26 Ağustos 2021 05:49

Adana'da Alevilerin evine çarpı işareti konuldu

Adana'da alevi yurttaşların evine yeşil sprey boya ile çarpı işareti konuldu ve kızılbaş yazıldı. Tedirgin olan mahalleli olayın aydınlatılmasını istiyor.

Adana'da Alevi yurttaşların evine çarpı işareti konuldu ve kızılbaş yazıldı | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adnan KARATAŞ
Adana

Adana'nın Seyhan ilçesinde Uçak Mahallesi'ndeki bir sokakta yaşayan Alevi yurttaşların evine yeşil sprey boya ile çarpı işareti konuldu, "kızılbaş" yazıldı. Polise haber veren mahalle halkı, olayı yapanların hâlâ bulunmadığını söyledi. Mahalleye giden emniyet görevlileri işaretlerin üstünü başka bir boya ile boyadı. Tedirgin olan mahalleli olayın aydınlatılmasını isterken, Emek Partisi (EMEP) İl Örgütü "Provokatif girişimlerin önüne geçilmeli" açıklaması yaptı.

"MAHALLE HALKI OLARAK ÖRGÜTLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ"

Mahallede oturan Cem Erenler, başka bir evin duvarına da kızılbaş yazıldığının farkına varınca emniyete haber verdiklerini söyledi. Erenler, "Biz buna anlam veremediğimiz için çok önemsemedik. Fakat diğer bir evde kızılbaş yazısını görünce emniyete olayı bildirdik’’ dedi. Ailesine, yakınlarına zarar verilecek diye tereddüt ettiklerini dile getiren Erenler, bu drumun kaygılarını artırdığını, psikolojik açıdan etkilendiklerini söyledi. Kimin yaptığına dair belirsizlik olduğunu belirten Erenler, bir an önce faillerin yakalanıp cezalandırılmasını istediğini söyledi. Erenler, "Bu tarz provakatif eylemlere karşı mahalle halkı olarak örgütlü olmaz zorundayız" dedi.

"AMAÇ İNSANLARI BİRBİRİNE DÜŞÜRMEK"

Duvarlarına kızılbaş yazılan, ismini belirtmek istemeyen aile ise bu durumun kendilerini tedirgin ettiğini söyledi. Kendilerinin ilk başta fark etmediklerini belirten aile yazıyı komşularının fark ettiğini söyledi. Kendilerinin Dersimli olduklarını belirten aile, bu durumun siyasi bir şey olduğunu ifade etti. Aile, "Bizim kimse ile düşmanlığımız yok, kendi halimizde bir aileyiz, şaşırdık bu duruma" dedi. 35 yıldır Uçak Mahallesi'nde oturduklarını söyleyen aile, olayın ardında insanları birbirine düşürme amacı olduğunu ifade etti. Aile, olayın araştırılıp soruşturulmasının gerektiğini vurguladı.

"MARAŞ YENİDEN GÜNDEME GETİRİLİYOR"

İsmini vermek istemeyen başka bir mahalleli, 3-4 yıl öncesinde de mahallede farklı bir sokakta benzer bir olay olduğunu hatırlatarak "Sokakta kamera olmadığı için doğrudan kimseyi suçlayamıyoruz" dedi. "Meselenin siyasi bir yanı var mı yok mu bilmiyoruz" diyen mahalleli, "Bu olaylar biz Alevi toplumunu huzursuz ediyor. Maraş olayları yeniden gündeme getirilmeye çalışıyorlar gibi" diye konuştu.

EMEP ADANA İL ÖRGÜTÜ YAZILI AÇIKLAMA

EMEP Adana İl Örgütü konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. "Bu ülkede iktidar ne zaman halk tarafından sorgulanmaya başlansa, işçi ve emekçilerin birliğini bozmak için Çorum'da, Maraş'da ve Sivas'ta olduğu gibi provakatif eylemlere göz yumup önünü açmaktadır" denilen açıklamada, "Bu tarz provokatif girişimlerin önüne geçilmelidir" denildi. Açıklama şöyle:

"Uçak Mahallesi'nde Alevi yurttaşların evlerine konulan çarpı işaretleri ve 'Kızılbaş' yazısı bu ülkede görülen yeni bir şey değildir. Geçmişte yaşanan provakatif eylemlerin günümüzde yaşanmaması için teyakkuzda olmak lazım. Çünkü bu ülkede iktidar ne zaman halk tarafından sorgulanmaya başlansa, işçi ve emekçilerin birliğini bozmak için Çorum'da, Maraş'da ve Sivas'ta olduğu gibi provakatif eylemlere göz yumup önünü açmaktadır. Yine aynı şekilde geçtiğimiz hafta Ceyhan ilçemizde de Cem evine saldırı olmuştur. Tek adam iktidarının kin ve nefret söylemi halkları karşı karşıya getirerek kutuplaştırmaktadır. Yetkililer bir an önce yaşanılan bu olayları açıklığa kavuşturup arkasında herhangi bir odak varsa her kademesi ile cezalandırılmalıdır. Bu tarz provokatif girişimlerin önüne geçilmelidir."

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Oluç: HDP'nin kapatma davasında her şeye cevap vereceğiz, bu tarihe bir belge

SONRAKİ HABER

Erzurum, Kars ve Ardahan'da gök gürültülü sağanak bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa