26 Ağustos 2021 08:35

Taliban Sözcüsü: Müzik yasak, kadın 2 günden uzun yolculukları erkeksiz yapamaz

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, her alanda müziğin yasak olduğunu, kadının 2 günden uzun sürecek yolcuklara erkeksiz çıkamayacağını söyledi.

Fotoğraf: Mir Ahmad Firooz Mashoof/AA

Paylaş

The New York Times'a (NYT) konuşan Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, her alanda müziğin yasak olduğunu, kadının 2 günden uzun sürecek yolcuklara erkeksiz çıkamayacağını kadının okula, işyerine, üniversiteye ya da hastaneye giderken yanında erkek olmasının şart olmayacağını söyledi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Taliban'ın 15 Ağustos'ta başkent Kabil'i ele geçirmesi sonrası Batı medyasına ilk röportajı verdi.  Mücahid, ABD'nin The New York Times gazetesine konuştu.

"KADINLAR 2 GÜNDEN FAZLA SÜRECEK SEYAHATLERDE ERKEKSİZ OLAMAZ"

Sputnik'in aktardığına göre Taliban'ın intikam operasyonlarına başladığı haberlerini reddeden Mücahid, Taliban'ın 1996-2001 dönemindeki gibi yeniden kadınları evde oturmaya veya yüzleri dahil tamamen örtünmeye zorlayacağı endişelerinin "temelsiz" olduğunu iddia etti. Evden çıkan kadının yanında erkek olması şartının 3 gün ya da daha uzun süren seyahatler için geçerli olacağını; okula, işyerine, üniversiteye ya da hastaneye giderken geçerli olmayacağını söyleyen Taliban Sözcüsü, kadınların iş hayatına geri dönmelerine izin vereceklerinden, ama bunun için başlarını örtmelerinin şart olduğundan söz etti.

Önceki açıklamasında "Taliban güçleri, yabancı olmayanların Kabil Havaalanı'na gidiş yollarını kapattı, bundan sonra sadece yabancı uyruklu kişilerin havalimanına seyahat etmesine izin verilecek" dediği duyurulan Mücahid, bu kez geçerli seyahat belgeleri olan Afganların havaalanına girişinin engellenmeyeceğini söyledi.

"MÜZİK YASAK"

Müzik yasağının kamusal alanda geri döneceğini teyit eden ve bu yasağın her alanda uygulanacağını söyleyen Taliban Sözcüsü, "Müzik İslam'da yasaktır, ancak biz insanları baskı uygulamaya gerek kalmadan böyle şeyleri yapmamaya ikna etmeyi umuyoruz." dedi.

İki gün önce Taliban, Afganistan Müzik Enstitüsü'ne (ANIM) saldırıp okuldaki tüm enstrümanları parçalayarak kapısına kilit vurmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de özel hastaneden çalışan uzman doktor Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Brezilya'da yerli halklar toprak hakları için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...