30 Ağustos 2021 13:50

Beton duvar örülen sınır köylerinde yaşam zorlaştı

Türkiye-İran-Irak sınırında bulunan köylüler, beton duvarlarla akrabaları arasındaki bağın koparıldığını belirterek, "Taziyelerimize dahi gidip gelemiyoruz. Bu sınırlar kaldırılmalı” çağrısı yaptı.

Celil Alan | Fotoğraf: MA

Paylaş

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinin İran sınırındaki Dêmanê'ye (Çatalca) bağlı Meleyan (Erdemli) mezrasında yaşayan köylüler yıllardır suni sınırlar nedeniyle İran ve Federe Kürdistan Bölgesi'nde yaşayan akrabalarından uzak yaşıyor. En son sınır hattına örülen beton duvalarla da köylülerin akrabalarıyla olan bağları tamamen kopartılmak isteniyor.

"NE TİCARET YAPABİLİYORUZ NE DE AKRABALARIMI GÖREBİLİYORUZ"

MA’dan Mazlum Engindeniz’in haberine göre; sınırın diğer tarafından bulunan akrabalarıyla daha önceki iletişimlerinin son süreçte tamamen kesildiğini aktaran köylülerden Celil Alan, “Kapılar yıllardır kapalı. Ne biz ne de onlar gidip gelemiyor” dedi. Sınırların kapatılmasının geçim kaynaklarını da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Alan, “İran ve Irak sınırlarına karakollar yapılmış. Bundan kaynaklı ticaret yapamıyoruz. İmkanlar gittikçe zorlaşıyor, bir saat uzaklıkta bulunan akrabalarımı göremiyorum. Akrabalarımızla aramıza örülen sınırlar yüzünden ne ticaret yapabiliyoruz ne de onları görebiliyoruz” dedi. "Sınırlarda yasakların olmasını istemiyoruz" diyen Alan, "Huzur içinde yaşamak istiyoruz” diye seslendi.

"TAZİYEYE BİLE GİDİP GELEMİYORUZ"

59 yıldır Meleyan'da yaşadığını aktaran Muhacır Kılıç da şunları söyledi: "Eskiden sınırlar arasında ticaret yaparak geçiniyorduk. Ama şu an sınırlar üst bölgeleriyle kapatılmış. Sınırlar kapalı olduğu için hayvancılıkla geçinmeye çalışıyoruz. Hem İran hem Irak’ta akrabalarımız var. Yıllardır ölülerimiz oluyor, ama kimse taziyeye bile gidip gelemiyoruz. 3 ülke sınırları kaldırılsın ve geliş gidişler serbest olsun” (HABER MERKEZİ)

Muhacır Kılıç

ÖNCEKİ HABER

Afganlara iltica hakkı için eylem: Herkesin kalma hakkı var

SONRAKİ HABER

UNESCO’dan "Mülteciler hakkında nasıl haber yapılmalı?" kitabı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...