12 Eylül 2021 12:53 Güncelleme: 12 Eylül 2021 13:15

METAŞ Gemi Söküm'de yine iş cinayeti: 2 işçi yaşamını yitirdi

Aliağa METAŞ Gemi Söküm'de yolcu gemisi sökümü esnasında halat çarpması sonucu 2 işçi hayatını kaybetti.

GÜNCELLENDİ

Aliağa'daki Gemi Geri Dönüşüm Sanayi Bölgesi | Halil Fidan / AA

Reklam

İzmir’de Aliağa Gemi Söküm Tesislerindeki METAŞ firmasında, gergin ırgat halatının çarpması sonucu iki işçi yaşamını yitirdi.

METAŞ Gemi Söküm firmasında yolcu gemisi sökümü esnasında gergin ırgat halatına müdahale edilirken halatın boşalıp çarpması sonucu İlyas Bıdık isimli çalıştığı yerden yere düşerek yaşamını yitirdi. Halatın çarptığı Veli Bal isimli diğer işçi ise ağır yaralı halde kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

“İŞ GÜVENLİĞİ OLMADAN ÇALIŞIYORUZ”

İş cinayetlerine dair konuştuğumuz işçiler, yaklaşık bir buçuk iki ay önce benzer olayın yaşandığını belirterek işverenin ihmalleri ve düzgün denetim yapılmamasından dolayı sürekli ölümlü kazaların meydana geldiğini söyledi.

“Hiçbir iş güvenliği yok. Yılladır iş cinayetlerine ve kazalara rağmen hiçbir tedbir alınmıyor, aynı şekilde kara düzen çalışıyoruz” diyen işçiler önlemlerin bir an önce alınmasını istedi.

“GEMİ SÖKÜLMEDEN ÖNCE TETKİKLER YAPILMALI”

İşçiler, “İş yapılmadan önceden bir tetkik yapılmıyor, kazaya yol açacak tehlikeli bir durum var mı diye bakılmadan doğrudan çalışma yapılıyor. Gemi geliyor içerisinde tehlikeli madde, mazot, patlayıcı madde var mı bunlar araştırılmadan liman başkanlığından kesim emri geliyor ve hemen şaloma ile kesim yapılıyor. Patronun çok rahat alacağı önlemler varken alınmaması sonucu yaşanan olaylar bunlar. Tedbir alan yok. Gemi sökümü başlamadan önce tehlikeli mi değil mi bunlar kontrol edilip kesim izini verilse bu olaylar yaşanmaz” dedi.

“ALINMAYAN ÖNLEMLERİN BEDELİNİ HAYATLARIMIZLA ÖDÜYORUZ”

“Yapılmayan tetkikler ve alınmayan önlemlerin bedelini işçiler olarak hayatlarımızla ödüyoruz. Çalışma başlamadan önce değil iş başlayıp bir olay yaşanırsa müdahale etmeye çalışıyorlar. Önlemler düzgün alınsa hafif kazalarla atlatılır” diyen işçiler, iş güveliği denetimlerinin sadece göstermelik yapılmasına tepki gösterdi.  

İşçiler, “Bu ağır çalışma koşullarına rağmen hâlâ asgari ücret uygulanmakta ve emekli olduğumuzda çok düşük bir maaş bağlanıyor. Bu kadar işçi canından olmasına rağmen iş kolumuz ağır sanayi olarak geçmiyor. Bunların düzeltilmesini istiyoruz” dedi.

METAŞ GEMİ SÖKÜM AB LİSTESİNDE YER ALMIYOR

"CARNIVAL INSPIRATION" gemisi AB onaylı gemi geri dönüşüm tesisleri listesinde yer alan Ege Çelik tarafından satın alındı. Söküm kapasitesinin olmaması nedeniyle gemi, sahibi Carnival Corporation'ın onayı ile daha sonra Ege Çelik'in yakın zamanda satın aldığı ancak henüz AB listesinde yer almayan METAŞ'a taşındı.

ALİAĞA GEMİ SÖKÜMDEKİ İŞ CİNAYETLERİ

3 Ekim 2020'de, Işıksan Gemi Söküm'de çalışan Can Sünmez isimli işçi kopan korkuluk parçasının kafasına çarpması sonucu 40 metreden düşerek hayatını kaybetti.

4 Şubat'ta ise Şimşekler Gemi Sökümde çalışan Turan Arslan isimli işçi, üzerine parça düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.

Son olarak 12 Temmuz günü METAŞ Gemi söküm firmasında yolcu gemisi sökümü esnasında en alt katta su tahliye edilirken oksijen patlaması sonucu Yılmaz Demir isimli işçi yaşamını yitirirken Oğuz Taşkın ise ağır yaralandı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam