17 Ağustos 2021 14:07
Son Güncellenme Tarihi: 17 Ağustos 2021 18:53

Taliban'dan basın toplantısı: Kadınlar şeriat çerçevesinde haklarından faydalanacak

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban ilk basın toplantısını düzenledi. Konuşmasında "pembe tablo" çizen Taliban sözcüsü, ABD veya uluslararası toplumdan kimseye zarar verilmeyecek dedi.

AlJazeera'nın YouTube yayınından ekran alıntısı

Paylaş

Afganistan'da ABD ve NATO güçlerinin ülkeden çekilmesinin ardından yönetimi ele geçiren Taliban, ilk kez basın toplantısı düzenledi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Kuran okunmasının ardından konuşmasına başladı. Mücahid, "İslam Emirliği'nin kimseye kin beslemediğini" öne sürdü. Taliban sözcüsü, "İç ve dış düşmanlar istemiyoruz" dedi.

Taliban sözcüsü Mücahid, "İslam Emirliği kimseye kin beslemiyor. Hiçbir iç veya dış düşman istemiyoruz. Afganistan'ın artık bir savaş alanı olmasını istemiyoruz. Düşmanlıklar son bulmalı, bize karşı savaşan herkesi affettik. ABD veya uluslararası toplumdan kimseye zarar verilmeyecek" ifadelerini kullandı.

"DİNİ İLKELERE GÖRE DAVRANMAK HAKKIMIZ"

Mücahid, konuşmasına şöyle devam ett:

"Topraklarımızın kimseye ve dünyada hiçbir ülkeye karşı kullanılmasına izin vermeyeceğiz. Uluslararası toplumla sorunumuz olmasını istemiyoruz. Dini ilkelerimize, kurallarımıza ve düzenlemelerimize göre davranma hakkımız var. Bu, Afganların hakkı.

Bize karşı 20 yıl boyunca savaşan askerler affedildi. Batılı güçlerle çalışan kişiler de affedildi, onlardan intikam alınmayacak. Kabil havalimanında tahliye edilmeyi bekleyenlere de eve dönme çağrısı yapıyoruz, kimseye zarar verilmeyecek."

"HALKIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN KABİL'E GİRMEK ZORUNDA KALDIK"

"Kabil'de kaos istemiyoruz. Önceki hükümet o kadar beceriksizdi ki, güvenliği sağlamak için hiçbir şey yapamadı. Bizim bir şey yapmamız gerekiyordu. Halkın güvenliğini sağlamak için Kabil'e girmemiz gerekiyordu.

"KADINLAR ŞERİAT ÇERÇEVESİNDE YAŞAMAKTAN MUTLU OLACAK"

"İslam Emirliği kadınların haklarına şeriat çerçevesinde bağlıdır. Bizim kadınlarımız Müslüman. Onlar da şeriat çerçevesinde yaşamaktan mutlu olacaklar. Kadınlarımızın hakları var ve bunlardan faydalanabilecekler. Bizim çerçevemiz dahilinde çalışmalarına ve okula gitmelerine izin vereceğiz.

Medya özgür ve bağımsız olmaya devam edebilir ancak bazı taleplerimiz var. İslam ülkemizde en önemli değerdir. Hiçbir şey İslami değerlere aykırı olmamalı.

Şu an ülkede askeri bir durum var ve hükümetin kurulmasıyla yasalar netleşecek. Ülke çapında tam güvenlik var. Kimse kimseyi kaçıramayacak. Gün geçtikçe güvenlik durumu iyileşecek. Kimsenin ülkeyi terk etmesini istemiyoruz, af var"

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kabil'de kadınlar haklarının korunması talebiyle gösteri düzenledi

SONRAKİ HABER

Kadın sanatçılardan, Afganistanlı kadınlar için dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...