27 Ağustos 2021 09:29

Türk-İş: Gıda fiyatları bir yılda yüzde 22 arttı, açlık sınırı 2 bin 926 TL oldu

Türk-İş'in araştırmasına göre gıda fiyatları bir yılda yüzde 22,78 arttı, açlık sınırı 2 bin 926 TL'ye yükseldi. Asgari ücret yine açlık sınırının altında kaldı

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Türk-İş, gıda fiyatlarının ağustosta aylık yüzde 0,8, yıllık yüzde 22,78 arttığını hesapladı. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı ise 2 bin 926 liraya, yoksulluk sınırı ise 9 bin 533 TL'ye yükseldi.

Türk-İş ağustos ayına ilişkin gıda fiyatlarını hesapladığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Buna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 2 bin 926 TL oldu.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı 9 bin 533 TL olarak hesaplandı.

Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti tutarı ise aylık 3 bin 572 oldu.

ASGARİ ÜCRET YİNE AÇLIK SINIRIN ALTINDA

Türk-İş "Halen yürürlükte olan aylık net 2 bin 825 TL asgari ücret, yine açlık sınırının altındadır. Asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti olan 3 bin 573 TL arasındaki fark bu ay itibariyle 747 TL olarak hesaplanmaktadır" dedi.

İLK 8 AYDAKİ FİYAT ARTIŞI YÜZDE 13 OLDU

Türk-İş’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim Ağustos 2021 itibariyle şu şekilde:

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,80 oranında artış gösterdi.

Yılın ilk 8 ay itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 13 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 22,78 oldu.  Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 19,06 olarak hesaplandı.

Dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması geçen aya göre 23 TL, yılbaşına göre 337 TL ve geçen yıla göre 543 TL arttı. Aile bütçesi ise aylık 76 TL, sekiz aylık 1.097 TL ve yıllık 1.769 TL tutarında arttı. 

GIDA ÜRÜNLERİNDEKİ FİYAT DEĞİŞİMİ

Türk-İş'in hesaplamasına temel alınan gıda ürünlerinin, doğrudan piyasadan derlenen fiyatlarında Ağustos 2021 itibariyle gözlenen değişim -harcama grupları itibariyle şu şekilde oldu: 

  • Süt, yoğurt, peynir grubunda; geçen ay fiyatı artan süt ve yoğurtun ardından bu ay da peynir fiyatı artış gösterdi. Bu arada dikkat çeken bir husus, neredeyse tüm ürünlerin 500 gramlık kutu içinde satışa sunulmaya başlaması oldu. Ancak 700-800-900 gramlık kutularda da satış devam ediyor.
  • Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; et ve sakatat fiyatı aynı kaldı ve fakat tavuk kilogram fiyatı geriledi. Av sezonunun açılmasının beklendiği balıkta, satışta olan ve ağırlıkla kültür balıklarının fiyatı fazla değişmedi. Yumurta fiyatı bu ay yine arttı. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatı bu ayın ikinci yarısından itibaren artmaya başladı.
  • Yaş sebze-meyve fiyatlarında beklenen ucuzluk bu ay da görülmedi. Ülkemizde görülen yangınların olumsuz etkisi sebze-meyve üretim bölgelerinde ortaya çıktı. Esnaf, ürün tedarikinde sıkıntı olduğunu ve bu durumun -mevsim şartlarına rağmen- fiyat artışlarına yol açtığını ifade etti. Geçen ay kilogramı ortalama 7,33 TL olarak hesaplanan taze sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay biraz yükselerek 7,50 TL oldu. Ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay 6,67 TL (geçen ay 6,31 TL) olarak hesaplandı. Ortalama kilogram meyve fiyatı da bu ay yükseldi ve 8,64 TL (geçen ay 8,55 TL) oldu.
  • Bu ay, 15 sebze ve 11 meyve olmak üzere toplamda 26 üründeki fiyat değişimi hesaplamada dikkate alındı. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazarda yaygın bulunan mevsim ürünleri (örneğin bamya, börülce, yemiş, kayısı vb. az ve nispeten pahalı gıda maddeleri hesaplamaya dahil edilmedi) esas alındı. Ürünlerin tek tek ağırlığı yerine harcama sepetindeki meyve-sebzenin toplam miktarından hareket edildi. 
  • Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; geçen ay fiyatı artan ekmekte bir değişiklik söz konusu olmazken, un ve irmik fiyatı ile bulgur fiyatı değişmedi, ancak pirinç fiyatında yine artış görüldü.      
  • Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, zeytinyağı ve ayçiçek yağı fiyatı geçen aya göre değişmezken, margarin fiyatı arttı. Siyah ve yeşil zeytin fiyatı ayrı ayrı arttı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerde fiyat pek değişmedi, sadece ceviz ve fındık fiyatı biraz geriledi. Baharat ürünlerinden (kimyon, nane, karabiber vb.) nane fiyatı arttı, diğerleri aynı kaldı. Ihlamur fiyatı da değişmezken çay fiyatı arttı. Bal, şeker, tuz, pekmez, salça fiyatı değişmedi, ancak reçel fiyatında artış tespit edildi. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

KHK ile kapatılan Özgür Gündem çalışanı İbrahim Karakaş’a “sözde gazete” cezası

SONRAKİ HABER

Aşısını yaptırmayan sağlık çalışanı Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...