu’nun anısını yaşatmak için her yıl verilen Jüri Özel Ödülü’nün ismini “Kadir Beycioğlu Jüri Özel Ödülü” diye değiştirdiklerini ifade etti.

“YILMAZ GÜNEY’E VE TÜM SİNEMACILARA LAYIK BİR FESTİVAL GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Nebil Özgentürk de Adana’da geçen yıllarına değinerek, “Hazırladığım bütün belgeseller Adana ve Altın Koza Film Festivali’ne feda olsun. Zeydan Başkan, festivalde işi; sinemayı iyi bildiğine inandığı bizlere teslim ederek, sanata ve sanatçıya verdiği önemi, saygıyı gösterdi. Bizleri çalışmalarımızda özgür bıraktı. Yılmaz Güney’e ve bütün sinemacılara layık bir festival yapmak istiyoruz. Son alarak Kadir Beycioğlu ve Ferhan Şensoy’u kaybettik. Onları da saygıyla anıyoruz.” dedi.

ADANA’NIN SİNEMA HAFIZASI YAŞATILACAK

Festivalin açılışı Hilton Sa’da “Orhan Kemal Emek Ödülleri Töreni ile gerçekleşecek. Her yıl olduğu gibi Işıl Özgentürk’ün yöneteceği Kısa Film Atölyesi, festival boyunca film meraklılarına sinemayı öğrenme fırsatı sunacak. "Adana Sinema Mirası ve Sinema Sektörü Çalıştayı”, Adana Sinema Tarihi Sergisi” “Adana Sinema Turu”, “Çukurova’dan Beyazperde’ye Film Afişleri Sergisi” gibi Adana’nın sinema hafızasını tazeleyen etkinlikler gerçekleşecek. 9 Eylül ölüm yıl dönümü olan Yılmaz Güney"in anısı festival boyunca yapılacak etkinliklerle yaşatılacak. Umut filminin mekanlarından Adana İstasyonu önündeki alanda Umut Filmi gösterimi gerçekleştirilecek.  

FESTİVAL İLÇELERDE HALKLA BULUŞACAK

Festivalin bu yıl dikkat çeken yönü festivalin dar bir çevreden çıkarılarak Adana’nın ilçelerine de yayılması olacak. Festival ekibi Adana’nın yazlık sinema kültürünü de yaşatarak gezici sinema etkinlikleri ve yazlık sinemalarda film gösterimleri gerçekleştirecek. İzleyiciler Adana’nın çeşitli noktalarında ve Seyhan Nehri’nde gondollar üzerinde 7 gün boyunca filmler izleyebilecek.

ULUSAL UZUN METRAJDA 10 FİLM YARIŞACAK

Adana Büyükşehir Belediyesince 13-19 Eylül'de gerçekleştirilecek festival boyunca

Yönetmen Nisan Dağ'ın "Bir Nefes Daha", Barış Sarhan'ın "Cemil Şov", Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu'nun "Dermansız", Erdal Rahmi Hanay'ın "Fuad", Sinan Sertel'in "İçimdeki Kahraman", Erkan Tahhuşoğlu'nun "Koridor", Muhammet Çakıral'ın "Lacivert Gece", Tufan Taştan'ın "Sen Ben Lenin", Ahmet Necdet Çupur'un "Yaramaz Çocuklar" ve Mehmet Ali Konar'ın "Zin ve Ali'nin Hikayesi" filmleri yarışacak.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması olmak üzere 4 kategoride filmlerin yarışacağı festivalin ödül töreni 18 Eylül'de Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılacak. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şilan Topal'ı kaçıran Mithat Topal polis ekiplerince yakalandı

SONRAKİ HABER

Süleyman Soylu, zırhlı aracın öldürdüğü Miraç Miroğlu'nun ailesini ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...