03 Eylül 2021 16:18

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube: Fuar alnında gıda denetimi yapılmalı

İzmir Enternasyonal Fuarı 3-12 Eylül tarihleri arasında Kültürpark’ta kapılarını ziyaretçilerine açacak. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube fuar alanındaki gıda denetimini anlattı.

Fotoğraf: Freepik

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir Enternasyonal Fuarı Kovid-19 pandemisinin gölgesinde 3-12 Eylül tarihleri arasında Kültürpark’ta kapılarını ziyaretçilerine açacak.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da fuar alanı içinde onlarca gıda maddesi satan büfe mekan faaliyete geçecek. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak ile İzmir Fuar alanındaki gıda denetimini konuştuk.

Geçmiş yıllardan edindikleri izlenim ve tespitler üzerinden değerlendirmelerde bulunan Toprak, temizlik için suyu dahi bulunmayan küçük masalarda veya tezgahlarda kurulan, son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş veya çok yaklaşmış ürünlerin satışları yapıldığına dair tespitler yaptıklarını söyledi.

Toprak, “Gıdada soğuk zincir uygulamalarına dikkat edilmemesi, dondurulmuş olarak gelen çiğ et ve et ürünlerinin çözündürme prosedürüne uygun olmayan bir şekilde açıkta çözündürülmesi, saatlerce açıkta kalan döner gibi et ve et ürünleri, satış noktalarında çiğ et kesilen bıçaklarla pişmeden tüketilen domates, marul, soğan ve hatta ekmek doğranması önemli sağlık sorunlarına neden olmaktadır” dedi.

“PERSONELE HİJYEN EĞİTİMİ VERİLMELİ”

Gıda satışının yapıldığı mekanlarda görev yapan personelin ve personelin kullandığı alet ve ekipman hijyenine dikkat edilmediğinin altını çizen Toprak, “Gıda hizmeti sunan personelin mevzuat gereği hijyen eğitimi alması gerekirken eğitimsiz kişilerin kişisel koruyucu donanıma dayanarak bu sene de hijyen kurallarının ve gıda güvenliğinin bir kenara bırakılıp halk sağlığını tehdit edici uygulamalarla gıda satışlarının yapılacağı endişesini taşımaktayız” diye konuştu.

“GIDA SATIŞI YAPILMAMALI”

Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda ziyaretçi yoğunluğunun beklendiği İzmir Enternasyonal Fuarında, gıda satışı yapılacak yerlerde fiziksel mesafe kuralının korunamayacağına değinen Toprak, ürün tüketirken maskelerin çıkartılacak olmasının bulaş riskini artırabileceğini söyledi. Toprak, tüm riskler dikkate alındığında bu sene fuarda gıda satışının yapılmaması gerektiğini ifade etti.

Fuarda gıda satışı yapılması durumunda zehirlenmeler yaşanmaması için önlemler alınması gerektiğine dikkat çeken Toprak, “Gıda mühendislerinden oluşacak ekipler ve Tarım ve Orman Müdürlükleri fuar öncesinde asgari teknik ve hijyenik şartların yerine getirilmesini sağlamalı ve fuar süresince de denetimleri sıkı tutmalılar” dedi.

Reklam