05 Eylül 2021 04:10

Fukuşima'daki radyoaktif atık su okyanusa dökülecek

Fukuşima'daki nükleer santralinde işlenmiş radyoaktif atık su, 1 kilometrelik denizaltı tüneli inşa edilerek Pasifik Okyanusu'na dökülecek.

Fukuşima Dai-içi nükleer santrali | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Japonya'da Fukuşima Dai-içi nükleer santralindeki radyoaktif özellikli işlenmiş atık suyun tahliye edilmesi için okyanusun altında 1 kilometrelik tünel inşa edilecek.

Kyodo ajansının santral işletmecisi Tokyo Electric Power (TEPCO) kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Japon firma, atık suyun salıverilmesine yönelik santralin altından okyanusa doğru tünel kuracak.

Bu kapsamda işlenmiş atık suyu daha da sulandırarak radyoaktivitesini düşürmeyi planlayan TEPCO, denizi altına inşa edeceği 1 kilometrelik tünel vasıtasıyla Pasifik Okyanusu'na salıverecek.

Tünel, Dai-içi santralindeki 5 numaralı reaktör yakınlarında deniz yatağındaki dip kayalar oyularak inşa edilecek ve doğu yönüne 1 kilometre boyunca uzanarak avlanma yetkisi verilmeyen sahada atık suyu denize dökecek.

İnşaat için Nükleer Düzenleme Kuruluna (NRA) yakın gelecekte resmen başvurması beklenen TEPCO, projeye gelecek yıl başında başlamayı planlıyor.

Merkezi hükümet, salıverilme sürecinin ise 2023 yılının bahar aylarından başlatılacağını açıklamıştı.

KOMŞU ÜLKELERDEN TEPKİ

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, ülkenin kuzeydoğusunda 10 yıl önce meydana gelen deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima Dai-içi nükleer santralindeki atık suyun denize boşaltılacağını nisan ayında açıklamıştı.

Tokyo hükümetinin kararına komşu ülkeler Çin, Güney Kore ve Tayvan tepki gösterirken ABD "anlayışla karşıladığını", UAEA ise desteklediğini açıklamıştı. (Tokyo/AA)

ÖNCEKİ HABER

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda Kovid-19'a yakalananların sayısı 300'ü geçti

SONRAKİ HABER

Acele kamulaştırma kararları verildi, tarlalar Kanal İstanbul’a yol olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa