02 Eylül 2021 15:42

Taliban: En önemli partnerimiz Çin; Katar ve Türkiye, Kabil Havalimanı için çalışıyor

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban en önemli partnerinin Çin olduğunu, Türkiye ve Katar'ın da Kabil Havalimanı’nın yeniden işler hale getirilmesi için çalıştığını açıkladı.

Zabihullah Mücahid | Fotoğraf: Sayed Khodaiberdi Sadat/AA

Paylaş

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, İtalya’da yayımlanan La Repubblica gazetesine konuştu. "Afgan ekonomisini kalkındırmak ve ülkeyi yeniden inşa edebilmek için uluslararası ilişkilerini düzeltmeye" ve “tüm dünya hükümetlerince tanınmaya ihtiyaç duyduklarını" söyleyen Mücahid, Çin'in en önemli partnerleri olduğunu, Türkiye ve Katar'ın da Kabil Havalimanı’nın yeniden işler hale getirilmesi için çalıştığını açıkladı. 

Mücahid'in açıklamaları şöyle

"İtalya’nın İslam devletimizi tanımasını ve büyükelçiliğini yakında yeniden açmasını umuyorum. Ülkeniz kültürü ve felsefe tarihiyle bizim için çok önemli” 

""Çin en önemli partnerimiz, ülkemize yatırım yapmaya ve yeniden inşayı desteklemeye istekli olduğu için bizim için temel önemde ve olağanüstü bir fırsat teşkil ediyor”

Mücahid, “Çok zengin bakır madenlerimiz var, bunlar Çinliler tarafından modernize edilebilir ve yeniden canlanabilir. Çin, tüm dünya pazarlarına girişimiz için bir geçiş belgesi temsil ediyor"

"Rusya gibi bölgede ağırlığı olan, önemli bir partnerle iyi ilişkileri sürdürüyoruz. Moskova ile ilişkilerimiz esas olarak siyasi ve ekonomik. Rusya uluslararası barış koşullarını yaratmak amacıyla bizim için aracılık etmeye devam ediyor"

"Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı ciddi şekilde hasar almış durumda. Şu anda büyük teknik sorunlar var, ama nihayet güvenlik bizim İslami güvenlik güçlerimizin elinde. Fakat büyük lojistik sorunlar devam ediyor. Katar ve Türkiye, havalimanını yeniden işler hale getirmek için çalışıyor. 3 gün içinde her şey temizlenmiş olacak ve kısa sürede de yeniden inşa edilecek. Eylül ayı içinde havalimanının tekrar faaliyete geçmesini umuyorum."

"Bakan olarak değil, ama Kuran’ın emirleri ve şeriat yasaları doğrultusunda kadınlar örneğin bakanlıklarda, polis gücünde ya da mesela yargı mercilerinde asistan olarak çalışabilirler." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mübariz Mansimov: Gülen'e Mehmet Ağar ile beraber ve onun isteği üzerine gittim

SONRAKİ HABER

Marmaray, Üsküdar'da "acil durum" denilerek boşaltıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...