11 Eylül 2021 10:18

Aile hekimleri yönetmeliğe karşı Ankara’da toplandı | "Haksızlık varsa biz yokuz"

Sağlık Bakanlığının “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ne tepki gösteren yüzlerce aile hekimi Ankara’da eylem yaptı.

Aile hekimleri eylem | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Sağlığı Çalışanları Federasyonu (ASEF), Genel Sağlık İş Sendikası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birlik Dayanışma Sendikası (BDS), Türkiye Aile Hekimlik Uzmanlık Derneği (TAHUD) tarafından düzenlenen ortak eylemde, Türkiye’nin birçok yerinden aile hekimi bir araya geldi.

Anıtpark’taki eylemde konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Özlem Sezen, yüzyılın en büyük salgınında sağlık çalışanlarına yapılan haksızlıkların asla unutulmayacağını söyledi. Adaletsizlik ve haksızlıkların büyüklüğünün salgının gölgesinde kaldığını, değersizleştirmenin hiç olmadığı kadar büyük olduğunu belirten Sezen, “Aile hekimliği çalışanları, diğer meslek grupları ve sağlık çalışanlarından soyutlanmış, Adeta sistematik baskı, psikolojik şiddet ve hatta mesleki yok sayılma ve görmezden gelmeye maruz kalmıştır. Son on yılda yaşanan gelir kaybı yüzde 60’ların  üzerine çıkmış, sağlık çalışanları artık sistemde daha fazla kalmaktan imtina eder hale gelmiştir. İstifalar daha fazla konuşulur olmuş ve emeklilik dönemi gelen pek çok hekimin emekliliğe ayrıldığı bir süreç yaşanmıştır. Bunu görmezden gelenler deve kuşu gibi kafalarını kuma gömdüler ve kafalarını kaldıramıyorlar” dedi.

“BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ HAKSIZLIKLAR”

30 Haziranda yayımlanan Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin hekimlerin cebine el uzattığını anlatan Sezen, “Katlanan cezalar, darp edildiğinizde kendinizi savunma hakkınızı dahi elinizden alan ceza puan tehdidi, idareye sınırsız yetki veren düzenlemeler, entegre hastanedeki hekimlere yapılan adaletsizlik, süt izni için hizmet devamını dikkate almayan yeni uygulamalar, basına demeç verme hakkını engelleyen ceza baskısı, cezaevi hekimlerinin carilerini tırpanlamak, sözleşme değişiklikleri ile 150 puanla fesih tehdidi başta olmak üzere ceza tehditleri benzeri görülmemiş bir haksızlığın örnekleri olmuştur. Daha ne kadar ileri gidebilirler derken gelirlerimize ortak olmaları, ceza yönetmeliği ile salgında Hyp bahanesi ile maaş kesintisi dayatması akıldan ve bilimden uzak, hayatın olağan akışına aykırı düzenlemeleri ve başka ülkelerden copy paste zihniyet ile ülkemiz gerçeklerinden uzak, açık bir akıl tutulmasıdır” diye konuştu.

“BİRİNCİ BASAMAK ÇÖKERSE TÜM SİSTEM ÇÖKER”

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak hem özlük haklarına hem ülkenin sağlıklı geleceğine sahip çıkmaya kararlı olduklarını dile getiren Sezen, bu yönetmelik nedeniyle bu sistemden kaçışların artacağı uyarısında bulundu. Sezen, “Birinci basamak çökerse tüm sistem çöker! Hastaneleriniz,  gösterişli binalarınız işleyemez hale gelir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Manisa'yolcu treninin çarptığı otomobilin sürücüsü hafif yaralandı

SONRAKİ HABER

15 yaş altı çocukların kimlik kartı başvuruları e-Devlet üzerinden yapılabilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...